עו"ד גרינברג היא שותפה במחלקת הנדל"ן במשרד עמית, פולק, מטלון ושות'. ארפי הוא מתמחה במחלקת הנדל"ן במשרד
פסק דין שניתן לאחרונה על־ידי בית משפט השלום בצפת עוסק בבקשה למתן צו מניעה זמני בנוגע לבניית ממ"ד בשטח משותף בחצר בניין מגורים. המבקשים הגישו את הבקשה בעקבות היתר שניתן לשכנתם הקשישה (המשיבה) מפיקוד העורף לבניית הממ"ד בהתאם להוראת שעה - "חרבות ברזל" התשפ"ד־2023.
● רופא שיניים השכיר 12 דירות. כמה מס הוא ישלם?
● עיריית תל אביב מציגה: מהפך בצפון הישן של העיר
עובדות המקרה: עקב המצב הביטחוני במדינה, העיר צפת הייתה נתונה להתרעות ואזעקות רבות לאורך חודשים. המרחב המוגן באזור הבניין הוא מקלט שכונתי. בעלת דירה בקומת הקרקע של הבניין, בת 86 המתניידת עם הליכון, החליטה לבנות ממ"ד בשטח משותף בחצר בניין המגורים, בהתאם להיתר שניתן לה מפיקוד העורף.
הקשישה החלה בבניית ממ"ד בשטח המשותף בצמוד לדירתה, וזאת לאחר שקיבלה את הסכמת שתי הדירות האחרות בבניין והיתר כנדרש מפיקוד העורף. בעלי דירה בקומה השנייה בבניין (בדירה מעליה) הגישו בקשה לצו מניעה נגד בניית הממ"ד על־ידי הקשישה.
נזקים משמעותיים
בהגשת בקשה לסעד זמני, נטל השכנוע למתן הסעד רובץ על מבקש הסעד הזמני. השיקולים העיקריים אותם ישקול בית המשפט בהכרעתו אם להיעתר לבקשה כוללים את (1) סיכויי ההליך להתקבל בבית המשפט; (2) מאזן הנוחות אשר בוחן האם אי מתן הסעד יגרום למבקשים לנזקים בכלל, ואם יגרום נזקים, האם נזקים אלה משמעותיים מאלה שייגרמו לצד שכנגד עקב מתן צו המניעה; וכן (3) שיקולים שביושר וצדק בטענות הצדדים. מכאן שעל המבקשים להוכיח התקיימות התנאים המפורטים בהוראות החוק, תוך יישומן על הסעד הזמני המבוקש.
ההחלטה: בית המשפט קבע כי דין הבקשה להידחות, ופסק כי לא יינתן צו מניעה לבניית הממ"ד כמבוקש על־ידי המשיבה (הקשישה).
לעניין סיכוי ההליך, נקבע כי המשיבה עמדה בנטל ההוכחה בקשר עם חוקיות אישור תוכניות בניית הממ"ד, וזאת לאחר שהוכיחה כי בעת הגשת הבקשה היו בידה הסכמות מבעלי הדירות האחרות בבניין, אשר היוו רוב דרוש בהתאם לחוק המקרקעין להרחבה כזו.
כמו כן, נקבע כי למבקשים לא ייגרם נזק משמעותי מדחיית הבקשה, מאחר שבידם עדיין נותרה האפשרות לבנות ממ"ד צמוד לדירתם, מעל הממ"ד של המשיבה. לעומת זאת, קבלת הבקשה עלולה לגרום למשיבה לנזקים משמעותיים, לרבות סיכון חייה עקב גילה והמצב הביטחוני במדינה.
המשמעות: מפסק הדין ניתן ללמוד כי גם בשעת חירום, בתי המשפט מקפידים לשמור על כללי התנהלות סבירים. על כן, אם לקשישה לא הייתה הסכמה של יתר בעלי הדירות, המהווים את הרוב הנדרש לפי החוק, או אם לא היה בידה אישור פיקוד העורף בהתאם להוראות השעה, או לחלופין אם הקמת הממ"ד הייתה גורמת לנזק משמעותי ליתר בעלי הדירות בבניין המשותף - סביר להניח כי גם בנסיבות הקשות כמו אלה של מלחמת "חרבות ברזל", לא היה ניתן לה אישור להקים ממ"ד.
64302-08-24
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.