הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה חיובית בתל אביב; מניית שיכון ובינוי קפצה בכ-6%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1% • השקל מתחזק קלות מול הדולר • IBI: "התמחור בשוק איגרות החוב מגלם תרחיש אופטימי מדי. הבנקים ימשיכו להיות אחד הסקטורים האטרקטיביים בשוק ההון הישראלי" • נגיד בנק ישראל: "להוריד את הריבית כעת זה לכבות שריפה עם דלק" • בג'יי.פי מורגן צופים כי S&P 500 יעלה בעוד 4% בדצמבר, ובבנק אוף אמריקה צופים לו עלייה של 10% עד סוף 2025

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:30

יום המסחר בתל אביב ננעל במגמה ירוקה. מדד ת"א 35 עלה ב-1% ות"א 90 הוסיף לערכו 1.1%. בלט לחיוב מדד ת"א בנייה שטיפס ב-1.8%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.4 מיליארד שקל.

בלטו לחיוב מניות שיכון ובינוי , איי.סי.אל , חברה לישראל , ישראל קנדה  וטלסיס .

מנגד, משק אנרגיה , נופר אנרג'י , מג'יק , נכסים ובנין , ורמי לוי  ננעלו בירידות.

16:25

העליות בת"א נחלשו מעט. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 עולה בשיעור דומה. מדד ת"א בנייה בולט לחיוב ועולה ב-1.2%.

בשוק המט"ח, השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.625 שקלים ושער האירו-שקל עומד על 3.81 שקלים.

15:22

המסחר בבורסה מוסיף ומתנהל היום במגמה חיובית, מדד ת"א 35 עולה ב-0.9% ומדד ת"א 90 ב-0.8%. 

מגדל ביטוח  נכנסת כשותפה עם אזורים ליוינג  בפרויקט שכירות ארוכת טווח בירושלים. החברות חתמו על מזכר הבנות במסגרתו מגדל תרכוש מאזורים Living 49% מזכויותיה בפרויקט דיור להשכרה ארוכת טווח בצומת פת, בירושלים, תמורת כ-137 מיליון שקלים בתוספת החזר הוצאות בגין חלקה היחסי בעלויות הקמה בהן נשאה Living בקשר עם הפרויקט.

במקביל, חתמו הצדדים על שני מזכרי הבנות נוספים לפיהם מגדל תעמיד ל- Living מימון בשיעור שיהיה עד 75% מחלקה של Living בעלויות הקמת הפרויקט בצומת פת, וכן תגדיל את היקף המימון שהועמד בעבר לפרויקט "בית בפארק" באור יהודה. מימון זה צפוי לשמש אתLiving להשלמת ההון עצמי הנדרש לפרויקט בצומת פתח תקוה. 

במהלך חודש מאי 2022 זכתה חברת אזורים Living במכרז של דירה להשכיר ורמ"י בקרקע לשם הקמת 350 יחידות דיור למטרת השכרה ארוכת טווח למשך 20 שנה, כאשר 25% מהדירות הן במחיר מופחת לזכאים. סך עלות ההשקעה בפרויקט (כולל עלות הקרקע) מוערכת במעל ל-800 מיליון שקלים וה- NOI הצפוי הינו כ- 33 מיליון שקל.

נכון למועד זה, פרויקט צומת פת נמצא בשלב ביצוע עבודות חפירה ודיפון.

Living מציינת כי גיוס המקורות לפרויקט צומת פ"ת תאפשר להסיט מקורות תזרימיים לטובת קידום פרויקטים נוספים של החברה. בנוסף, להערכת Living העסקה עשויה לשפר את ה- FFO כאשר הריבית בגין הלוואת ההקמה צפויה להיצבר במהלך הקמת הפרויקט וזאת חלף ריבית שוטפת אשר משולמת בגין הלוואת הקרקע הנוכחית אשר צפויה להיפרע מהתמורה בעסקה וממימון ההקמה ממגדל.

14:41

אלוט  מזנקת בכ-8% לאחר שהודיעה הבוקר על השקת פלטפורמת ה- Service Gateway Tera III החדשה שלה עבור מפעילי התקשורת הגדולים בעולם. הודות ליכולת להתמודד עם 2.8 טרהבייטס בשנייה (Tbps) של תעבורת רשת, פלטפורמת ה- SG-Tera III החדשה הינה המערכת עם היכולת לנהל את היקף התעבורה הגבוה ביותר בשוק התקשורת. כך לפי הודעת החברה. 

