44 הקילומטרים שהביאו לסכסוך בין המדינות החזקות באזור הקווקז

דרישת ריבונות על מסדרון יבשתי למעבר סחורות בין אירופה לאסיה מעוררת מחלוקת בין רוסיה, טורקיה ואיראן • בטהרן כבר הכריזו כי "כל שינוי בגבולות לא מקובל" • האם האזור בדרך למתיחות נוספת ומה הקשר לישראל?

חיילי צבא אזרבייג'ן בסמוך לגבול ארמניה, בתום המלחמה בין המדינות, נובמבר 2020 / צילום: ap, Azerbaijan's Defense Ministry
חיילי צבא אזרבייג'ן בסמוך לגבול ארמניה, בתום המלחמה בין המדינות, נובמבר 2020 / צילום: ap, Azerbaijan's Defense Ministry

העולם שלנו רווי אינטרסים וחילוקי דעות, אך נדירים הם המקרים שבהם 44 ק"מ בלבד מעוררים סערה כה עזה שבה מעורבות חמש מדינות שונות. זהו מסדרון זנגזור, שבד בבד עם מלחמת חרבות ברזל, לא יורד לאחרונה מהכותרות באיראן.

דין שמואל אלמס, פרשנות | נסראללה רואה מהבונקר איך מה שהוא בנה במשך 18 שנה מתפורר
זול ב־30% מהמקבילים: טיל השיוט האמריקאי שעשוי לשבור את מחירי השוק
רבי מחבלים ומגייסי כספים: הטרוריסטים שארה"ב מוכנה לשלם עליהם מיליונים

המסדרון מהווה סלע מחלוקת משמעותית במשא־ומתן לשלום בין אזרבייג'ן לבין ארמניה, מאז המלחמה שהתחוללה בין המדינות ב־2020. מדובר בחיבור תחבורתי שמעוניינת אזרבייג'ן ליצור בדרום ארמניה, כדי שתהיה תנועה קבועה ביבשה בין אזרבייג'ן לבין הרפובליקה האוטונומית של נחצ'יבאן. זוהי מובלעת ששייכת לאזרבייג'ן, אבל אין לה רצף טריטוריאלי איתה, משום שארמניה בתווך. בבסיס חילוקי הדעות בנושא לא עומד עצם הקישור, אלא הגדרתו, הקמת נקודות בידוק בדרך וזהות השומרים. לכאורה, מדובר בסוגיה של משא־ומתן לשלום בין שתי מדינות, אבל בפועל זה רחוק מלהיות כך - כאשר איראן, טורקיה ורוסיה מעורבות בה עמוקות.

ללא תלות באיראן

אזרבייג'ן וארמניה גובלות בדרומן בידידה הקרובה של האחרונה, איראן. לפי התוכניות, מסדרון זנגזור מיועד לחצות את כל הגבול האיראני־ארמני. עבור השלטון בטהרן, כל התחזקות של אזרבייג'ן מנוגדת לאינטרסים שלה, וזאת, בין היתר, משום שהשלטון האזרבייג'ני יחסים חמים עם ישראל.

"החשדנות של המשטר האיראני באזרבייג'ן נובעת משילוב של כמה גורמים ובהם אתניים וגאו־פוליטיים", מסבירה ד"ר שרונה מזליאן לוי, ממרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב. "המיעוט האתני הגדול באיראן הוא המיעוט האזרבייג'ני, שמאתגר את המשטר. מתוך 31 הפרובינציות הקיימות באיראן, שתיים מהן הן הפרובינציות שבצפון מערב המדינה - מזרח ומערב אזרבייג'ן, הסמוכות לגבול רפובליקת אזרבייג'ן. על כן, האיראנים חוששים מהשפעה שלילית על האזרחים האיראנים־אזרבייג'נים, שעלולים לקרוא תיגר על יציבות הפנים במדינה ולדרוש עצמאות ואיחוד עם הרפובליקה".

לתוך בליל האינטרסים של זנגזור נכנסת טורקיה, שכנתה של ארמניה ואיראן, בשל האינטרסים שלה בתחום המסחר הבינלאומי. לאורך העשור החולף, הביקושים האירופאים לסחורות מסין הביאו להתגברות ההובלות - חלה עלייה עקבית הן במספר רכבות המטען והן במספר המכולות. אלו הגיעו אשתקד לשיא של 17,574 רכבות שנשאו 1,902,000 מכולות מסין ואליה.

