יו"ר הפועלים ראובן קרופיק: "תיעדוף תקציבים פוליטיים יעכב את צמיחת המשק"

בנאומו בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר יו"ר הבנק כי המשך תיעדוף תקציבי פוליטי, על פני שיקולים כלכליים טהורים, יעכב את החזרה למיצוי פוטנציאל הצמיחה של המשק • קרופיק קרא למניעת הליכי פירוד פנימיים כלכליים-חברתיים ולהגברת האחדות במדינה

יו"ר בנק הפועלים, ראובן קרופיק, קרא הבוקר (ג') לשרטוט מתווה גאו-כלכלי חדש למדינת ישראל. בנאום שנשא בוועידת ישראל לעסקים של גלובס תיאר קרופיק את מצבה של החברה והכלכלה בארץ לאחר מעל לשנה של מלחמה. "ככל שיתרחב הפער בין התיעדוף התקציבי הפוליטי, לבין זה שמתחייב משיקול כלכלי טהור - כך תתעכב החזרה למיצוי פוטנציאל הצמיחה", הזהיר קרופיק. 

ועידת ישראל לעסקים | מנהל רשות המסים: "מי שיש לו הרבה מאוד רווחים צבורים, זה לא נורא שיתחיל לשלם קצת יותר מס"
ועידת ישראל לעסקים | נגיד בנק ישראל: "להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק"

קרופיק אמר בראשית דבריו כי החוסן הכלכלי שבו נמצא המשק בפרוץ המלחמה, אפשר לנהל מלחמה ארוכה ומורכבת, לרבות פינוי מהבית של אוכלוסייה וטיפול בפגועי גוף ונפש וברכוש. לדבריו, במהלך המלחמה "ראינו את החוזקות של העם הזה. הירתמות של רוב חלקי האוכלוסייה תוך גילוי אחווה והקרבה".

הוא ציין כי בניגוד ל-1973, כלכלת ישראל הפעם הגיעה חזקה יותר, עם עודף במאזן התשלומים, יתרות מט"ח גבוהות וחוב נמוך, אך הוא הדגיש כי אנו עומדים בפני אתגר פיסקלי משמעותי. 

"למנוע הליכי פירוד" 

קרופיק קרא בנאומו לנצל את הנושאים שעולים על סדר יומה של ועידת ישראל לעסקים כדי להוביל לאחדות פנימית בישראל ולמנוע הליכי פירוד פנימיים כלכליים וחברתיים. "התמה המרכזית של כינוס זה היא ההיתכנות של סדר גאו-כלכלי חדש. סדר שמתייחס למשטרים גאוגרפיים מדינתיים שונים", ציין יו"ר הפועלים, והוסיף: "עלינו להתייחס במונחים של גאו-כלכלה גם בנוגע למדינה הקטנה שלנו. בתוך מדינת ישראל מתקיימים מספר רב של רבדים, סקטורים, פילוגים וקונפליקטים".

למרות המורכבות, אמר, "אנחנו לא שואפים לקנטוניזציה כלכלית וחברתית. אנחנו שואפים למדינה אחת ומאוחדת, של העם היהודי, עם שוויון לכל אזרחיה. כל מי שמכבד ואוהב את שורשיו היהודיים, מודע לכך ש'אין ישראל נגאלים עד שיהיו כולם אגודה אחת'. עלינו לשרטט מתווה גאו-כלכלי חדש לישראל".

יו"ר הפועלים התריע מההשלכות של המשך הפירוד על הכלכלה והביטחון. לדבריו, "לא נוכל להתמודד במצב של פירוד והתנגשות מתמדת, בתקופה של ויכוח לא פתור בסוגיית נשיאה בנטל ושל עלייה בהוצאות הביטחון, שעוד לפני ועדת נגל (להתעצמות ביטחונית, ח"ש) מגיעות כבר ל-6% מהתוצר, ובד-בבד לשמר עקרונות של מדינת רווחה מודרנית ותוססת".

קרופיק רמז בדבריו כי יש לפעול לשלב את המגזר החרדי בשוק העבודה. לדבריו, "הדמוגרפיה בישראל היא חרב פיפיות: אנו עם צעיר, וזה מסייע לנו לצמוח, אבל בה-בעת, הדמוגרפיה הזו מצריכה שינויים. שינויים מהותיים בחלוקת הנטל, בהשתלבות בשוק העבודה ובדרך קבלת ההחלטות. בלי השינויים האלה לא נוכל לשמר כאן כלכלה וחברה מתפקדת וצומחת". 