בחברה מסבירים שפלטפורמת ה- SG-Tera III מאפשרת למפעילות תקשורת Tier-1 להתמודד עם האתגר הנובע מהגידול בתעבורת הרשת המושפע מהתקנות של דור 5 וסיבים אופטיים חדשים, בדרך חסכונית ויעילה. פלטפורמת ה- SG-Tera III תספק נראות גבוהה ואופטימיזציית רשת הנדרשת על ידי מפעילי תקשורת כדי לספק, דרך קבע, איכות חוויית לקוח ליישומים חדשים וקיימים דוגמת תקשורת M2M , שירותי IOT , גישה לרשתות נייחות וניידות ולשירותי תקשורת אחודים נייח-נייד (FMC). מתן מענה לחוויית הלקוח הנדרשת ביישומים ובשירותים, תאפשר לשמור על שביעות הרצון של מנויי התקשורת ולהקטין את שיעור נטישת המנויים.

14:18

מיה דיינמיקס  חברה עוסקת בפיתוח טכנולוגיה לכלי תחבורה חשמליים זעירים דיווחה היום על הזמנה בהיקף 370 אלף ש"ח ממפיץ החברה ביוון של כלי Mia Four בגרסה הנעה 4X2 ואביזרים נלווים. החברה דיווחה כי הכלים יסופקו מיידית מהמלאי הקיים שלה, וכי ההזמנה הנוכחית הנה בהיקף גדול יותר מההזמנה הקודמת מהמפיץ ביוון, וכי היא צופה מגמת גידול בהיקף ההזמנות מהמפיץ. על רקע הדיווח מניית מיה דיינמיקס עולה בכ-8%. 

13:59

המסחר בבורסה התנהל היום במגמה חיובית, מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% בהובלת המניות הדואליות שעלו היום בעקבות העליות בוול סטריט אתמול. מדדי הנדל"ן מדד בנייה ומדד נדל"ן הוסיפו ועולים בכ-0.9% תוך שהם משלימים עלייה של 6.8% ו-5.8% מיום הפסקה האש לפני כשבוע. מדד הבנקים עולה ב-0.8%. 

חג'ג'  דיווחה הבוקר על השכרת כפר הנופש הירדן ההררי, אחד מהפרויקטים המרכזיים שהוספו לנכסי סלינה. האתר, המשתרע על שטח של כ-91 דונם בצפון הארץ, יושכר לחברת ג.א.י מואה במדבר לתקופה של 15 שנה, עם אופציה לשתי הארכות בנות חמש שנים כל אחת. החוזה כולל תכנון להקמת 75 יחידות אירוח יוקרתיות שיבנו על ידי קבוצת חג'ג'. תמורת השכירות, צפויה קבוצת חג'ג' לקבל תשואה שנתית של כ-10% על השקעתה, הכוללת גם את עלויות הקרקע.

12:43

מניית שיכון ובינוי  מזנקת בכ-3% בעקבות השמועות על בחירת עמית בירמן למנכ"ל החברה. משיכון ובינוי לא נמסרה הודעה רשמית: "החברה מנהלת הליך איתור סדור ותעדכן מיד עם קבלת ההחלטה." 

12:17

איי.סי.אל  עולה גם היום ובמעל 3%. אתמול הודיעה החברה על חתימה על הסכמי מסגרת לשנים 2025-2027 לאספקת אשלג ללקוחות בסין. הסכמי המסגרת כוללים אספקת אשלג בהיקף מצטבר של 2.5 מיליון טון, עם אופציות הדדיות לאספקה נוספת של 960 אלף טון במהלך תקופת שלוש השנים. המחירים לכמויות שיסופקו על פי הסכמי המסגרת ייקבעו בהתאם למחירי האשלג המקובלים בשוק הסיני במועד האספקה הרלוונטי. 

11:44

חברת הטכנולוגיה מטריקס  רוכשת את חברת אורטק. 

