יו"ר בנק הפועלים: "נדרשת חשיבה מחודשת על עקרונות ומדדים כלכליים שבעבר קיבלנו כמובנים מאליהם"

ראובן קרופיק, יושב ראש בנק הפועלים, נשא דברים בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים והתייחס לסוגיות ליבה בכלכלה ובחברה הישראלית • "חייבים תיקון עמוק בחברה ובמשק"

יו''ר בנק הפועלים, ראובן קרופיק, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: יוסי כהן
יו''ר בנק הפועלים, ראובן קרופיק, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: יוסי כהן

יושב ראש בנק הפועלים, ראובן קרופיק, נשא דברים בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתתקיים מחר (ג'). קרופיק שיתף את הפרספקטיבה שלו על הנעשה במשק הישראלי וכיצד ניתן להוביל אותו בעתיד הקרוב לצמיחה נכונה.

ועידת ישראל לעסקים | נגיד בנק ישראל: "להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק" 
ביטקוין על סטרואידים: המשקיעים הקטנים שעשו פי 5 על הכסף 

"זו ההזדמנות שלי לשתף אתכם במחשבות על מספר עקרונות כלכליים חברתיים, שלאו דווקא הם ברי-כימות", אמר בפתח דבריו.

"ייתכן ומצב המשק מורכב יותר ממה שנראה - אבל - התמקדות בטיפול במספר בעיות יסוד תוביל את המשק לצמיחה נכונה. בשיחות שלי עם עמיתים וחברים, עולה שיש מתח. מתח בין הנראות האיתנה של המשק היום ובין המדדים הכלכליים הפחות חיוביים. מדדים כמו: יחס החוב לתוצר, הגירעון התקציבי והורדות הדירוג של התקופה האחרונה".

קרופיק הוסיף כי "בדרך כלל אנו נוטים לבחון סיטואציות כלכליות בפרדיגמות של מודלים או תוך התבססות על ניסיון העבר - בעוד שהמציאות המתהווה היום היא שונה".

"תרחישי קיצון לא נועדו לשקלל השפעות חברתיות"

יו"ר הבנק סיפר כי "מוסדות פיננסיים כמונו מחויבים לנהל תרחישי קיצון. אך תרחישי קיצון לא נועדו, ואף אין ביכולתם, לשקלל השפעות חברתיות. למשל השלכות של איתנות ההליך הדמוקרטי החיוני לכלכלה צומחת, תנועות משמעותיות במאזן הגירה, ומדיניות כלכלית שפועלת לצמיחה".

קרופיק הוסיף כי "התפתחויות חברתיות ופוליטיות עלולות ליצור שרשרת אירועים - ולגרום להתבדרות של הכלכלה".

"ישראל נמצאת בקו פרשת מים"

ביחס להתפתחויות בגזרה הגיאו-פוליטית, אמר קרופיק כי "עם הסכם הפסקת האש בצפון, שמהווה תקווה עבורי להסדר עתידי גם בגזרה הדרומית ועסקה מתבקשת להחזרת חטופינו, נראה כי ישראל נמצאת בקו פרשת מים.

"אלו ימים, מהמורכבים ומהחשובים, שעמדו בפני המנהיגים והחברה בישראל. בנקודה קריטית זו נדרשת מאיתנו חשיבה מחודשת על עקרונות ומדדים כלכליים שבעבר קיבלנו כמובנים מאליהם".

קרופיק הוסיף כי "בימים אלו מתחייבת זהירות - בקבלת החלטות שיש ביכולתן להרע את האיזון החברתי העדין שנדרש פה. היתרון הגדול בנקודה בה אנו נמצאים - הוא שניתן לבודד ולזהות מהן הסוגיות המרכזיות הדורשות טיפול".

יו"ר בנק הפועלים מנה שתי סוגיות עיקריות: "ראשית - האפליה בחלוקת הנטל בין אוכלוסיות. זהו מרכיב מובהק שניתן וצריך לתקן. והדברים לא אמורים רק לגבי מקרים בולטים כמו אי גיוס אוכלוסיות שלמות לצבא.

"כך גם ההשתתפות הדיפרנציאלית בשוק העבודה או עידוד תמיכות כתחליפי הכנסה מעבודה או תיעדוף נמוך של מאמצים לסגירת פערים חברתיים".

סוגיה נוספת שהזכיר היא אופן קבלת ההחלטות. לדבריו, "ההסתמכות על חקיקה חד צדדית ולא על רקע בחינה וקונצנזוס, מדיניות פיסקלית סלקטיבית, העדפות סקטוריאליות, ותעדוף תקציבי בעל אוריינטציה פוליטית - כל אלו ירחיקו את יעדי הצמיחה והרווחה שהעם המסור הזה ראוי לו.

"הסוגיות האלו מקטינות מאוד את סיכויי ההבראה הכלכלית. כל זמן שאינן מטופלות - הן גורמות לנטל נוסף על משקי הבית - במימון תכניות השיקום. המורכבויות האלו ניתנות לטיפול. הן ניתנות לתיקון ואיזון בדרכים וכלים שחלקם הגדול נוסה בהצלחה במשברים כלכליים בעבר".

"מסר מפלג מכפיל חולשות"

המסר שלו היה חד משמעי - "אנחנו חייבים תיקון עמוק בחברה ובמשק. תיקון שיאפשר תכנון ארוך טווח אופטימי ובונה. הצעד הראשון לתיקון הוא החזרת השיח הפתוח - הלא לעומתי - לדיון הציבורי. שיח מפלג רק מכפיל חולשות. ויותר מכך מפסיד רעיונות".

לסיום, אמר קרופיק כי לתחילת התהליך של הפסקת האש והחזרת השקט, "צריך שיתווסף תהליך של החזרת החשיבה הרציונלית והחתירה לאחדות".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.