"לחזור למשק עצמאי יותר"

העידן החדש שצפוי לעולם עם כניסתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן, בעוד קצת יותר מחודש, צפוי לחולל תמורות כלכליות משמעותיות. קרופיק התייחס בדבריו להליכים שפוקדים את העולם הכלכלי בשנים האחרונות, וקרא להיערכות של ישראל לשינויים בתבניות סחר חוץ ונושאים כלכליים נוספים.

"השיח הכלכלי בעולם בשנים האחרונות הוא על דה-גלובליזציה. השיח הזה מתחדד לאור הבחירות האחרונות בארה"ב", ציין קרופיק. "ישראל, שנהנתה במשך עשורים מפירות הגלובליזציה, צריכה כעת לחזור ולחשוב על משק עצמאי יותר, שיודע לספק את צרכיו הכלכליים.

"המגמה העולמית המשתנה תשפיע על תבניות סחר חוץ, שיתופי-פעולה מדעיים, תיירות, השקעות זרות וכל רובד אחר של החיים, וישראל חייבת להיות ערוכה לכך. לשינויים העולמיים עלינו להגיע אחרי תיקון חברתי עמוק. בלעדיו גם התוכניות הלא מושלמות של היום לא יתקיימו".

יו"ר הפועלים חזר והזכיר בנאומו את יעד הגירעון לשנה הבאה (4.4%-4.8%), והזכיר את קצב האינפלציה שמתקרב ל-4% (בשנה). לדבריו, "הדבר האחרון שהיינו רוצים לראות זה גירעון של 7% או 8% תוצר גם בשנה הבאה. נדרש תיקון עמוק בהתנהלות ואיזון התיעדוף התקציבי על-מנת למנוע הרעה נוספת". 

"זכות גדולה ואחריות עצומה" 

קרופיק חתם את דבריו בנימה אישית, לקראת פרישתו הצפויה מתפקיד יו"ר הפועלים. לקראת פברואר יבחר דירקטוריון הבנק יו"ר חדש, שיחליפו לאחר שמילא את תקופת הכהונה המירבית בדירקטוריון בנק (שאין לו גרעין שליטה).

קרופיק  ציין כי "היו אלה שנים קשות ביותר עבור מדינת ישראל וכלכלתה: מגיפת הקורונה, הפילוג החברתי והמלחמה שעוד לא תמה. בתום תקופה זו אני אסיר-תודה על כך שיחד עם עמיתי, הצלחנו לשמור על האיתנות הפיננסית של הבנק ולהוות עוגן כלכלי ומנוע צמיחה למשק הישראלי כולו בימים מאתגרים".

הוא הזכיר כי "הבנק מפעיל כבר למעלה מ-40 שנה קרן פילנטרופית מהמשמעותיות בישראל, ומאז פרוץ המלחמה אנחנו מפעילים את הקרן העסקית הגדולה ביותר לשיקום העוטף והצפון. בכל השנים האלה השתדלנו לבנות את פעילות הבנק באיזון מתחייב, תוך צמיחה אחראית והשקעה מרשימה בתשתיות טכנולוגיות מתוך ראיית העתיד. הייתה זו זכות גדולה ואחריות עצומה שלא שכחתי לרגע. נהגנו באחריות ושיקול-דעת עד היום, ונמשיך כך גם בעתיד".

קרופיק סיים את דבריו בתפילה לשובם של החטופים מהשבי בעזה, והוסיף: "ארחיב את תפילתי הרבה מעבר לדיון הכלכלי והחברתי בו אנו דנים. ארחיק לנבואת ירמיהו: אִם שׁוֹב תֵּשְׁבוּ בָּאָרֶץ הַזֹּאת וּבָנִיתִי אֶתְכֶם וְלֹא אֶהֱרֹס וְנָטַעְתִּי אֶתְכֶם וְלֹא אֶתּוֹשׁ' (ירמיהו פרק מ"ב). כולנו מצווים לבנות ולנטוע, לקדש אחדות וערכים דמוקרטיים, למען ישיבתנו כאן. שנהיה ראויים". 

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.