אורטק הוקמה לפני 38 שנה על ידי משה אורט שמנהל אותה עד היום. רכישתה תיעשה במספר שלבים ותושלם תוך שלוש שנים. אורטק מייבאת, מפיצה, מוכרת ומספקת מכונות ייצור אוטומטיות להרכבת רכיבים ומכונות לבדיקות אוטומטיות של תהליכי ההרכבה והרכיבים בקווי הייצור. לקוחותיה הם שחקנים בתחומי מכשור תעשייתי, רפואי, צבאי, לייזרים וסנסורים ליישומים אזרחים וביטחוניים, מערכות לתקשורת אופטית, מערכות מכ"ם למכוניות ועוד. החברה מספקת שרות טכנולוגי ותהליכי וכן תמיכה באפיון ותכנון מכונות יצור ייעודיות.

אורטק צפויה להשתלב באשכול סחר ופתרונות טכנולוגיים מתקדמים במטריקס, הכולל גם את פעילות החברות רדט, אסיו ויז'ן, גסטטנר וקליבר הנדסה ומחשבים. אורטק תוסיף לאשכול מומחיות ופתרונות מובילים לחיזוק האופרינג לתהליכי ייצור, הרכבה ובדיקות בתעשיות כגון ביטחון, רפואה, תקשורת ועוד, הזוכות לביקוש הולך ועולה בשנים האחרונות.

11:14

המסחר בת"א נמשך כעת במגמה החיובית - מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ת"א 90 עולה ב-0.8%. בעקבות וול סטריט אתמול, מדד המניות הדואליות בולט בעלייה של 1%. מדד הבנקים עולה ב-0.7%. 

בשוק החוב האג"ח הממשלתיות נסחרות כעת ללא שינוי - תשואת איגרת החוב הממשלתית לעשר שנים נסחרת ב-4.58% והאיגרת לשנתיים ב-4.2%. במחלקת המאקרו בבנק דיסקונט מסבירים את התנהגות התשואות לאחרונה: "הסכם הפסקת האש בלבנון, בשילוב ירידת התשואות בארה"ב, תמכו בהמשך מגמת ירידת התשואות בישראל, אם כי באופן מתון משמעותית בהשוואה לאג"ח האמריקאיות. זאת, כיוון שהשוק, למעשה, כבר גילם את הסכם הפסקת האש, עובדה שהובילה לירידת תשואות חדה בתקופה האחרונה, תוך צמצום חד בפער התשואות מול אג"ח ממשלת ארה"ב. ירידת התשואות נתמכה בירידה נוספת בציפיות הריבית המגולמות בשוק החוזים ל-3.94% לסוף 2025, לעומת 4.14% לפני שבוע ו-4.46% בתחילת נובמבר. 

10:46

חברת התרופות הישראלית פרפל ביוטק  עולה כעת בכ-40%, לאחר שפרסמה אתמול תוצאות סופיות בתרופה שלה לסרטן הלבלב. החברה דיווחה על תוצאות ביניים חיוביות מן הניסוי הוצגו בכנס הסרטן ASCO ביוני האחרון, וגם אז קפצה המניה 105%, לשווי של 22 מיליון דולר, אך מאז איבדה גובה בהדרגה. אתמול בוול סטריט זינקה המניה ב-150%.

שוויה הנמוך יחסית של החברה (47 מיליון שקל) מושפע מאוד ממצב המזומנים שלה. על פי דוחות הרבעון השלישי של החברה, היא מכרה בתקופה זו מניות של עצמה בבורסה כדי להשיג עוד חצי מיליון דולר, מה שכנראה תרם לירידה במחיר מנייתה. על פי הדו"ח יש לה מזומנים מספיקים עד הרבעון הרביעי של 2025. היא ציינה כי תפעל לחתימה על הסכמי שיתוף פעולה עד אז. 

10:24

לאחר הפתיחה המעורבת, המסחר בת"א עבר כעת לעליות - מדד ת"א 35 עולה ב-0.2%, ת"א 90 עולה ב-0.4%. בעקבות וול סטריט אתמול, מדד המניות הדואליות עולה ב-0.8%, מובילות אותו מניות פריון נטוורק , נקסט ויז'ן  ואלביט מערכות 

10:02

המסחר בת"א נפתח הבוקר במגמה מעורבת, מדד ת"א 35 יורד ב-0.1%, ת"א 90 עולה ב-0.1%. מדד הבנקים יורד ב-0.4%. 

