מנכ"ל רשות החדשנות: "הנסיקה של ההייטק הישראלי בדרך. ייתכן שהיא כבר התחילה"

כדי שנסיקה זו תקרה, אמר דרור בין בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, ישראל צריכה לנקוט שלל פעולות, כמו השקעה משמעותית בטכנולוגיית ה-AI • לדבריו, לא פחות חשובה מ-AI היא מהפכת הביולוגיה: "במסגרת התוכנית הלאומית לענף זה, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, פותחו סטארט-אפים רבים"

למרות השנה הקשה שעברה על ההייטק הישראלי, ישראל מדורגת במקום השלישי בעולם בתחום גיוסי הכספים לסטארט-אפים - 9 מיליארד דולר. מדובר בצמיחה של 20% בהשקעות לעומת אשתקד, 2023, קפיצה גבוהה יותר אפילו בהשוואה למקומות כמו ניו-יורק, לונדון וסינגפור - כך סיפר היום (ג') מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שנערכה בתל-אביב.

ועידת ישראל לעסקים | שגריר גרמניה בראיון מיוחד: "הקרב של ישראל על דעת הקהל בכמה מדינות באירופה אבוד"
ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני" 

בנוגע לקשיים שחוו חברות השנה, חשף בין נתונים מתוך סקר שנערך באחרונה בקרב 650 חברות הייטק. 56% מהן דיווחו על איחור משמעותי בפיתוח; 62% דיווחו על פגיעה בתפקוד בגלל מחסור בטיסות; ו-13% מהן דיווחו על ירידה במכירות.

בכל זאת, בין סבור שהנסיקה של ההייטק הישראלי תגיע בהקדם "ויכול להיות שהיא כבר מתחילה". לדבריו, "ייתכן שהיא תקרה בד בבד עם הנסיקה של של התעשייה בארה"ב, כי לאורך שנים ראינו שישראל צמודה למגמות בארה"ב".

"יש גבול למה שאפשר לעשות בסייבר"

כדי שנסיקה זו תקרה, הדגיש בין, ישראל צריכה לנקוט שלל פעולות, כמו השקעה משמעותית בטכנולוגיית ה-AI. לדבריו, 60% מההשקעות שגייסו סטארט-אפים ישראליים ב-2023, היו לטובת טכנולוגיות AI.

אף שישראל ממוקמת במקום השני בעולם במרוץ העולמי ל-AI (לפי מדד Tortoise ובנירמול האוכלוסיה), בין מעריך ש"ישראל כנראה לא תוביל בפיתוח תשתיות AI, כמו מנועי AI המבוססים על מודלים ייחודיים שפיתחו, אבל כן תוכל להוביל בתחום הפיתוח של אפליקציות. הכוונה היא לאפליקציות שיש בהן ליבה טכנולוגית עמוקה של AI. "כנראה ששם ישראל תצטיין", אמר בין.

לדבריו, לא פחות חשובה מ-AI היא מהפכת הביולוגיה. "הטכנולוגיה הזו בידינו. במסגרת התוכנית הלאומית לענף זה, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, פותחו סטארט-אפים רבים בתחום. אנחנו חייבים להוביל שם".

בין גם חידד שנחוצה יותר השקעה בדיפ טק, שמלכד בתוכו תחומי פעילות כמו למידת מכונה, רובוטיקה, מיחשוב קוונטי ו"האינטרנט של הדברים". לפני עשור, 40% מההשקעות הפרטיות בישראל היו בסטארט-אפים של דיפ טק, ומאז השיעור ירד ל-20%. "יש גבול למה שאפשר לעשות בסייבר. אנחנו צריכים לפתור בעיות אמיתיות של בני אדם, לכן פתחנו קרן ההזנק לדיפ-טק. האקוסיסטם הישראלי הוא לא רק סטארט-אפים. אנחנו פועלים בכל המגרש".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.