מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "ההזדמנויות בעולם הפרטי עצומות"

חגי שרייבר, מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס, הסביר בכנס השקעות אלטרנטיביות של גלובס בשיתוף הפניקס וקרן אפולו כי החשיפה של המוסדיים בארץ לשוק האלטרנטיבי נמצאת בעלייה, אך היא עדיין לא מדביקה את המגמה העולמית • אריק לומונד, שותף באפולו גלובל, הוסיף כי המגמה של מעבר של כספים לשוק הפרטי היא "מגמה ענקית שיש לה עוד הרבה לאן להתפתח"

נכסים אלטרנטיביים (או נכסים פרטיים) הוא כנראה אחד התחומים הצומח במהירות הגבוהה ביותר בעולם כיום. היקף הנכסים המנוהלים הוערך על-ידי חברת Preqin, המתמחה בתחום, בכ-14 טריליון דולר בשנת 2021, והיא צופה גידול של 64% למעל 23 טריליון דולר עד שנת 2027.

ההשקעה באינטל והטרנדים החמים: הבכירה באפולו שמספקת הצצה לשוק האלטרנטיבי
הבכיר מקרן אפולו שממליץ: זו יכולה להיות חלופה משתלמת לקרנות הכספיות

מבחינת הקצאת הנכסים, מסבירים המומחים, הגופים המוסדיים בעולם מקצים עשרות אחוזים להשקעה בתחום הזה, אבל האם הוא באמת מספק תשואה עודפת על השוק הסחיר? בענקית ההשקעות אפולו ובחברת הביטוח הפניקס בטוחים שהתשובה חיובית, ומסבירים כי זה לא היתרון היחיד שלו.

"הזדמנויות ההשקעה בעולם הפרטי הן עצומות", קובע חגי שרייבר, מנהל ההשקעות הראשי של חברת הביטוח הפניקס, בכנס השקעות אלטרנטיביות של גלובס בשיתוף הפניקס וקרן אפולו, אחד מגופי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם. לדבריו, החברה מתייחסת ברצינות לתחום, כשהיא מנהלת "כספים לטווח של 20-25 שנים. השקעה בתחום כוללת תהליך ארוך מאוד של בדיקות נאותות, ענייני משפטים, מס ועוד. משקיעים רק כשיש הזדמנות שמספקת לנו פרמיה עבור המורכבות או חוסר הנזילות, או כשמדובר בתחומים שאין להם חלופה במניות או אג"ח".

החשיפה של המוסדיים בארץ לשוק האלטרנטיבי נמצאת בעלייה, אך היא עדיין לא מדביקה את המגמה העולמית. 

שרייבר אף מוסיף כי בארץ הגופים המוסדיים עלו במסלול הכללי מחשיפה של 20%-15% לפני 8 שנים לכמעט 40% חשיפה לתחום האלטרנטיבי, ומציין כי זו גם המגמה בעולם: "אם תסתכל על הקצאות הנכסים של אוניברסיטאות כמו הרווארד וייל, תראה שכ-50% מהתיקים שלהן מוקצים להשקעות פרטיות בממוצע, חלקן אף הקצו 70%-60%. כמובן שאנחנו זקוקים ליותר נזילות, כי בישראל קל לעבור בין קרנות פנסיה. בתחום של קופות גמל להשקעה וקרנות הפנסיה החשיפה לתחום עדיין מעט נמוכה יותר, כי הן צומחות מהר, אבל כשהצמיחה תאט, זה יתייצב על 40%-30%". 

"מגמה ענקית" 

אריק לומונד, שותף באפולו גלובל ניהול נכסים, מוסיף כי המגמה של מעבר של כספים לשוק הפרטי היא "מגמה ענקית שיש לה עוד הרבה לאן להתפתח". לדבריו, אצל "משקיעים מוסדיים מתוחכמים יותר, כמו אוניברסיטת הרווארד, 40% מההקצאות הן לנכסים פרטיים. קרנות פנסיה גדולות באירופה ובארה"ב גם מקצות חלק נכבד מהנכסים שלהן להשקעות פרטיות. גם חברות ביטוח מעבירות כספים לכיוון הזה, וזה נכון גם לחברה שלנו וגם למתחרים כמו בלקסטון ו-K.K.R".  

אריק ללומונד / צילום: יח''צ Apollo
 אריק ללומונד / צילום: יח''צ Apollo

לומונד מסביר כי הסיבה לכך פשוטה למדי: "השוק הפרטי גדול בהרבה מהשוק הציבורי, פשוט כי יש הרבה יותר חברות קטנות מאשר חברות גדולות. במילים אחרות, השוק הפרטי נותן לך אפשריות גדולות יותר".

