דובי פרנסס, איש עסקים ובעלי קרן גרופ 11, שוחח עם אסף גלעד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס. השיחה התקיימה ברקע החדשות כי הוא צפוי לשמש כיועץ זמני למטה לענייני בינה מלאכותית במשרד ראש הממשלה. לדבריו, "אנחנו עומדים בישורת האחרונה של הקמת המטה".
● ועידת ישראל לעסקים | שגריר גרמניה בראיון מיוחד: "הקרב של ישראל על דעת הקהל בכמה מדינות באירופה אבוד"
● ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני"
● ועידת ישראל לעסקים | מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד: "רמת מתקפות הסייבר בעולם עלתה, והן גורמות להרבה יותר נזק"
בפתח השיחה שאל אסף גלעד מה בעצם אומר התפקיד. על כך פרנסס ענה: "למדינת ישראל אין תכנית לאומית, הלכה למעשה, לבינה מלאכותית. אנחנו לא בוחנים את הנושא הזה כמו שצריך ואין לנו תשתיות ראויות לכך. הממשלה לא יעילה וגם המשרדים לא יעילים". לדבריו, המדינה מעולם לא אישרה תכנית לאומית לבינה מלאכותית, וקיימות רק תוכניות שאושרו ברמת הממשלה בלבד.
אתה רוצה לנהל את העניין? להיות "שר ה-AI"?
"הייתי שמח להיות זה שמנהל את ענייני הבינה המלאכותית של ישראל, אבל זה לא בר ביצוע מבחינה פרקטית. אני יושב ואחראי על הרבה מקומות, יושב בדירקטוריונים, ופשוט לא מתאפשר לי להיות העומד בראש. לכן אני משמש כיועץ". פרנסס מוסיף כי הקמת המטה צפויה להיות מאושרת באמצע החודש, לאחר שהמתנגדים להקמתו התרככו. "המטה אמור להיות מאושר פה אחד על ידי הממשלה", הדגיש. רשות החדשנות ומשרד המדע, להם כפופה כיום תוכנית הבינה המלאכותית, מבקרים את הקמת המטה בשיחות סגורות.
מי ינהל את המטה אם לא אתה?
לדבריו, לאחר הקמת המטה, הממשלה תצטרך לאפיין את תפקידיו ולמנות את האדם המתאים לניהולו. "האדם הזה צריך להיות מי שמכיר את העבודה האזרחית, את ענף ההייטק וגם את עבודת הממשלה".
ישראל ירדה במדדים הרלוונטיים ל-AI, ומבקר המדינה התבטא בחריפות בנוגע לתוכניות הקיימות. המטה צפוי לשנות את המצב?
"לזכות הממשלה יש לומר כי חוסר יציבות שלטונית פוגע בעבודתה. הרעה החולה של המדינה היא שיטת בחירת השלטון בישראל. מעבר לכך, עברנו רפורמה משפטית, מגפת קורונה ומלחמה. לצד כל אלו, עלינו להתמודד עם מהפכת הבינה המלאכותית".
פרנסס מזהיר כי הטכנולוגיה תהפוך ל"על-אנושית" תוך עשור, וקורא להיערך לכך במהרה. "אם זה לא יקרה, ישראל תיכחד", אמר. כך, פרנסס מראה שמדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות משקיעות סכומים גדולים כדי להיערך לעתיד הטכנולוגי. "אנחנו צריכים להתאפס על עצמנו, להתחבר ולצמצם את השורות. זה גם תפקידה של התקשורת".
למה לא למנות שרים קיימים?
"יש לכך שתי תשובות. ראשית, ישראל נמצאת בגירעון תקציבי חמור בעקבות המלחמה, ולכן עדיף להקים מטה ולא משרד. שנית, מטה ישמור על תפקידו החשוב ללא קשר לזהות ראש הממשלה. ההנהגה יכולה להתחלף, אך המטה יישאר". פרנסס טוען כי ישראל היא מרכז חשוב שצריך לשמר. "ברמה העולמית, סבורים שהדרך לשנות את המזרח התיכון עוברת בהסכמי שלום. החוט המחבר עובר דרך וושינגטון, ישראל וריאד".
לדבריו, יהיה שיתוף פעולה הדוק בין ישראל לאמירויות. "אני מקווה שנהיה אלה שנייצא טכנולוגיה לאמירויות, ולא להפך". פרנסס הדגיש כי האמירויות נוקטות גישה אגרסיבית בפנייה לחברות הייטק - דבר שישראל הייתה צריכה לעשות וחייבת לשוב אליו.
פרנסס מסביר כי ישראל עדיין מובילה בתחום ה-AI, אך יש לכך מגבלות דמוקרטיות. לדבריו, "2025 תהיה השנה הטובה ביותר עבור ההייטק הישראלי אי פעם".
"נפגשתי עם נתניהו כדי להסביר על AI - וקיבלתי קיתונות של בוז"
בשלב מוקדם יותר בוועידה, נאם פרנסס. "כל מדינה קטנה היום מלבד ישראל משקיעה מיליארדי דולרים על מחשבי על ומעבדים גרפיים" אמר. הוא סיפר על פגישתו עם ראש הממשלה נתניהו בעיצומה של מחאת בכירי ההייטק נגד החקיקה המשפטית. "הלכתי לנתניהו כדי להזהיר מפני מהפיכת הבינה המלאכותית, לדבר על השינויים הגלובליים גם בזירה הפיננסית וכן על הצורך לדחוף למיתוג מחדש של הסטארט-אפ ניישן. ישראל צריכה להיות AI ניישן".
פרנסס המשיך בתיאור פעילותו מול הממשלה: "בנייה של לובי היא משהו קשה - צריך לפעול מול הממשלה, אבל גם לבנות מעין לובי גלובלי וגם לובי מקומי. פגשתי את פיטר ת'יל, יו"ר פלנטיר, ואת נשיא ארגנטינה חוויאר מיליי".
פרנסס תיאר את רגע ההארה שחווה בנובמבר 2022, עם השקת מנוע ה-ChatGPT הפופולרי של OpenAI ותיאר אותו ככזה שהגדיר מחדש את עידן הבינה המלאכותית ושינה את העולם מן היסוד. "העידן הזה החל ב-30 בנובמבר 2022 - לאחריו הגיעה הבינה המלאכותית, קודם מודל GPT 3.5 לאחריו GPT 4, שכבר הוכיח את היכולת שלו לעבור את מבחן לשכת עורכי הדין ואת מבחן הפסיכולמטרי האמריקאי (SAT). הבינה המלאכותית מתקדמת בקצב הכי גבוה שאפשר לדמיין, עד כדי כך שאולי בתוך 15 או 20 שנה נגיע לעידן הבינה הכללית והסופר-בינה (בינה המאפשרת ללא מעורבות אנושית לפתח בעצמה תרופות או נוסחא ליצירת מקור חדש של אנרגיה).
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI, ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.