מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד: "רמת מתקפות הסייבר בעולם עלתה, והן גורמות להרבה יותר נזק"

שויד סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי לפני המלחמה חמאס היה מאוד אקטיבי בהתקפות סייבר על ישראל, אבל כיום הדומיננטיות עברה לגופים שממומנים ע"י איראן • על המעבר לתפקיד היו"ר והכניסה של נדב צפריר לתפקיד המנכ"ל צ'ק פוינט: "אנחנו אנשים מאוד שונים, אני הרבה יותר ממוקד טכנולוגית ופנימית, והוא יותר חיצונית" • מסלול Game Changers בשיתוף פלייטיקה

גיל שויד, מנכ''ל ומייסד צ'ק פוינט, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: כדיה לוי
גיל שויד, מנכ''ל ומייסד צ'ק פוינט, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: כדיה לוי

רגע לפני שהוא מפנה את התפקיד שמילא בשלושת העשורים האחרונים - מנכ"ל חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט  שאותה הקים - גיל שויד, שצפוי לעבור בקרוב לתפקיד היו"ר הפעיל (מוחלף כמנכ"ל על-ידי נדב צפריר) התיישב לשיחה עם עורך ההייטק של גלובס אסף גלעד, במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס. שויד השתתף במסלול Game Changers בשיתוף פלייטיקה.

ועידת ישראל לעסקים | הנגיד אמיר ירון: "להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק"
ועידת ישראל לעסקים | יו"ר בנק הפועלים: "נדרשת חשיבה מחודשת על עקרונות ומדדים כלכליים שבעבר קיבלנו כמובנים מאליהם"

מה מאפיין את המתקפות?
"יש מגוון מאוד רחב של מתקפות - הרבה סוגים - גופים איראנים, לפני המלחמה חמאס היה מאוד אקטיבי, היום יותר גופים שממומנים ע"י איראן. באופן כללי רמת המתקפות בעולם עלתה והן הרבה יותר מורכבות וגורמות להרבה יותר נזק. פעם הן היו נקודתיות כמו ירייה, היום מתקפה משולבת נכנסת לארגון משתלטת על נכסים ויוצרת נזק.

יש מתקפות על בכירים, ח"כ, שרים, מה קורה שם?
"פעם מתקפות היו לשלוח מייל פישינג למיליוני אנשים ולקוות שמישהו יקליק, היום הן יותר ממוקדות ומקצועיות. פישינג היה פעם קל לזהות, היום האימיילים כתובים בצורה מאוד מקצועית, עשו מחקר. פונה אליך לכאורה מומחה ממכון מחקר אמריקאי, אתה מחפש באינטרנט ומוצא אותו".

ראיתי מתקפות מתוחכמות שפנו לאנשים בשם של בכיר בחברה, פונים בשם מישהו, מבקשים עזרה. בסוף הקורבן הוא זה שמציע את העזרה וזה מסתיים בנזק גדול."
"רואים חקיקה שהולכת ומתרחבת, רגולציה, שמכתיבה יותר קנסות על בכירים ישראלים, שנותנת בידי מערך הסייבר הרבה סמכויות. יש מנהלים שחושבים שזו העברת אחריות מהמדינה אליהם.

"בכל עולם הסייבר האחריות היא עלינו. רוב המדינות לא מגינות, לשלטונות החוק אין הרבה מה לעשות בנושא. בישראל המצב דווקא טוב יותר, אבל 99% מנטל ההגנה הוא על הארגונים. אני נגד רגולציה באופן כללי אבל יש לזה משמעות - זה מזכיר למנהלים שתקיפות סייבר זה לא רק אחריות של אנשים טכניים. אני חושב שהמשמעות של החקיקה זה להסביר שהבעיה גדולה, וכל ארגון נדרש לנקוט בצעדים להגן.

"התעשייה מחדשת כל הזמן, אי אפשר למכור את אותו מוצר 10-20 שנה, בצ'ק פוינט מוכרים את אותו גייטוויי, אבל הוא לא דומה בשום צורה שהיא לזה שהיה לפני 10-20-30 שנה. לפני כ-15 שנה נכנסנו עם ארכיטקטורה חדשה שמזיזה את שיווי המשקל שהופך את הפיירוול למכונת אבטחה יותר חזקה. שינינו את המודל העסקי כך שהלקוח קונה מנויים ומוסיף רבדים של אבטחה. המודל העסקי שלנו לא מתבסס על מכירה של עוד מוצרים אלא שהלקוח קונה מנוי לשירותי אבטחה. בשנים האחרונות זה מנוע ההכנסות העיקרי שלנו.

