סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
למרות פתיחה שלילית בוול סטריט ולאחר פרסום הריבית בישראל (4.5%, נותרה ללא שינוי), המסחר בבורסה בתל אביב ננעל הערב במגמה חיובית - מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ומדד ת"א 90 ב-1.3%. מדד הבנקים עלה ב-0.8%.
בשוק החוב תשואת איגרת החוב ל-10 נסחרה ללא שינוי, 4.78%, תשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים לעומת זאת עלתה ב-4 נקודות בסיס ל-4.27%. באגרות החוב הקונצרניות נרשמו תנועות מזעריות היום במדדי התל בונד, 20, 40 ו-60.
16:05
בפעם החמישית ברציפות ובהתאם לצפי בשוק, בנק ישראל החליט שלא לשנות את שיעור הריבית , ולהותיר את הריבית על רמה של 4.5%. היעדר תקציב, המצב הגירעוני בקופת המדינה, חוסר הוודאות נוכח הלחימה בדרום ובצפון ולמרות זאת האינפלציה הדביקה - הביאו את בנק ישראל להחלטה הצפויה.
בנק ישראל עדכן את תחזיות האינפלציה כלפי מעלה והוא כבר לא מעריך שהיא תרד מתחת ליעד שקובע החוק - אינפלציה מקסימלית של 3%. לפי תחזיות הבנק, בינואר יגיע קצב האינפלציה השנתי לרמה של 3.8%, הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2023 ולעומת קצב שנתי של 3.2% ביולי. רק ביולי הבא, לפי הערכות הבנק, האינפלציה תחזור ליעד - ותעמוד על התקרה המקסימלית של 3%.
הוועדה המוניטרית ציינה כי קיימים מספר סיכונים כעת להאצה אפשרית באינפלציה: ההתפתחויות הגיאופוליטיות והשפעתן על הפעילות במשק, פיחות בשקל, מגבלות ההיצע המתמשכות וכמובן התפתחויות בגזרת התקציב הממשלה והתקציב.
15:01
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת. התשואה ל-10 שנים יורדת קלות לרמה של 4.76% והתשואה לשנתיים נסחרת ביציבות סביב 4.32%.
14:14
חברת הבנייה רוטשטיין דיווחה כי ההכנסות ברבעון השני של שנת 2024 הסתכמו בכ-177 מיליון שקל, בדומה לרבעון המקביל אשתקד, והושפעו משינויים בקצב התקדמות ביצוע פרויקטים למגורים ומהכרה בהכנסות בסך של כ-17 מיליון שקל בגין מכירת כמחצית מהזכויות בפרויקט פינוי בינוי במתחם שלמה המלך בלוד.
הרווח הנקי לבעלי המניות של רוטשטיין הסתכם בכ-26.3 מיליון שקל הרבעון, בהשוואה לכ-27.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בדוח צוין כי השינוי נבע בעיקר מכך שברבעון המקביל אשתקד הכירה החברה ברווחי השקעות המטופלות לפי שיטת השווי המאזני בסך של כ-9 מיליון שקל המיוחסים בעיקר לפרויקט 'כרמי הנדיב' בקרית מלאכי, מעלייה של כ-3 מיליון שקל בהוצאות המימון, נטו כתוצאה מגידול בהיקף החוב הפיננסי ברוטו ומעליית הריבית במשק. סיבה נוספת לשינוי ברווח נובעת מכך שברבעון המקביל אשתקד הכירה החברה בעליית שווי נדלך להשקעה בסך של כ-10 מיליון שקל, בעוד שברבעון השני של השנה כירה החברה בעליית ערך מתונה יותר בסך של כ-5 מיליון שקל, כתוצאה משערוך הנכס המסחרי בקדימה צורן ושערוך הנכס המסחרי בהקמה בבית שמש.
13:07
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. ת"א 35 עולה ב-0.5%, ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1%. מדד הבנייה מוביל את המגמה החיובית ועולה בכ-1.5%.
בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים. הדולר נחלש ב-0.4% ונסחר סביב 3.66 שקלים. האירו נחלש בכ-0.7% ועומד בשעה זו על 4.08 שקלים.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות מתייחס למגמה בשוק המט"ח: השקל רושם היום ייסוף הן כנגד הדולר והן (ואף יותר) נגד האירו , מה שמוכיח שמדובר ב'סיפור מקומי'. יש לשים לב כי לא מדובר בשינוי כיוון, שכן בשבוע האחרון כבר התחזק השקל בקרוב ל-2% כנגד הדולר.
