הבורסה בת"א | סיקור שוטף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1%, פלסאנמור ירדה ב-13%

ת"א 35 ירד ב-0.7% • הדולר מתחזק מול סל המטבעות אך נחלש מול השקל • מגדל שוקי הון: "למרות גל העליות המשמעותי שנרשם לאחרונה, שוק האג"ח בישראל עדיין מאוד אטרקטיבי" • בארה"ב מדד המחירים לצרכן עלה לקצב שנתי של 2.7% בהתאם לצפי • הראל פיננסים: "הבנק המרכזי האירופי יפחית מחר את הריבית, בפעם הרביעית השנה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:30

יום המסחר בת"א ננעל בירידות שערים. מדד ת"א 35 השיל מערכו 0.7%, ות"א 90 ירד ב-0.2%. מדד ת"א בנקים 5 השיל מערכו כ-1% ות"א ביטוח עלה בכ-1.5%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.5 מיליארד שקל.

בלטו לחיוב מניות וואן טכנולוגיות , כלל ביטוח , קבוצת אקרשטיין , חילן  ומלם תים .

מנגד, סקופ , פרשקובסקי , פריורטק , הבורסה לניע בתא  וקמטק  ננעלו בירידות.

16:03

למרות שמדד המחירים בארה"ב הצביע על עלייה מתונה שלישית ברציפות, כשעלה לקצב שנתי של 2.7% בנובמבר, שער הדולר-שקל נסחר ביציבות סביב רמה של 3.58 שקלים.

15:14

כ-15 דקות לפני פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב, נתון שיגרום לתנודתיות גם בבורסה ובמסחר במט"ח, מדדי הבורסה נסחרים בירידות - מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ומדד ת"א 90 ב-0.6%. מדדי הבנקים והבנייה יורדים ב-1.6%. 

14:37

בלנדר  הודיעה היום על גיוס קו אשראי מגוף בנקאי גדול נוסף בהיקף של 50 מיליון ש"ח. מדובר בהתרחבות נוספת של החברה שהוקמה במרץ 2023 וכבר גייסה קווי אשראי בהיקף מצטבר של כ-130 מיליון ש"ח.

בלנדר עוסקת במתן אשראי צרכני דיגיטלי למימון רכישות בנקודות מכירה ובאתרי אי-קומרס (סחר אלקטרוני) במגוון תחומים ושירותים בפריסה עד 60 תשלומים. החברה מובילה את מהפכת ה-BNPL (קנה עכשיו שלם אחר כך) בישראל. 

13:16

מימושים במניית פלסאנמור . המנייה מאבדת מעל 15% אך למרות זאת השלימה זינוק שבועי של כ-130%. החברה, העוסקת בפיתוח מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי, הודיעה שלשום (ב') כי הגישה ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב. בסך הכל מתחילת השנה ירדה מניית החברה ב-20%. 

13:02

לאחר המסחר התנודתי שאפיין את שעות הבוקר, הבורסה עברה כעת לירידות - מדדי ת"א 35 ות"א 90 משילים כ-0.6%. מדד הבנקים ומדד הבניה יורדים ב-1% וב-1.3% בהתאמה. 

12:31

בשוק המט"ח, במקביל לירידת התשואות השקל מתחזק קלות מול הדולר לאחר שנחלש הבוקר, ושערו כעת הוא 3.574 שקלים לדולר ו-3.75 שקלים לאירו, וזאת בניגוד למגמה בעולם בה הדולר מתחזק הבוקר מול סל המטבעות ובעיקר מול האירו והליש"ט. 

יונתן ברנד, מנכ"ל אולטרה פיננסים כתב הבוקר ש"שוק המט"ח נפתח השבוע בהמשך מגמת התחזקות קלה של השקל מול הדולר והאירו, על רקע אופטימיות בשווקים, יציבות זמנית ושיח על הסכמים פוטנציאליים".

"אתמול נרשמה התחזקות של הדולר בכ-3 אגורות מול השקל (עלייה של 0.7%), כאשר לכך ניתן שני הסברים עיקריים: ברמה המקומית, משפטי העדות של נתניהו יצרו אפקט תקשורתי שלילי; ואילו ברמה המקרו-כלכלית, התחזקות הדולר מוסברת בעיקר על ידי הציפייה לפרסום יעדי האינפלציה בארה"ב (היום), וכן התחזקות משמעותית של הדולר מול הרופי ההודי, אשר צנח לשפל היסטורי ונסחר בכמעט 85 רופי לדולר. גם מול השקל, הרופי ההודי קרוב לשיאים, ונסחר ב-23.64 שקלים לרופי. החלשות הרופי נובעת בעיקר מריבוי חוזי החלף עתידיים על המטבע". 

