האם האג"ח הישראליות והאמריקאיות נמכרות בחו"ל בתשואה דומה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שוב טען לדמיון במחירי האג"ח כאן ובארה"ב. רק ששיטת ההשוואה שגויה • המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית (קלמן ליברמן, כאן ב', 3.12.24) / צילום: רפי קוץ
שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית (קלמן ליברמן, כאן ב', 3.12.24) / צילום: רפי קוץ

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

המלחמה הכניסה את ישראל למצב פיננסי לא פשוט, שידרוש מהציבור הישראלי להדק את החגורה החל מ־2025. אבל לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' חשוב להדגיש שהמצב לא רע כמו שעלול להצטייר בתקשורת: "את עלות גיוס החוב שלנו בחו"ל אנחנו מודדים במרווח אל מול האג"ח האמריקאי", הוא סיפר למאזיניו בכאן ב'. "אנחנו מגייסים אג"ח כמעט באותו מחיר של ממשלת ארה"ב". האומנם?

המשרוקית | נפילת משטר אסד מוסיפה לכאוס באזור, מה שמהווה קרקע פורייה ליצרני הפייקים
המשרוקית | האם מספר מקרי הרצח בחברה הערבית זינק?

אם הטענה מוכרת לכם, זה לא במקרה: רק לפני שבועיים בדקנו אותה, גם אז מפי שר האוצר, והראינו שהיא שגויה. אלא שהפעם סמוטריץ' סיפק נתונים מפורטים יותר: המרווח בין האג"ח הממשלתית הישראלית לאמריקאית, אמר, "נפתח בתחילת המלחמה, הגיע ל־130 נקודת בסיס בערך, 1.3%, ועכשיו זה הצטמצם… עכשיו זה בערך 15 נקודות (בסיס)".

סמוטריץ' מכוון בדבריו למרווח בין התשואה על אג"ח ממשלתית ישראלית לבין התשואה על אג"ח ממשלתית אמריקאית - אינדיקטור כלכלי נפוץ בשל התשואה הנמוכה על האחרונה. את הנתונים בהם נקב ניתן למצוא במסמך של בנק ישראל מ־25 בנובמבר, שהראה כי ההפרש בין התשואות הגיע לאחר מתקפת הביפרים לשיא של 136 נקודות בסיס (100 נ"ב = 1%), ומאז הצטמצם מאוד והגיע ב־21 בנובמבר ל־19 נ"ב.

אלא שההשוואה של סמוטריץ' היא שגויה: הוא בחר לדבר על גיוס החוב בחו"ל, בעוד בנק ישראל דיבר על גיוסו בשוק המקומי. כפי שהסביר לנו בפעם הקודמת ד"ר יניי שפיצר מהאוניברסיטה העברית, מדובר בשגיאה מהותית: "כשבוחנים את פרמיית הסיכון של מדינה, צריך להשוות את אגרת החוב של המדינה שנקובה בדולר".

סמוטריץ', לעומת זאת, השווה אג"ח שקלית ישראלית לאג"ח דולרית אמריקאית. כפי שהסביר שפיצר, זו לא מתודולוגיה נכונה: "חלק מההבדלים בין אותן אגרות נובע מציפיות לגבי שינויים בשער החליפין של המטבעות. לכן, השוואה של אגרות חוב שלא נקובות במונחי אותו מטבע, לא תשקף באופן בלעדי את פרמיית הסיכון של מדינה".

בהשוואה כזו המצב פחות מחמיא. לפי נתונים שפרסם מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, ב־29 בנובמבר המרווח עמד על 125 נ"ב, ולא 15. לפי שפריר, "השוק מתמחר עכשיו את ישראל כמדינה בדירוג של בין BBB (מרווח ממוצע של כ־114 נ"ב) ל־BBB מינוס (מרווח ממוצע של 147 נ"ב)". הדירוג של ישראל ב־S&P עומד על A, שלוש וארבע דרגות יותר מהטווח בו התשואה מתומחרת. עם זאת, נציין שבשבועות האחרונות נראית מגמת ירידה במרווח.

משר האוצר סמוטריץ' לא נמסרה תגובה.

בשורה התחתונה: דברי סמוטריץ' לא נכונים. המרווח של אג"ח ישראלית דולרית מהאמריקאית עומד על 125 נ"ב, פער לא זניח שלרוב נראה אצל מדינות עם דירוג אשראי נמוך משמעותית משל ישראל.