סביר להניח כי מדובר בתכונה לקראת הודעת הריבית היום אחה"צ. נוכח נתונים סבירים על מצב הצמיחה והתעסוקה, ונוכח עליית האינפלציה בחודשיים-שלושה האחרונים, התקבעה בשוק ההבנה שהריבית תישאר גבוהה עוד תקופה ממושכת ולא תלך בדרכן של הריביות בארה"ב ובגוש האירו, מה שעשוי לספק תמיכה נוספת לשקל.
"נראה כי תיסוף השקל בימים האחרונים - על רקע רגיעת מה במצב הביטחוני והתפוגגות החשש מאסקלציה נוספת בחזית הצפון (לפי שעה) - משקף צפי לטון קשוח של בנק ישראל, שיתמקד בצורך העז לטפל בנושא הגירעון התקציבי.
"אפשר גם שהשוק מייחס חשיבות להערכת סוכנות הדירוג מודיס שלעת עתה אין מקום לשקול הורדה נוספת של הדירוג. כל מסר מסוג זה, גם אם הוא כולל בתוכו אזהרה לגבי השפעות פוטנציאליות אם המלחמה תחריף בהמשך, מספק אף הוא תמיכה בשקל.
"לבסוף, יש לזכור כי גם ברמות של 3.65 ואף 3.60 שקל לדולר, עדיין מדובר בתמחור חסר של השקל, בהינתן העליות שרושם שוק המניות בארה"ב. ואחרי כל זה - מדובר בשוק תנודתי. כל מסר מבנק ישראל שייחשב יוני יותר ביחס לציפיות, יכול, לפחות לטווח קצר, להוליך לפיחות חוזר של המטבע. כך גם כל אסקלציה צבאית, חלילה".
12:21
המלחמה ממשיכה להשפיע לחיוב על פרימוטק , יבואנית ויצרנית של מוצרי היגיינה. ההכנסות ברבעון השני גדלו ב-7% ל-68 מיליון שקל, הודות לגידול במכירות לצה"ל. בשורה התחתונה הרווח הנקי זינק ב-650% ל-10.7 מיליון שקל. זאת הודות בעיקר לשיפור בנתוני הרווחיות הגולמית וריסון ההוצאות התפעוליות.
11:32
חברת רפאל, המפתחת מערכות לחימה מתקדמות דיווחה כי היקף ההזמנות בסיכומו של הרבעון השני עמד על 6.46 מיליארד שקלים, עלייה של 65% לעומת 3.91 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד. במקביל דיווחה החברה כי מכירות החברה בחציון הראשון של שנת 2024 הסתכמו בכ- 7.83 מיליארד שקלים, בהשוואה לכ-6.11 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ-28%. עוד דיווחה החברה כי הרווח הנקי במחצית הראשונה של שנת 2024 הסתכם בכ-364 מיליון שקל.
10:28
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.4%.
קרן קיסטון , שמחזיקה בין היתר בחברת אגד, דיווחה כי הכנסות חברת התחבורה הסתכמו לסך של כ-2.7 מיליארד שקל, גידול של כ-14% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. הEBITDA של אגד עמד במחצית השנה על כ-580 מיליון שקל, עלייה של כ-8% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. עוד צוין בדוח כי פעילות התחבורה הציבורית בישראל רושמת הכנסות של כ-1.9 מיליארד שקל, נתון המשקף עלייה של כ-5% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
לפני כחודש דווח כי חברי אגד בחרו לממש את האופציות שניתנו להם בהיקף מצטבר של כ-18% , לאחר השלמת הרכישה, שותפות אגד (בבעלות קיסטון וקרן המורים והגננות) תחזיק בכ-78% ממניות קבוצת אגד, כאשר סך התמורה צפוי לעמוד על כ-850 מיליון שקל.
10:05
יום המסחר בתל אביב נפתח בעליות שערים: מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א טכנולוגיה מוסיף לערכו כ-0.8% ות"א נפט וגז עולה בכ-0.7%.
בולטות לחיוב מניות נובה , טאואר , טלסיס , איי.סי.אל ווילאר .