12:02

בשוק החוב נמשכת המגמה של ירידת התשואות - תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים יורדת ב-3 נ"ב ל-4.38% ותשואת האג"ח לשנתיים, הרגישה יותר לשינויי ריבית בטווח הקצר יורדת ב-8 נ"ב ל-4.13%. 

חברת אקוואריוס מנועים  התקשרה במזכר הבנות עם חברת EnviroCharge, חברה אמריקאית המפעילה עמדות טעינה לרכבים חשמליים, זאת בקשר לביצוע פיילוט לאספקת מערכת לייצור חשמל מבוזר של החברה לאינביירו, לשימוש במתן שירותים לחברות תפעול טרמינלים בנמלים של לונג ביץ', לוס אנג'לס, אוקלנד, וכן סטוקטון, קליפורניה .

11:10

מסתמן שהמסחר הבוקר הוא תנודתי וכעת הבורסה בירידות -  ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 ב-0.3%. 

מניית חברת האנרגיה המתחדשת אפולו פאוור  מזנקת לאחר שהשלימה את המכרז לציבור במסגרת הנפקת מניות וכתבי אופציות. התמורה המיידית (ברוטו) שתתקבל על ידי החברה בגין ההנפקה מסתכמת לסך של כ- 33.24 מיליון שקל . וסטאר החזקות (בעלת השליטה בחברה) ובעלי השליטה בה (ישי ויוסף מור) השתתפו בהנפקה בהיקף כספי של כ- 20 מיליון שקל. 

מחיר היחידה שנקבע במכרז הינו 475 שקל כאשר כל יחידה כאשר כל יחידה כללה 100 מניות רגילות, 30 כתבי אופציה (סדרה 7) ו-25 כתבי אופציה. התמורה העתידית (ברוטו) שתתקבל, ככל שימומשו מלוא כתבי האופציה (סדרה 7 ו-8) ויומרו למניות, מסתכמת לסך של כ- 27.73 מיליון שקל.

10:43

לאחר שנפתחה בירידות קלות, הבורסה עברה כעת לעליות - ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 ב-0.3%. 

את העליות מובילות כעת מניות אל על , קבוצת אקרשטיין  ואלביט מערכות 

האחרונה עלתה גם אתמול לאחר שהודיעה אתמול (ג') כי זכתה בשני חוזים, בסכום מצטבר של כ-175 מיליון דולר, לאספקה של מערכות ל"א (לוחמה אלקטרונית) ו -DIRCM (Directed Infrared Countermeasure) להגנה עצמית, עבור מדינה אירופית החברה בנאט"ו.

10:18

מניית פלסאנמור  יורדת במעל 10%, לאחר שאתמול זינקה ב-20% נוספים לאחר הזינוק של מעל 100% בתחילת השבוע. החברה, העוסקת בפיתוח מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי, הודיעה שלשום (ב') כי הגישה ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב

10:00

המסחר נפתח הבוקר בירידות קלות. ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 ללא שינוי. כצפוי המניות הדואליות יורדות בהמשך לירידות אתמול בוול סטריט, בולטות קמטק  ונובה .

בשוק המט"ח, השקל נחלש הבוקר בכ-0.5% מול הדולר ונסחר ב-3.59 שקלים לדולר וב-3.77 שקלים לאירו. נציין שהדולר מתחזק הבוקר מול סל המטבעות ובעיקר מול האירו והליש"ט. 

יונתן ברנד, מנכ"ל אולטרה פיננסים כתב הבוקר ש"שוק המט"ח נפתח השבוע בהמשך מגמת התחזקות קלה של השקל מול הדולר והאירו, על רקע אופטימיות בשווקים, יציבות זמנית ושיח על הסכמים פוטנציאליים".