זו אינה חגיגה של חברת הרכבות הלאומית של סין בלבד, אלא גם של מדינה כמו טורקיה שנמצאת במיקום אסטרטגי. לפני כארבע שנים, רכבת משא ראשונה שיצאה מאיסטנבול לכיוון סין, חצתה במשך 12 ימים מרחק של 8,693 ק"מ דרך גאורגיה, אזרבייג'ן, הים הכספי וקזחסטן עד לעיר שיאן. מסדרון זנגזור עשוי לקצר משמעותית את אורך הדרך. "מבחינת אנקרה, מסדרון זנגזור יאחד את טורקיה ואזרבייג'ן ללא תלות בגורם שלישי כגון איראן או גאורגיה", אומר ד"ר חי איתן כהן־ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. "הדרך הקצרה כיום מטורקיה לרפובליקת אזרבייג'ן היא מנחצ'יבאן דרך איראן ולא מצפון - והטורקים רוצים להפסיק את התלות באיראן".

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב / צילום: Reuters, Press Service of the President of Kazakhstan
 נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב / צילום: Reuters, Press Service of the President of Kazakhstan

לדברי כהן־ינרוג'ק, הסכמה ארמנית למסדרון זנגזור עשויה גם להביא לנרמול יחסי ירבאן־אנקרה. "ייתכן כי אם טורקיה תתחייב שתאפשר לארמניה, מדינה ללא מוצא לים, להשתמש בנמל טרבזון בים השחור או בנמל ג'ייהאן בים התיכון, אז בארמניה יוכלו להרגיש רגיעה מהתלות הגדולה באיראן".

רוסיה מתקרבת לבאקו

השחקנית המשמעותית האחרונה היא רוסיה. בניגוד לשותפות האינטרסים שמאפיינת את יחסי טהרן־מוסקבה בשנתיים האחרונות בכל הנוגע לסיוע בכטב"מים ובטילים לפלישה הרוסית לאוקראינה, במסדרון זנגזור שני הצדדים לא בהכרח רואים עין בעין. בחודשים האחרונים רוסיה הולכת ומתקרבת לבאקו, בגין מגמת ההתרחקות ממנה של ארמניה לטובת ארה"ב. יתרה מכך, אזרבייג'ן רוצה שמי שתפקח על מסדרון זנגזור היא רוסיה. בטהרן מסרבים לכך מעצם התנגדותם העקרונית למסדרון תחבורתי שיסייע לאזרבייג'ן צפונית אליהם, ואילו בארמניה מסרבים לכך בעקבות אכזבתם מכוח פיקוח השלום הרוסי שהוצב לאחר המלחמה ב־2020.

בטהרן לא הסתירו את חוסר שביעות רצונם. שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י, הגדיר עדכון גבולות במרחב בתור "קו אדום". לדבריו, "כל איום מצפון, מדרום, ממזרח, או ממערב על השלמות הטריטוריאלית של שכנינו או רישום מחודש של הגבולות הוא לחלוטין לא מקובל".

בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בין מזכיר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה סרגיי שויגו לבין מקבילו האיראני עלי אכבר אחמדיאן, הוא ניסה להרגיע את הרוחות, בכך שהסביר כי מוסקבה מקיימת את הסכמיה עם טהרן בכל הנוגע למסדרון. "מוסקבה מחוייבת להסכמים קודמים עם טהרן בנוגע לזנגזור, והמדיניות הרוסית לא השתנתה בנושא", אמר שויגו.

"איראן חוששת מהקמת מסדרון זנגזור שימנע את הגישה היבשתית הישירה שלה לארמניה, ויגביל את השפעתה במרחב הדרום־קווקזי", מסכמת ד"ר מזליאן לוי. "על אף שלאיראן ולאזרבייג'ן יש יחסים דיפלומטיים מאז התפרקות ברה"מ, שוררת מתיחות מתמשכת - כולל פיגוע שהתרחש בשגרירות אזרבייג'ן בטהרן בינואר 2023. לאזרבייג'ן יחסים טובים עם טורקיה, ויחסים אלו עשויים לצמצם אף יותר את השפעתה של איראן בדרום הקווקז".