מנגד, סלקום , אלקטרה צריכה , תדיראן גרופ וישרס נסחרות בירידות.
09:23
רשת הסופרמרקטים הצרפתית קרפור, שהגיעה לארץ באמצעות אלקטרה מוצרי צריכה , מתחילה להציג רווחים עבורה. לאחר דרך ייסורים עסקית ארוכה, רשמה קרפור ישראל רווח תפעולי (לפני הכנסות אחרות) של 24 מיליון שקל, כ-3% מהמחזור שלה, ברבעון השני לעומת הפסד בתקופה המקבילה של 50 מיליון שקל.
אלקטרה צריכה בניהולו של צביקה שווימר נמצאת בשליטת אלקו של האחים דניאל ומיכאל זלקינד. הכנסות מגזר קמעונאות המזון של אלקטרה צריכה, שמהווה בעיקרו את פעילות קרפור, הסתכמו ב-812 מיליון שקל ברבעון השני, עליה של 7.4% בתוך שנה. המכירות בחנויות זהות (בשתי התקופות) גדלו ב-11% ברבעון השני ביחס למקביל וב-6% ביחס למחצית המקבילה. סניפי רשת יינות ביתן, שהוסבו למותג הצרפתי קרפור, רשמו עליה של 16% במכירות ביחס לרבעון המקביל. ובסיכום המחצית מדובר בעליה חדה אף יותר של 38% ביחס למקבילה לה אשתקד.
08:16
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוק המניות
יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. בעוד המשקיעים ממתינים להתבהרות בנוגע להתקדמות במו"מ להפסקת אש והחזרת החטופים, אמש (ג'), ננעל יום המסחר במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 השיל מערכו כ-0.5%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א רשתות שיווק עלה בכ-0.7% ות"א בנייה איבד מערכו כ-0.7%.
עונת הדוחות לרבעון השני של השנה מתקרבת לסיומה וחברות רבות פרסמו את תוצאותיהן הכספיות לרבעון:
בין המדווחות, מולטי ריטייל (רשת אייס) זינקה בכ-10% אמש בעקבות הדוח הרבעוני: הכנסות החברה ברבעון השני הסתכמו ב-202 מיליון שקל, גידול של כ-10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. הרווח התפעולי במחצית הראשונה של השנה עמד על כ-19.3 מיליון שקל מול הפסד בסך כ-11.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
● החברה שהייתה שיאנית התשואות שווה היום 70% פחות
קרסו נדלן , דיווחה כי הכנסות החברה צמחו ברבעון השני של 2024 לעומת הרבעון המקביל אשתקד בכ-70% והסתכמו בכ- 200 מיליון שקל. במקביל, ה- NOI של הנכסים המניבים הסתכם ברבעון השני בכ-18 מיליון שקל, בדומה לרבעון השני בשנת 2023. ברבעון השני של 2024, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם בכ-71 מיליון שקל.
שופרסל , שדיווחה תוצאות חזקות בשבוע שעבר, ממשיכה ליהנות מהמומנטום החיובי וסוגרת עלייה של כ-20% מתחילת חודש אוגוסט.
● ישראל ב"משק סגור". אלה החברות שמרוויחות מהמצב
היום צפויות לפרסם את תוצאותיהן הכספיות אלקטרה צריכה , נאוויטס , רוטשטיין , קיסטון ואקסל .
סוכנות הדירוג מוד'יס התייחסה אמש (ג') למצב הביטחוני בישראל ולהשפעתו על דירוג האשראי: "חילופי האש בין ישראל לחיזבאללה בסוף השבוע האחרון מסמנים הסלמה, אם כי העלויות הכלכליות והאנושיות נותרות מוגבלות ועולות בקנה אחד עם תרחיש הבסיס שלנו".
עוד אמרה חברת הדירוג כי "אנו ממשיכים להניח שהמתחים המתמשכים לא יסלימו לכדי עימות צבאי כולל בין הצדדים או יתרחבו כך שיכללו את איראן, ולכן ההשפעה השלילית המיידית על האשראי באזור תישאר מוגבלת. עם זאת, עימות צבאי כולל עם חיזבאללה או איראן עלול להיות בעל השלכות משמעותיות על דירוג האשראי של מנפיקי החוב הישראליים".
הבוקר באסיה, המדדים המובילים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.2%, ההאנג סנג יורד בכ-1% והקוספי משיל מערכו 0.4%.