"אתמול נרשמה התחזקות של הדולר בכ-3 אגורות מול השקל (עלייה של 0.7%), כאשר לכך ניתן שני הסברים עיקריים: ברמה המקומית, משפטי העדות של נתניהו יצרו אפקט תקשורתי שלילי; ואילו ברמה המקרו-כלכלית, התחזקות הדולר מוסברת בעיקר על ידי הציפייה לפרסום יעדי האינפלציה בארה"ב (היום), וכן התחזקות משמעותית של הדולר מול הרופי ההודי, אשר צנח לשפל היסטורי ונסחר בכמעט 85 רופי לדולר. גם מול השקל, הרופי ההודי קרוב לשיאים, ונסחר ב-23.64 שקלים לרופי. החלשות הרופי נובעת בעיקר מריבוי חוזי החלף עתידיים על המטבע". 

08:06

1. שוק המניות

המסחר בבורסה המקומית צפוי להיפתח במגמה מעורבת, כמה מהמניות הדואליות יעיבו על מדד ת"א 35, בעיקר נובה  וקמטק שירדו אתמול בחדות בוול סטריט כמו רוב מניות השבבים שם. גם טבע  ונייס  ירדו. 

אתמול נרשם יום מסחר תנודתי בבורסה המקומית שלבסוף ננעל בירידות קלות. מדד ת"א ירד  ב-0.4% ומדד ת"א 90 ללא שינוי. מדד הבנקים ירד ב-1%. מדד הביטוח עלה ב-0.8% והשלים עלייה של 8.3% מתחילת החודש.

למרות המגמה אתמול, מתחילת חודש דצמבר, המדדים ממשיכים להציג ביצועים מרשימים: מדד ת"א 35 כבר רשם תשואה של 4%, ת"א 90 הוסיף לערכו כ־5%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א בנייה מככב במקום הראשון עם תשואה נאה של כ־8.4%. מיד אחריו בולט מדד ת"א ביטוח עם זינוק של 8.2%. ת"א בנקים 5 הוסיף מתחילת החודש 5%.

מניות הנדל"ן והבנקים להטו ב־2024: אלה האזהרות לקראת השנה הבאה 

אלביט מערכות  עלתה לאחר שהודיעה אתמול (ג') כי זכתה בשני חוזים, בסכום מצטבר של כ-175 מיליון דולר, לאספקה של מערכות ל"א (לוחמה אלקטרונית) ו -DIRCM (Directed Infrared Countermeasure) להגנה עצמית, עבור מדינה אירופית החברה בנאט"ו.

מניית פלסאנמור  זינקה אתמול ב-20% נוספים לאחר שביום שני קפצה בכ-107%. החברה, העוסקת בפיתוח מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי, הודיעה שלשום (ב') כי הגישה ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, בקשה לאישור שיווק המוצר שלה בארה"ב

אנלייט אנרגיה , הודיעה על תחילת הפעלה מסחרית בפרויקט הרוח Pupin בסרביה, לו הספק ייצור של 94 מגה־וואט. החברה צופה שהפרויקט יגיע להפעלה מסחרית מלאה במהלך הרבעון הראשון של 2025.

לוינשטין הנדסה  זינקה אתמול בכ-8%. החברה מבקשת למחוק את מניות החברה הבת לוינשטין נכסים מהמסחר בבורסה ולמזג אותה לתוך החברה האם. בין שיקוליה: הרחבת בסיס ההון של לוינשטין הנדסה באופן שעשוי לאפשר למניותיה להיכלל במדד ת"א 90. 

ניתוח | האתגר הגדול של מנכ"ל איי.סי.אל הבא לא יהיה מחירי הדשנים אלא הרגולציה 

קבוצת הנדל"ן אאורה , דיוחה אתמול שחברת הבת בבעלות מלאה, מגידו, זכתה במכרז רמ"י בקרקע בהיקף של כ-16 דונם בשני מתחמים המיועדים להקמת פרויקט עם 420 יח"ד, מהן 336 יח"ד במסגרת "מחיר מטרה". עלויות הפרויקט הינן כ-622 מיליון שקל והרווח הגולמי יסתכם בכ-108 מיליון שקל.

נאייקס , המפתחת פלטפורמת תשלומים למסחר, הודיעה אתמול על שיתוף פעולה עם רשת דיסקובר, אשר יאפשר תשלום בכרטיסי האשראי של דיסקובר במסופי הסליקה האוטומטיים של נאייקס. לדיסקובר 345 מיליון מחזיקי אשראי בלמעלה מ-200 מדינות.