משרד הביטחון ממשיך בחיזוק עצמאות הייצור 'כחול לבן' ורוכש מאלביט מערכות  רחפנים מתקדמים ומערכות אוטונומיות בכ-150 מיליון שקל (כ- 40 מיליון דולר). מפא"ת במשרד הביטחון הודיע היום (ג') על השלמת מספר חוזים עם החברה שבמסגרתם תספק לצה"ל מערכות אוטונומיות ורחפנים מתקדמים לשדרוג היכולות המבצעיות של הכוחות בשטח. המערכות החדשות פותחו במשותף ע"י מפא"ת, זרוע היבשה בצה"ל ו'אלביט מערכות'. הן כוללות יכולות מתקדמות ומתוכננות למגוון משימות, בהן איסוף מודיעין מדויק וביצוע תקיפות ממוקדות.

במסגרת החוזים, שעליהם חתם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר, תספק אלביט את הדגמים המתקדמים הבאים: רחפנים המיועדים לאיסוף מודיעין, המסוגלים לפעול במסגרת להקות חשיפה ומחלקות האיסוף. רחפני משימה מצוידים ביכולות איסוף, אחיזה ותקיפה מתקדמות לדרג הלוחם. פתרונות תקיפה מבוססי רחפנים זעירים למשימות אורבניות. כמו כן, אלביט תספק פתרונות תקשורת חסינים עבור מערכות בלתי מאוישות. 

08:00

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוק המניות

המסחר הבוקר צפוי להיפתח במגמה מעורבת. 

כשבוע בתוך הפסקת האש עם חיזבאללה, הבורסה בתל אביב נסחרה אתמול בתנודתיות ובמגמה מעורבת ובסופו נסגר מדד ת"א 35 בירידה קלה של 0.1% בעוד מדד ת"א 90 עלה כ-0.2%. במהלך חודש נובמבר עלה מדד הדגל הישראלי, ת"א 35, בכ־2.6% וסיים חודש תשיעי של עליות מתחילת השנה.

נתון נוסף שמצביע על האופטימיות בשוק הוא חזרתם של המשקיעים הקטנים לשוק: מנתוני הבורסה עולה כי הציבור הישראלי הגדיל החודש את החשיפה שלו למניות בת"א וביצע רכישות נטו בסך כ-1.4 מיליארד שקל, זאת לאחר רכישות בהיקף של כ-0.6 מיליארד שקל בחודש הקודם. משקיעי חוץ שבו לרכוש מניות בת"א, וביצעו רכישות נטו בסך כ-1.2 מיליארד שקל החודש, זאת לאחר מכירות נטו בסכום של כ-500 מיליון שקל בחודש הקודם. דווקא המוסדיים מימשו רווחים ומכרו נטו מניות בסכום של כ-2.4 מיליארד שקל, זאת לאחר מכירות נטו בסך של כ-300 מיליון שקל בחודש הקודם. 

בין 125 המניות הגדולות בשוק בלטו בלטו לחיוב  מניות הנדל"ן  קבוצת אקרשטיין  שזינקה ב7.5%, ארגו פרופרטיז  ושיכון ובינוי  שזינקו במעל 5%. מנגד, בית שמש  ירדה ב-7% ודלתא מותגים  בכ-5%. 

מניות נוספות שריכזו עניין אתמול:

דלק רכב  עלתה בכ-4% לאחר הודעת משרד האוצר על כך שמס הקנייה על רכב חשמלי יהיה "רק" 45% ולא 83% כפי שפורסם תחילה. דלק רכב רכשה לאחרונה את הזיכיון של דונגפנג הסינית ומחזיקה בזכיון לרכבי ניאו.

איי.סי.אל  עלתה בכ-1% לאחר שהודיעה אתמול על חתימה על הסכמי מסגרת לשנים 2025-2027 לאספקת אשלג בסין. הסכמי המסגרת כוללים אספקת אשלג בהיקף מצטבר של 2.5 מיליון טון.

מנורה מבטחים  תהפוך לשותפה (50%) של ג'י סיטי בארבעה נכסים בישראל תמורת כחצי מיליארד שקל. הנכסים הם בג'י צמרת, ג'י מיקדו, ג'י כוכב הצפון וג'י סביון. העסקה כפופה לאישור הממונה על התחרות.

דליה  חתמה על מזכר הבנות למימון להקמת תחנת הכוח "דליה 2" על ידי בנק לאומי ובנק דיסקונט. מזכר ההבנות הבלתי-מחייב יאפשר העמדת מסגרות אשראי בהיקף של כ-4.25 מיליארד שקל (חוב בכיר).