הבוקר, החוזים העתידיים נסחרים בירידות קלות.
אמש בוול סטריט, המדדים המרכזיים ננעלו במגמה מעורבת: נאסד"ק עלה ב-0.2%, S&P 500 נסחר בשיעור דומה והדאו ג'ונס נסחר סביב רמות הבסיס.
מטא ריכזה עניין אמש (ג') לאחר שדווח כי מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה, מארק צוקרברג, הדגיש במכתב לוועדת המשפט של בית הנבחרים, כי ממשל ביידן "לחץ" על פייסבוק ל"צנזר" תוכן הקשור לנגיף הקורונה: "בשנת 2021, בכירים מממשל ביידן, לחצו שוב ושוב על הצוותים שלנו במשך חודשים לצנזר תוכן מסוים שקשור למגפת הקורונה, כולל הומור וסאטירה, והביעו תסכול רב כשלא הסכמנו". המכתב פורסם בעמוד הפייסבוק של הוועדה ובחשבונה בפלטפורמת המדיה החברתית X.
עיני המשקיעים נשואות היום אל הדוח הרבעוני של אנבידיה . ענקית השבבים, ששווי השוק שלה רק לפני שנתיים עמד על 390 מיליארד דולר, והיום מסתכם ל-3.2 טריליון דולר, צפויה לספק לשוק תוצאות מרשימות, כפי שעשתה ב-7 הרבעונים האחרונים. על פי קונצנזוס האנליסטים, החברה צפויה לדווח על 28.84 מיליארד דולר הכנסות לרבעון שהסתיים בחודש יולי (צמיחה שנתית של 108%), והרווח הנקי צפוי לעמוד על 14.95 מיליארד דולר. רוב ההכנסות מגיעות מחטיבת הדאטה סנטרים, 87% מסך ההכנסות.
מתחילת השנה, מניית אנבידיה עלתה בכ-166% ובחמשת השנים האחרונים עלתה בלא פחות מ-2962%. ולמרות הביצועים המרשימים, אנבידיה נחשבת למניה התנודתית ביותר בקרב מועדון חברות טריליון הדולר. על פי רויטרס, ממוצע סטיית התקן החודשי של חברות המועדון הנחשק של וול סטריט שכולל בין היתר את אנבידיה, מטא, אלפאבית, מיקרוסופט ואפל, עומד על 26%. עם זאת, הממוצע החודשי של סטיית התקן של אנבידיה עומד על 52%.
אחד המשקיעים הוותיקים של טסלה , רוס גרבר, מכר כ-60 מיליון דולר ממניות יצרנית המכוניות החשמליות בטענה כי "אף אחד לא מעוניין לקנות את המכוניות או רובוטים של טסלה".
בעבר, גרבר תקף את אילון מאסק לאחר שרכש את טוויטר וצייץ: "מי מנהל את טסלה מיום ליום בתקופה מכריעה זו לחברה?". בנפרד הוא צייץ: "אין שום דבר לא בסדר בטסלה בכלל. חוץ מזה שהמנכ"ל עובד בחברה אחרת, בהחלט מגיע לטסלה מנכ"ל ממוקד. זה יעזור לדעת מה התוכניות של אילון".
בראיון ל-Yahoo Finance, גרבר הדגיש כי קרן ההשקעות שברשותו עדיין מחזיקה כ-50 מיליון דולר בטסלה, אך הסביר: "עם הזמן, פשוט הורדתי את ההחזקות, כי פשוט אין לי את אותו ביטחון בטסלה שהיא הולכת להשיג את היעדים שהוצבו לה לפני מספר שנים ואפילו לאחרונה, וזה באמת למכור יותר מכוניות". גרבר דוחה את הפיתוחים הבולטים של הרובוטיקה והטכנולוגיה לנהיגה עצמית של טסלה ומציין כי: "זו רק הסחת דעת מהעובדה שהם צריכים למכור מכוניות, השנה, בשנה הבאה, ובשנה שאחריה, כי שום דבר מזה לא יגיע בקרוב", הוסיף.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב נרשמו אמש (ג') תנועות קלות בלבד - תשואות האג"ח הממשלתיות לעשר שנים ושנתיים נותרו על 4.78% ו-4.22% בהתאמה. מדדי האג"ח הקונצרניים, תל בונד 20, 40 ו-60 נסחרו בעליות קלות של עד 0.1% בלבד.