האם השוק הפרטי נותן תשואה עודפת על השוק הציבורי?
לומונד מציין כי התשואה טובה יותר בהשקעות פרטיות. "כאשר זה נעשה היטב, וברוב המקרים ההנפקות בשוק הפרטי נעשות היטב, עם תהליך חיתום איכותי יותר מאשר בשוק הציבורי. בשוק הפרטי יש צורך בתהליך מחקר וחיתום עצמאי. אפשר לראות לאורך זמן פער פרמיה, תשואה עודפת, של כ-200 נקודות בסיס (2% - נ"א), שאני מייחס לפרמיית אי-הנזילות או המורכבות הקשורה להשקעה בתחום הזה".

לדברי שרייבר, "התחום הפרטי מספק פרמיה של 2% לאשראי (חוב) פרטי. כשמדובר בהשקעות פרייבט אקוויטי, הפרמיה אפילו גבוהה יותר - בין 3% ל-5%, תשואה עודפת בגלל אי-הנזילות, וזו פרמיה שהחוסכים לפנסיה שלנו בהחלט זכאים לה". 

סוגיית חוסר הנזילות 

ובכל זאת, חוסר הנזילות מהווה חיסרון?
שרייבר: "כמובן שאי-הנזילות היא חיסרון, אבל כל עוד אנחנו מתוגמלים על כך היטב, זה לא משהו שצריך לעצור. צריך לזכור שאנחנו מנהלים כספים לטווח של 20-25 שנה בקרנות הפנסיה, והכספים הללו ברובם ממילא נעולים".

לומונד: "זה האיזון או הפשרה (טרייד-אוף). אתה מקבל תשלום על חוסר הנזילות. אז אם אתה צריך את הכסף מחר, לא כדאי להקצות את ההשקעה לנכסים אלטרנטיביים. אבל אם יש לך אופק השקעה של כמה שנים, אני חושב שהפרמיה על חוסר הנזילות בהחלט מתגמלת היטב". 

נקודה מעניינת נוספת שמציין לומונד בהקשר הזה היא שחוסר הנזילות גם עשוי להיות יתרון. לדבריו, "בשוק הציבורי אם אתה צריך למכור בתקופה שיש בה מכירה מסיבית (נפילות בשווקים. נ"א), אז נכון, הנכסים נזילים, אבל זה עלול להיות מאוד יקר. מעבר לכך, בעולם האלטרנטיבי אפשר לבנות תיק שגם יספק נזילות טבעית. לדוגמה, אם אתה משקיע לתקופה של חמש שנים, ואתה מקבל תשלום קבוע בחזרה (דיבידנד), אפשר 'לגלגל' את השקעות ולקבל חלק מהכסף חזרה בכל שנה". 

מקווים להגדיל חשיפה

מה לגבי העמלות הגבוהות?
בנוגע לעמלות הגבוהות יחסית בתחום האלטרנטיבי, לומונד מסרב להתרגש: "עמלות אינן בהכרח חיסרון. אם אתה מקבל תשואה ראויה עבור יחידת סיכון, אין בעיה לשלם עמלות ניהול".

שרייבר מדגיש כי השותפות עם אפולו גלובל תסייע להפניקס להגדיל את החשיפה לסקטור החוב הפרטי: "החשיפה שלנו היא 10% בענף. אנחנו מקווים להגדיל אותה, אבל לא היו לנו מספיק הזדמנויות עד כה. יצרנו שותפות מאוד מוצלחת עם אפולו, והיא תאפשר לנו להגדיל את האחוז של האשראי הפרטי מ-10% ל-15% בשנה-שנתיים הקרובות.

"אנחנו עכשיו נכנסים לשלב השני שבו אנחנו מתייעלים ועובדים עם שותפים מובילים ואיכותיים. במיוחד בתחום האשראי, ככל שאתה גדול יותר - כך אתה טוב יותר, כי יש לך גישה לעסקאות הטובות ביותר, ואתה יכול לבחור אילו עסקאות לעשות ואילו לא".

עד כמה הבחירות בעולם, למשל בארה"ב משפיעות על החברות בתחום?
לומונד מציין כי אומנם יש כמובן השפעה לבחירות בארה"ב או במדינות אחרות בעולם, כאשר זהות הנשיא הנבחר עשויה להשפיע על קידום או אי-קידום פרויקטים כמו אנרגיות מתחדשות, אך השפעה זו עשויה להיות פחותה ממה שנדמה: "אין ספק שאנחנו חשופים, וזה נכון לכל סוגי ההשקעות. מה שכן, ההשפעות בהשקעות פרטיות הן לרוב יותר ספציפיות מאשר מערכתיות. אם לדוגמה אתה מלווה כסף לחברת הובלה באלבמה, היא תמשיך לספק סחורות בין אם גברת האריס או מר טראמפ ייבחרו.

"ברור שאם יש סיכון גאו-פוליטי עולמי כמו בסוגיה של טייוואן (המתיחות מול סין והחשש מפלישה - נ"א), אז כמובן שכולם יסבלו. אבל באופן כללי, השקעות פרטיות פחות חשופה לסיכונים כמו בחירות

*** גילוי מלא: הכנס נערך בשיתוף הפניקס וקרן אפולו