חברה חדשה בבורסה: יזמית פרויקטי האנרגיה המתחדשת סולטרה, החלה להיסחר אתמול בבורסת תל אביב. החברה השלימה מיזוג עם חברת המעטפת איי.אי. מערכות וגייסה 8.1 מיליון שקלים באמצעות הנפקת מניות.

על הגל: בבלומברג מעריכים כי הונו של עידן עופר תפח השנה ב-8 מיליארד דולר 

המסחר באסיה מתנהל הבוקר בעליות כשמדד ניקיי מזנק בכ-2.5%, שאנגחי ב-0.2%, הנג סנג ב-0.4% וקוספי ב-1.8%. במסחר בולטות מניות השבבים: TSMC הטאיוואנית עולה ב-2.5%, טוקיו אלקטרון בכ-5% וסופטבנק היפנית שמחזיקה בחלק מחברת Arm הבריטית המתמחה בתכנון שבבים, עולה ב-3.6%.

החוזיים העתידיים בוול סטריט נסחרים כעת ללא שינוי.

אתמול בניו יורק, יום המסחר הראשון לחודש דצמבר ננעל במגמה מעורבת. נאסד"ק שעלה ב-1% ו-S&P 500 שעלה ב-0.2% ננעלו בשיא, דאו ג'ונס ירד ב-0.3%. 

עוד לפני תחילת המסחר אתמול פורסם על הטלטלה באינטל  - מנכ"ל ענקית השבבים האמריקאית, שמעסיקה בישראל קרוב ל־10,000 עובדים, פט גלסינגר, מסיים את תפקידו לאחר קרוב לארבע שנים בתפקיד. במהלך שנותיו כמנכ"ל ירדה מניית אינטל בכ־60% ומתחילת השנה היא ירדה בכ־50%. גלסינגר מונה בתחילת 2021 על מנת לרפא את החברה שכבר אז סבלה ממשבר ניהולי וטכנולוגי, לאחר תחלופה גבוהה של מנהלים. עם פרסום הודעת ההתפטרות זינקה אינטל בכ-5% במסחר המוקדם אך סיימה את המסחר בירידה של 0.5%. 

מנכ"ל נוסף שאתמול פורסם על התפטרותו הוא קרלוס טווארס, מנכ"ל סטלנטיס , יצרנית רכבי קרייזלר וג'יפ. המניה נפלה אתמול בכ-7% לרמתה הנמוכה ביותר מזה למעלה משנתיים. 

סופר מיקרו קומפיוטר  זינקה בכ-28% לאחר שלפי דיווח בבארונס, ועדה מיוחדת לבחינת התנהלות פסולה מצד ההנהלה או הדירקטוריון מצאה כי אין ראיות להתנהגות בלתי הולמת. סופר מיקרו נחשדה באי סדרים חשבונאיים. 

שתי חברות תרופות ישראליות ריכזו אתמול עניין לאחר שדיווחו על הצלחה בתוצאות לפיתוח תרופות לסרטן הלבלב. הראשונה היא נובוקיור  שזינקה בכ-50% לאחר שהודיעה על תוצאות טובות בניסוי שלה בטיפול בסרטן הלבלב. החברה השנייה שפרסמה תוצאות סופיות בתרופה שלה לסרטן הלבלב היא פרפל ביוטק  שזינקה בכ-150% בעקבות תוצאות ביניים חיוביות מן הניסוי שערכה. 

מנהל ההשקעות שמסמן 3 סיבות לכך שהראלי בוול סטריט לא ייעצר בקרוב  

גם לאחר הראלי החזק ביותר מאז ימי תחילת הבועה הדוט-קום, מדד S&P 500 ימשיך לעלות עד סוף השנה, כך לפי בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן. אנליסטים בתחום הנגזרים בבנק מציינים שלפי המסחר באופציות, מדד המניות האמריקאי יגיע ל-6,200-6,300 החודש, מה שמרמז על עלייה נוספת של כ-3%-4% עד סוף השנה. "אנחנו נשארים חיוביים עד סוף השנה בהתחשב בסביבה המאקרו-כלכלית החיובית, בצמיחת הרווחים ובמדיניות הפדרל ריזרב התומכת בשווקים", כתבו אנליסטים בחברה. בבנק ממליצים על חברות ערך וחברות מחזוריות כמו בנקים, יצרניות רכב, חברות תחבורה (למעט חברות תעופה), וכן על מדד ראסל 2000 המייצג חברות קטנות. בתחום הטכנולוגיה והתקשורת, הם ממליצים להמשיך להשקיע ב"שבע המופלאות", בטכנולוגיה, במרכזי נתונים ובשבבים.