ארז דהבני, הבעלים ומנכ"ל חברת המזון בלדי, מתקרב לגיוס חוב של 300 מיליון שקל בבורסה, המיועד לפרוע חלק מחובות הענק של החברה, להם הוא ערב אישית. ביום שני עדכנה בלדי את טיוטת התשקיף שממנה עולה כי היא מתכננת לגייס את החוב בריבית צמודה למדד של עד 3.5%.
בלדי מתכננת להשתמש ברוב כספי ההנפקה כדי לפרוע הלוואה יקרה של 160 מיליון שקל שנטלה מבנק הפועלים לצורך מימון המרכז הלוגיסטי שהקימה באזור התעשייה תימורים בקריית מלאכי. בנוסף, בכוונת בלדי לשפר את יחסי המינוף הפיננסיים שלה באמצעות סכום נוסף של 131 מיליון שקל, והיתרה כדי לשלם דיבידנד. בד בבד ישוחרר הבעלים והמנכ"ל דהבני מחלק מהערבויות האישיות שהעמיד להבטחת התחייבויות החברה, העומדות כיום על 520 מיליון שקל.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות הבוקר (ד') ביציבות. בשעה זו התשואה ל-10 שנים נסחרה סביב 3.83% והתשואה לשנתיים עמדה על 3.87%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
במסחר במטבע חוץ השקל נחלש מעט הבוקר (ד') ונסחר ב-3.67 שקלים לדולר וב-4.10 שקלים לאירו.
מחירי הנפט נסחרים הבוקר ביציבות. הנפט האמריקאי עומד על 75.5 דולרים ונפט מסוג ברנט ברנט נסחר סביב 78.7 דולר. בשבוע החולף, מחירי הנפט סגרו עלייה של מעל ל-3% בעקבות דאגות לגבי הפסדי אספקה פוטנציאליים מלוב ומהמזרח התיכון לצד דאגות לגבי הביקוש העולמי לדלק.
4. מאקרו
היום בשעה 16:00, בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית. על פי התחזיות, הריבית צפויה להיוותר ללא שינוי, על רמה של 4.5%.
● בארה"ב כבר מתווכחים על מספר הורדות הריבית, אבל בישראל אין אפילו ציפיות
בניגוד לאיתות של הנגיד האמריקאי בנאומו ביום שישי כי "הגיע הזמן" (Time has come) להתחיל ולהוריד את הריבית, המצב בארץ שונה: האינפלציה מעל ליעד ה-3%, המלחמה נמשכת והממשלה לא מתקדמת לקראת תקציב. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים טוען שעוד לא הגיע הזמן - "בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי".
יחד עם זאת הוא אומר, "אנו צופים ירידה מהירה יותר בריבית בשנה הקרובה בהשוואה לציפיות כרגע בשווקים ולתחזית בנק ישראל האחרונה".
לגבי המצב הכלכלי במדינה קליין לא מעודד: "לאחר נתוני הצמיחה החלשים לרבעון השני, הנתונים הראשוניים לתחילת הרבעון הנוכחי לא מראים על שינוי כיוון משמעותי. כך על פי המדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל שהצביע על צמיחה אפסית ביולי. בנוסף, העלייה הנוספת במתיחות הביטחונית מתחילת אוגוסט מבטיחה לדעתנו שלא נראה שינוי כיוון גם בנתוני חודש אוגוסט".
5. תחזית
עוד בענייני ריבית, קליין מהראל מעריך שהבנק המרכזי האירופי יפחית את הריבית בעוד כשבועיים, אך השונות באינפלציה ובצמיחה בין מדינות הגוש לא יאפשרו לו להתחייב, עדיין, על המשך הפחתה גם בהחלטות הבאות. "התגברות הצפיות להפחתת הריבית בארה"ב מחזקת את ההערכה שלנו שהבנק המרכזי בגוש האירו יוריד את הריבית בפעם השנייה השנה. יחד עם זאת, אנו סבורים שהנגידה תדגיש שאין הכרח שהפחתות הריבית יימשכו בעקביות לאור ה'עקשנות' של האינפלציה שעדיין מעבר לגבולות היעד, דבר שנראה גם באומדן הראשוני לאינפלציה לאוגוסט שיתפרסם בשישי הזה".