"זה מספק יכולות הגנה מודולריות, משתנות, שמגיעות מהענן ומגינות גם על אתרי החברה. זה בהחלט שינה את המודל העסקי שלנו".

"נראה יותר חברות קטנות שנקנות על-ידי גדולות"

אם מדברים על סייבר בענן, ראינו הרבה רכישות בתחום הזה שהוא הכי חם בתעשייה.
"ההייטק תמיד התבסס על מיזוגים ורכישות, ובעתיד זה יהיה עוד הרבה יותר ככה. צריכים קונסולידציה בתעשייה, יש המוני רעיונות, אלפי חברות, הרבה מהרעיונות טובים אבל אין סיכוי שארגון ממוצע יקנה עשרות פתרונות. הרבה חברות גם לא מייצרות מזומנים, והן מחפשות 'בית' או אקזיט. נראה יותר חברות קטנות שנקנות על-ידי גדולות ופתרונות משולבים ע"י הגדולות. קנינו 10 חברות בישראל בשנים האחרונות וכל אחת מוסיפה נדבך נוסף".

הרכישות שלכם יחסית קטנות. זה לא מיזוג ענק שמרעיד את אמות הסיפין.
"בינתיים לא, אולי עוד יהיה. אין המון חברות גדולות בתעשייה, יש בערך 5 חברות בגודל של צ'ק פוינט. לכן המצב הוא לא של מיזוגי ענק, אלא בניית פורטפוליו על ידי כל חברה".

אנחנו נמצאים בישורת האחרונה שלך בתפקיד.
"הכרזתי בתחילת השנה שאני הופך להיות יו"ר פעיל, להתרכז יותר באסטרטגיה, ומחפש מנכ"ל שינהל את החברה ויעזור בבניית אסטרטגיה. בקיץ מצאנו את המנכ"ל, נדב צפריר שהיה ב-team8. הוא התחיל את עבודתו רשמית בצ'ק פוינט אתמול, ובעוד מספר שבועות יהיה המנכ"ל. הוא כבר פגש הרבה עובדים. אנחנו מרגישים שהוא בן בית.

"אני מאוד נלהב מהשינוי הזה. נדב הוא מנהיג מדהים, מכיר היטב את התעשייה, האינטראקציה בינינו נהדרת והוא האדם הנכון להוביל את צ'ק פוינט".

המניה עלתה כשהכרזתם על המינוי. איך הרגשת?
"הרגשתי טוב. שוק ההון וצ'ק פוינט מסתדרים היטב, הנפקנו את החברה לפני 28 שנים, והמניה עלתה פי 70. אין לי שום טענות לוול סטריט. השנה האחרונה גם הייתה טובה.

130% מתחילת השנה.
"אני מאוד שמח. אני מאוד מרוצה מזה". 

איך מעבירים תפקיד, איך משחררים?
"שאלה טובה, שאל אותי עוד חודשיים שלושה. אני באמת לא יודע איך זה הולך להיות. אני מאוד שלם עם זה. מאז 1996 שואלים אותי בכל כנס למה אתה עדיין עובד ומתי תעבור הלאה. היו לי 28 שנה להתבשל עם זה. זה מאוד נכון להכניס אנרגיה חדשה לחברה, מאוד סומך על האנשים, בנינו גוף מדהים, תרבות ארגונית ויכולת אבטחתית שאין לאף ארגון. אני נורא שמח שבא מישהו עם יותר אנרגיות משלי היום לעשות זאת.

"אנחנו אנשים מאוד שונים, אני הרבה יותר ממוקד טכנולוגית ופנימית, והוא יותר חיצונית. ברור שמנכ"ל צריך גם וגם, אבל המיקוד שלו יותר ב-go to market וקשרים עם לקוחות. יש לו רשת מנהלי אבטחה בכל העולם. אני חושב שזה בדיוק מה שצ'ק פוינט צריכה עכשיו, לצאת החוצה ולהביא את המסר לעולם. את יכולות האבטחה שלנו.

צ'ק פוינט ישראלית, הנהלה ישראלית, כשאתה מדבר עם בכירים בעולם, איך זה?
"אין הבדל גדול, תמיד התייחסו אלינו בתור חברה טכנולוגיה גלובלית. לא מסתירים שאנו ישראלים, לא מתביישים בזה, להפך. אחרי כמעט 32 שנה צ'ק פוינט מזוהה בתור ישראלית, וזה טוב, אני גאה בזה. לא חושב שמתייחסים יותר מדי לנושא. הלקוחות שלנו קונים מוצר אבטחה מוביל מחברה מובילה. השינוי לרעה - למנהלים מחו"ל קשה להגיע לארץ, אבל בגדול אין מכשולים גדולים".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.