במבט רחוק יותר, עד סוף 2025, בבנק אוף אמריקה קבעו יעד של 6,666 למדד S&P 500, עלייה של כ-10.5% מהרמות הנוכחיות. בנק אוף אמריקה ממליץ להטות את ההשקעות לטובת "חברות רגישות לצמיחה בתוצר המקומי הגולמי עם המלצה להגדיל חשיפה למגזרים הבאים: פיננסים, מוצרי צריכה מחזוריים, חומרים, נדל"ן ותשתיות. "אנחנו רואים יותר הזדמנויות במניות מאשר במדד עצמו", אמרו בבנק, "אנו מעדיפים חברות עם עם קשר חזק לכלכלה האמריקאית: מניות ערך של חברות גדולות". 

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו אתמול במגמה מעורבת. התשואה ל-10 שנים עלתה קלות ועמדה על 4.53%. התשואה לשנתיים ירדה ונסחרה סביב 4.24%. ב-IBI צופים ש"התמחור בשוק איגרות החוב מגלם תרחיש אופטימי מדי" (ראו בהמשך הסקירה). 

בארה"ב, התשואה על איגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב לעשר שנים עלתה בנקודת בסיס לרמה של 4.187%. התשואה על האג"ח האמריקאיות לשנתיים, הנחשבת רגישה יותר לשינויי ריבית, עולה בארבע נקודות בסיס ל-4.2%. 

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח השקל נחלש הבוקר בכ-0.5% ונסחר ב-3.65 שקלים לדולר וב-3.82 שקלים לאירו. 

החלשות השקל מול הדולר היא בהתאם למגמה בעולם, כאשר רוב המטבעות המרכזיים נחלשו אתמול מול הדולר בעקבות הצהרתו של טראמפ כי יפעל נגד מדינות ה־BRICS (הכוללות בין היתר את רוסיה וברזיל) ואיים להטיל עליהן מס של 100%. "הרעיון שמדינות ה־BRICS מנסות להתרחק מהדולר בזמן שאנחנו עומדים מהצד וצופים נגמר", כתב טראמפ בפלטפורמת המדיה החברתית שלו Truth Social.

הפחתות ריבית, משברים פוליטיים ודונלד טראמפ: הגורמים שדוחפים את האירו למטה 

הנפט רשם אתמול עליה קלה, על רקע נתוני ייצור מעודדים מסין, צרכנית הנפט הגדולה בעולם, אשר עוררו מחדש את התקוות לגבי הביקוש העולמי. החוזים על הנפט הגולמי WTI עלו ב-0.2% ל-68.10 דולר. הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה הביאה לירידה במחירי הנפט בסוף החודש שעבר, וביום שישי ירדו המחירים ביותר מ-1% לאחר שמדינות אופ"ק ובעלות בריתן, קבוצת אופ"ק+, דחו ליום חמישי הקרוב את פגישתן.

4. מאקרו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון רמז אמש (ב') כי בנקודת הזמן הנוכחית, עדיין מוקדם לדבר על הפחתת הריבית. בשיחה עם העורכת הראשית של גלובס, נעמה סיקולר, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שמתקיימת היום, העריך הנגיד שבטווח הזמן הקרוב האינפלציה עוד צפויה להתגבר לקצב של 4% בשל העלאת המע"מ, אך לאחר מכן, לדבריו, היא אמורה להתחיל לרדת. בנקודת הזמן הנוכחית, אמר ירון, "להוריד את הריבית זה לכבות שריפה עם דלק". 

רפי גוזלן,  הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות ציין בסקירתו ש"הירידה בפרמיית הסיכון הנתפסת של המשק בישראל בעקבות ההסכם בצפון היוותה גורם חיובי מרכזי בהשפעתו על השוק המקומי. עם זאת, אי הודאות הגיאו-פוליטית, הפיסקאלית הפוליטית המקומית מעמידים להערכתנו בספק את המשך הירידה בפרמיית הסיכון, ואנו מעריכים כי התמחור בשוק איגרות החוב מגלם תרחיש אופטימי מדיי לגבי פרמיית הסיכון, מידת השיפור במגבלות ההיצע והציפיות הנגזרות ממנה לגבי הירידה בסביבת האינפלציה והריבית". 

