שני שינויים בשיעורי המס שעתידים להכנס לתוקף בינואר השנה - ירידת שיעורי מס הרכישה והעלאת שיעור המע"מ - יוצרים בלבול וחוסר ודאות בקרב משקיעי הנדל"ן זה תקופה, והמחוקק שותק. בינואר 2025 המע"מ עתיד לעלות מ־17% ל־18%, אשר תשפיע על הכיס של הציבור במגוון תחומים.
● המכה שבדרך למשקיעי הנדל"ן ה"כבדים", והמאבק שצפוי בוועדת הכספים
● בדיקת גלובס | "מכירות שיא": נתוני חברות הבנייה נחשפים - מי מכרה הכי הרבה?
לכאורה מדובר בסיבה טובה לרוץ ולרכוש דירה בזמן הקצר שנותר לפני שהשינוי יכנס לתוקף ויייקר את העסקה, ואולם שינוי חקיקתי אחר גורם למשקיעי הנדל"ן להסס. מדובר בפקיעת הוראת השעה שקבעה את שיעורי מס הרכישה הנוכחיים עד סוף 2024. המדרגות כיום עומדות על 8% עד לסכום של 6.05 מיליון שקל, ו־10% מעל לסכום זה. בינואר הקרוב צפוי המס לרדת חזרה למינימום של 5%. זאת, במידה והממשלה לא תעביר חוק או הוראת שעה חדשה שתשמר את שיעורי המס הגבוהים יותר.
בסיטואציה שנוצרה, משקיעי נדל"ן תוהים האם להמר על כך ששיעורי מס הרכישה יירדו ולספוג את אחוז המע"מ, או לרכוש נכס כבר עכשיו ולא להסתכן. מועד פקיעת שיעורי מס הרכישה היה ידוע מראש, והיה ניתן להיערך אליו ולשדר יציבות לשוק, אפילו ברמת ההצהרתית. למרות זאת, פחות מחודש לפני השינוי עדיין לא ברור מה יהיו שיעורי המס.
ברשות המסים ובאוצר רוצים להשאיר את שיעורי המס הנוכחיים על כנם ואף ניסחו הצעת חוק לחלץ את מדרגות מס הרכישה מהוראות השעה, ולעגן אותן בחקיקה קבועה. ההצעה ממתינה כמעט שנה על שולחנו של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, להכנה לקריאה שנייה ושלישית. באפריל השנה פרסם משרד האוצר סוג של "פשרה" שתפתור את הבעיה באורח זמני, והציע הארכה של הוראת השעה עד סוף 2026, אך גם יוזמה זו לא עלתה לדיון עד כה. גורם ממשלתי אמר לגלובס, כי "גפני עושה לשר האוצר שרירים, אבל בסוף מס הרכישה יקובע על השיעורים הקיימים היום. זה יעבור רגע לפני סוף השנה".
"קיפאון ונזק של ממש"
לדברי עו"ד ענת שביט, בעלת משרד בוטיק המיסוי STL, "תהליכים אלו יוצרים מצב שבו השוק אינו יכול להגיב בזמן. מדיניות אחראית מחייבת שקיפות ותכנון ארוך טווח, ולא חקיקה חפוזה". עו"ד אתי לוסקי, בעלת משרד המתמחה במיסוי נדל"ן ולשעבר מנהלת מחלקת שומה במיסוי מקרקעין, מוסיפה כי "ההמתנה עד לרגע האחרון גורמת נזק של ממש. השוק כרגע בקיפאון. חשוב להבין שרכיב המיסוי הוא חלק בלתי נפרד להחלטה אם להיכנס להשקעה ואם לאו".
מטעם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, נמסר: "אנחנו לומדים את הדברים ובסיום תהליך הלמידה נקיים על זה דיון בועדה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.