פאנל ראשי הערים בוועידת ישראל לעסקים של גלובס 2024, המתקיימת היום (ג') במלון דיויד אינטרקונטיננטל בתל אביב, אמור היה להתמקד בפיתוח הערים בצפון ובדרום, בדרך לדחיפתן ולשגשוגן, אך מהר מאוד גלש למישור הפוליטי, באופן כמעט בלתי נמנע.
● הכישלונות, ההצלחות והעתיד: אדם נוימן בהופעה נדירה בוועידת ישראל לעסקים
● ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני"
● ועידת ישראל לעסקים | הנגיד: "להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק"
את הפאנל הנחתה אדוה דדון, מגישת חדשות 12. הרגע שהצית את הוויכוח הפוליטי בפאנל היה שאלתה של דדון אל ראש עיריית מג'ד אל־כרום, סלים סליבי, באשר לדעתו על הפסקת האש. סליבי אמר כי "אין מנוס מפתרון מדיני. כראש רשות ראיתי את השמחה בעיני הילדים עם הפסקת האש, את העסקים שחזרו לחיים. היה פחד, אבל אחרי הפסקת המלחמה אנחנו נחזור לחיים ומקווים לשלום. אף אחד לא מבטיח שלא יהיו טפטופים, אבל הגיע הזמן שנביא פתרון מדיני ושכל הצדדים יבינו שמלחמה היא רק הרס וכאב. צריך פתרון אמיתי בכל האזור, אחרת נישאר עוד שנים במלחמות".
סלים סילבי, ראש עיריית מג'דל כארום / צילום: שלומי יוסף
בתגובה לדברים אמר ראש עיריית שדרות, אלון דוידי: "להגיד שהסכמים מדיניים יביאו אותנו להישגים - אני לא יודע על מה אנחנו מדברים. ההיסטוריה לא מראה את זה. ההתקפלות של מדינת ישראל גרמה לנו לאסון הגדול ביותר ב־7 באוקטובר והראתה שכל מה שדיברנו עליו, כל מה שהחכמים הגדולים אמרו ואומרים גם היום - זה 'חרטא ברטא'. כולם רוצים שלום ושקט, אבל לא ייתכן שנחזור לאותה נקודת פתיחה. אני תמיד אמרתי שצריך להיות אזור חיץ, ואגיד את זה שוב. ראש ממשלה או שר ביטחון שינחה את צה"ל לצאת מציר נצרים צפונה, ויפקיר אותנו שוב, הוא מטורף, בן אדם לא אחראי, לא נבון ולא חכם".
אלון דוידי, ראש עיריית שדרות / צילום: שלומי יוסף
"המלחמה הייתה אירוע קשה"
גם ראש עיריית עכו, עמיחי בן שלוש, נשאל לדעתו על הסכם הפסקת האש, ואמר: "זה הסכם לא מושלם, אבל כשאני רואה את הילדים שחוזרים למסגרות, זה עושה משהו. זו הפסקת האש שתלויה בתנאים מסוימים, אבל המלחמה הייתה אירוע קשה, ודאי לעיר תיירותית כמו עכו. משפחות התרסקו, עסקים שנפגעו. עכשיו אפשר לראות עסקים שמתחילים להניע את התהליך, כולם מבינים שצריך לחזור לשגרה. זו עיר מורכבת, עיר שהתושבים בה רוצים לחזור לשגרה. כולם משוועים לרגע הזה, ורואים בימים האחרונים התרוממות רוח בעיר".
עמיחי בן שלוש, ראש עיריית עכו / צילום: שלומי יוסף
דוידי הוסיף ואמר: "אנחנו רוצים לראות את הערים שלנו פורחות. גם ראשי הרשויות בצפון וגם אני. אבל המדינה חייבת להפנים - אסור לנו לחזור על המשגים. כראש עיריית שדרות, כאבא לילדים בעיר שדרות, אעשה הכול כדי שהממשלה והמדינה לא תפקיר אותנו ותחזיר אותנו למצב שהיה. הגענו ל־7 באוקטובר כי מפקדים לקחו לעצמם את הסמכות לנהל את מדינת ישראל מבחינה אסטרטגית. במשך שנים כל מה שעשו בצה"ל זה לרדד ולרדד את הסיטואציה, רק שאפו שיהיה יותר ויותר שקט".
"אני בחזית עם אפס כלים לעזור לתושבים"
ראש המועצה המקומית מג'ד אל־כרום נשאל מה הם מנועי הצמיחה של העיר, כעת כשהמלחמה נפסקה, ותשובתו לא הייתה אופטימית, בלשון המעטה: "לנו אין אזורי תעסוקה, למרות שאנחנו עיר גדולה עם אחוז השכלה גבוה. אין לי מה להציע לתושבים. במלחמה החברה קרסה עוד יותר, עסקים נסגרו ואנשים לא הלכו לעבודה. ראש מועצה אמור להיות בחזית, אבל אני בחזית עם אפס כלים לעזור לתושבים. אפשר להצמיח אותה, והיא תהיה מנוע צמיחה לכל החברה, ולמעשה כל החברה הערבית יכולה להיות מנוע צמיחה לחברה בישראל, אבל לצערי באה הממשלה הזאת, עוד לפני המלחמה, והחליטה לקצץ תקציבים. נשארנו בחברה הערבית בקריסה כלכלית.
"לי יש מלחמה נוספת, והיא המלחמה בפשיעה ובפרוטקשן בחברה הערבית. אני כל יום מתפלל שלא יהיה לי הרוג. אבל אם אין החלטה אמיתית של הממשלה להילחם בפשיעה, כל המועצות והעיריות הערביות, כולן קורסות בתוך חודשים. מי שהוזנח בשגרה יהיה לו קשה עוד יותר בחירום, והמלחמה חשפה כמה החברה הערבית חלשה. התחלנו מהלכים, ולצערי הכול נעצר. אין מי שבאמת יניע את הדברים. אם ראש הממשלה לא יראה אותנו כמנוע צמיחה, נמשיך להיות כמו שאנחנו עכשיו".
בן שלוש אמר באשר למנועי הצמיחה: "יש לנו הטבת מס של 12% לתושבים, חתמנו על הסכם גג שיוסיף 8,000 יח"ד לעיר וגם יביא איתו פארק תעשייה חדשה. זה משמש אותנו כחזון וכתמריץ לתושבים להישאר. היו לא מעט תושבים שרצו לעזוב את העיר בעקבות המלחמה, אבל החוסן שלנו הוא להשאיר אותם בעיר, זה החוזק והמענה מבחינת הכלכלה. אני קורא לכל מי שיושב פה באולם, בואו לטייל בעכו. זו עיר מדהימה. זה מה שירים לנו את העיר וייתן מענה לבעלי העסקים".
דוידי אמר על הפיתוח בשדרות: "עלינו מ־20 אלף תושבים לכמעט 40 אלף; נוספו 7,000 יחידות דיור, הכי הרבה מאז שנות ה־50, ואנחנו בדרך להקים עוד 7,000 יח"ד. דירות שאנשים קנו לפני כמה שנים ב־600 או 700 אלף שקל, היום נמכרות ב-1.2 מיליון שקל ויותר. צריך להבין שהדרום והצפון הם שני מחוזות משמעותיים למדינת ישראל, הם האופק ההתיישבותי והמקומות שצומחים היום. יש כאן הזדמנויות מצוינות: אחרי משבר יש צמיחה כלכלית, זה ידוע מכל מחקר. אבל בממשלה מאוד נבוכים ולא יודעים ממש איך לקדם את זה. לכן אני שם את עצמי להיות משרת של כל אדם כאן".
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.