לגבי ארה"ב כתב גוזלן ש"השווקים הפיננסים הגיבו בחיובי למינוי הצפוי של שר האוצר האמריקאי בסנט וייחסו משקל נמוך יחסית להכרזה על הטלת המכסים מצד טראמפ. זאת, למרות שתמהיל המדיניות שמביא איתו טראמפ מעמיד בספק את היכולת להוביל לירידה בגירעון ואילו הטלת המכסים עלולה להוביל לעלייה באינפלציית הסחורות, שהיוותה גורם העיקרי מאחורי מגמת הירידה באינפלציה בשנה-שנתיים האחרונות". 

"להערכתנו", הוסיף גוזלן, "תמהיל המאקרו הנוכחי תומך בעלייה בסביבת האינפלציה ולכן גם בהמשך עלייה בציפיות לאינפלציה. הערכה זו צפויה להוביל לעמדה זהירה יותר מצד הפד, לצורך בחינת מידת הצורך בהפחתת הריבית. אמנם ציפיות הריבית התמתנו באופן ניכר בחודשיים האחרונים, אך עדיין התמחור משקף צפי לכ-3 הפחתות ריבית בשנה הקרובה, ולהערכתנו ההסתברות לעצירה, ולו זמנית בתוואי ההפחתה, באחת משתי ההחלטות הקרובות גבוה למדיי.

אתמול פורסם שפעילות הייצור בארה"ב הגיעה לשיא של חמישה חודשים בנובמבר, לפי מדד מנהלי הרכש של מכון ISM. המדד עלה בחודש שעבר לרמה של 48.4 נקודות לעומת 46.5 באוקטובר, ומעל לתחזיות אנליסטים. עם זאת, הוא היה עדיין מתחת לרף של 50 נקודות, מה שאומר ירידה בפעילות מגזר הייצור.

בישראל יפורסמו מחר נתוני השכר הממוצע במשק.

בארה"ב, האירוע המרכזי השבוע יהיה דוח התעסוקה של נובמבר שיתפרסם בשישי. בפעמים קודמות שהנתון המדובר פורסם הוא הביא לטלטלה בשווקים בגלל מעקף חד של הציפיות המוקדמות. יהיו גם נאומים של חברי הפד, כולל יו"ר הפד ג'רום פאוול. בנוסף, צפוי להתפרסם מספר המשרות הפנויות.

5. תחזית

למרות העליות השנה של מניות הבנקים בישראל, 37% מתחילת השנה למדד בנקים 5 שכולל את מניות חמשת הבנקים הגדולים בישראל, בחטיבת המחקר של IBI בית השקעות צופים שיש להם עוד לאן לעלות. 

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר של בית ההשקעות כתב ש"הרבעון השלישי ממשיך להמחיש את העוצמה של המערכת הבנקאית, שעל אף העלייה בהוצאות להפסדי אשראי, העלייה בשיעור המס ועודפי ההון, ממשיכה להציג תשואות להון פנומנאליות. בדוחות הרבעון הרביעי אנחנו צפויים לראות תשואות להון נמוכות מאלו שראינו ברבעון השלישי והתשואה להון הממוצעת במערכת תסתכם בכ-14.2%". 

"בראיה קדימה יותר לתוך שנת 2025 אנו מתמחרים תשואה להון ממוצעת של כ-14% ברמת המערכת סבורים כי על אף העליות במחירי מניות הבנקים שנשענה על תוצאות מצוינות וירידה בפרמיית הסיכון, יש עוד מקום לעליות ומלבד התשואה השוטפת, הבנקים צברו עודפי הון משמעותיים מאוד, אותם יהיה קל יותר לחלק עם הרגיעה במצב הבטחוני. ובאשר להשפעת הריבית, בינתיים אנו לא רואים באופק ירידה דרמטית שתשפיע על המרווח הפיננסי, וככל שזו נותרת גבוהה הבנקים ימשיכו להיות אחד הסקטורים האטרקטיביים בשוק ההון הישראלי".

בבית ההשקעות העלו את מחיר היעד של מניות הבנקים הגדולים -  האפסייד הגבוה ביותר למניה של לאומי (18%), אחריו מזרחי (17%) והפועלים (16%). את הרשימה נועלות מניות הבינלאומי ודיסקונט להן צופה בית ההשקעות אפסייד של 14% ו-13% בהתאמה.