תחקיר: יובל אינהורן

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: בצלאל סמוטריץ'
מפלגה: הציונות הדתית
תוכנית: קלמן ליברמן
ציטוט: "אנחנו מגייסים אג"ח כמעט באותו מחיר של ממשלת ארה"ב"
תאריך: 3.12.24
ציון: לא נכון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התראיין לכאן ב' ודיבר על העלויות הכלכליות הגבוהות של המלחמה. כשנשאל על ידי המראיין מאיפה יגיע הכסף למימון ההוצאות הללו, סמוטריץ' השיב ש"המדינה מגייסת חוב, אנחנו מגייסים אג"חים" - וציין שהגיוס מתבצע "במחירים מאוד טובים". הוא הסביר ש"את עלות גיוס החוב שלנו בחו"ל אנחנו מודדים במרווח אל מול האג"ח האמריקאי", ולדבריו: " אנחנו מגייסים אג"ח כמעט באותו מחיר של ממשלת ארה"ב". בדקנו האם אכן מחיר החוב הישראלי בשווקים הבינלאומיים דומה לזה האמריקאי.

למעשה, זו הפעם השלישית שבה נחשפנו לטענה הזו של סמוטריץ'. לפני כשבועיים פרסמנו את ממצאי הבדיקה שלנו בנושא, במסגרתם הראינו שהטענה הזו שגויה. אלא שהפעם סמוטריץ' נקב בנתונים מפורטים יותר. מרווח בין האג"ח שמנפיקה ממשלת ישראל לזה של ארה"ב, אמר סמוטריץ', "נפתח בתחילת המלחמה, הגיע ל-130 נקודת בסיס בערך, 1.3%, ועכשיו זה הצטמצם מאוד מאוד מאוד, עכשיו זה בערך 15 נקודות אחוז".

את המספרים הללו אפשר למצוא גם בנתונים שפרסם בנק ישראל ב-25 בנובמבר כחלק מהחלטת הריבית. לפי קובץ הנתונים המלווה את ההודעה (נתונים לאיור 26), אם משווים את התשואה על אג"ח בשוק הישראלי של ממשלת ישראל אל מול אג"ח של ממשלת ארה"ב, ההפרש הגיע לשיא של 136 נקודות בסיס (נ"ב) ב-23 בספטמבר 2024, ימים ספורים לאחר התפוצצות הביפרים בלבנון. מאז ההפרש הזה אכן הצטמצם ונכון ל-21 בנובמבר הוא עמד על 19 נ"ב.

ואולם, אף על פי שהמספרים הללו דומים למספרים סמוטריץ' נקב בהם, ההשוואה שעושה סמוטריץ' היא שגויה. סמוטריץ' דיבר על "גיוס החוב שלנו בחו"ל" - והנתונים הללו מתייחסים לגיוס החוב הישראלי בשוק המקומי, ולא בשווקים הבינלאומיים.

השגיאה הזאת היא לא רק סמנטית, אלא בעיקר מהותית. כפי שהסביר לנו בבדיקה הקודמת ד"ר יניי שפיצר, מרצה במחלקה לכלכלה ובתוכנית פכ"מ באוניברסיטה העברית, "כשבוחנים את פרמיית הסיכון של מדינה, כלומר, עד כמה אג"ח ממשלתית שלה מסוכנת ביחס לאג"ח ממשלתית של ארה"ב, צריך להשוות את אגרת החוב של המדינה שנקובה בדולר". לדברי ד"ר שפיצר, "במקרה כזה לא יהיה נכון להשוות שתי אגרות חוב שנקובות במטבעות שונים, משום שחלק מההבדלים בין אותן אגרות נובע מציפיות לגבי שינויים בשער החליפין של המטבעות. לכן, השוואה של אגרות חוב שלא נקובות במונחי אותו מטבע, לא תשקף באופן בלעדי את פרמיית הסיכון של מדינה".

לכן, יש לבחון את המרווח של האג"ח הישראליות שנקובות בדולרים אל מול האג"ח של ממשלת ארה"ב באותם טווחי זמן. לפי נתונים שפרסם מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, ב-29 בנובמבר המרווח של אג"ח ממשלתיות -10 שנים עמד על 125 נ"ב - ולא על 15 נ"ב. לפי שפריר, "השוק מתמחר עכשיו את ישראל כמדינה בדירוג של בין BBB (מרווח ממוצע של כ- 114 נ"ב) ל- -BBB (מרווח ממוצע של 147 נ"ב)". מדובר בדירוגי אשראי שנמוכים ב-3 ו-4 דרגות מדירוג האשראי של ישראל. ואולם, יש לציין כי המרווח ירד ביחס לשבוע שלפני כן (אז הוא עמד על 138 נ"ב), במה שממשיך את מגמת הירידה של השבועות האחרונים.

מטעמו של של האוצר בצלאל סמוטריץ' לא נמסרה תגובה.

לסיכום, התשואה של אג"ח דולרית של ממשלת ישראל גבוהה יותר מהתשואה על אג"ח של ממשלת ארה"ב ב-125 נ"ב (1.25%). מדובר בפער לא זניח שמשקף רמת סיכון של מדינות עם דירוג אשראי שנמוך יותר ב-3-4 דרגות מזה של ישראל. לכן דבריו של סמוטריץ' לא נכונים.