"הדרמה היא בשקל": הכלכלן שמסביר למה הבורסה אופטימית יותר מתחזיות הצמיחה 

הבוקר באסיה מגמה מעורבת - ניקיי יורד ב-0.3%, שנגגחאי והנג סנג עולים ב-0.2% וב-0.1% בהתאמה, קוספי ב-0.7%. 

החוזים עתידיים בניו יורק מצביעים על יציבות בכל המדדים המובילים. 

אתמול בוול סטריט ננעל המסחר בירידות שערים קטנות נאסד"ק ו-S&P 500 ירדו ב-0.3% ורשמו יומיים רצופים של ירידות, בעוד דאו  ג'ונס השיל 0.35%, יום רביעי  רצוף של ירידות. 

מניית אלפאבית (גוגל)  זינקה במעל 5% בעקבות הכרזה על שבב קוונטי חדש בשם "Willow". השבב החדש פותח על ידי צוות Google Quantum AI, חטיבה העוסקת בפיתוח מחשוב קוונטי.

מניית אורקל  נפלה בכ-7% לאחר שהכנסות הרבעון השני של החברה לא עמדו בציפיות, על רקע תחרות עזה בתחום מסדי הנתונים ושירותי הענן. המניה של החברה רשמה עלייה מרשימה של למעלה מ-80% מתחילת השנה, העלייה הגבוהה ביותר מאז שנת 1999, אך בנק ברקליס מזהיר כי האתגר העיקרי עשוי להיות תלוי בהשגת יעד הצמיחה בהכנסות. 

מניית סיריוס אקס.אם הולדינג  ירדה בכ-12% למרות שהחברה הודיעה על מינוי סמנכ"ל תפעול חדש והצגת יוזמות לקיצוץ בעלויות של 200 מיליון דולר בשנה. סיריוס היא אחת ההחזקות הוותיקות של ברקשייר האת'וואיי  בניהולו של וורן באפט. באוגוסט הגדילה ברקשייר את החזקתה בחברה ובאוקטובר העלתה שוב את אחזקתה בחברת הרדיו הלווייני שבסיסה בניו יורק ל-32% כשרכשה כ-3.6 מיליון מניות נוספות. זאת לא אחת ההשקעות המוצלחות של באפט, מתחילת השנה ירדה המניה בכ-50%. 

מניית וולגרין בוטס אליאנס  זינקה בכ-20% בעקבות דיווחים על מגעים למכירת החברה לקרן ההשקעות הפרטית Sycamore Partners. וולגרינס, רשת בתי המרקחת הגדולה ביותר בארצות הברית נאבקת בשינויים בשוק הבריאות ובהשגת יציבות עסקית. מניית החברה השילה כ-60% מתחילת השנה. 

מניית חברת התעופה אלסקה אייר גרופ  זינקה לאור העלאת התחזית שלה לרבעון הרביעי. החברה דיווחה גם על רכישה עצמית של מניות בשווי מיליארד דולר והודיעה שהיא עומדת להשיק קווים ישירים חדשים מסיאטל לטוקיו וסאול, ומצפה לגידול של מיליארד דולר ברווחיה במהלך 2027.

WSJ | מהמר על קריפטו ופוליטיקה - ומרוויח בגדול: המשקיע הצעיר קווים לדמותו 

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב נרשמו אתמול שינויים קלים - תשואת איגרת החוב הממשלתית ל-10 שנים עלתה מעט ל-4.39% ותשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים ל-4.14%. מדד האג"ח הקונצרניות, תל בונד 20, 40 ו-60 עלו בכ-0.2%. 

בשוק החוב הקונצרני ריכזה עניין חברת וויי בוקס לאחר שהחברה, העוסקת בייזום, תכנון והקמת פרויקטי בנייה למגורים, משרדים ומלונאות, והתחדשות עירונית, השלימה גיוס של כ־130 מיליון שקל בהנפקת איגרות חוב, בריבית של 7.11% ובמח"מ של 3.7 שנים. החברה דיווחה על ביקושי יתר בהיקף של 344 מיליון שקל.

אייל ויסבלום, מנהל השקעות במגדל שוקי הון התייחס בסקירתו אתמול להנפקה של שתי סדרות ממשלתיות ישראליות שבוצעה בתחילת השבוע, ל-10 ול-18 שנה, כל אחת מהן בהיקף של כ-500 מיליון שקל: "שתי ההנפקות סגרו במחיר של כרבע אחוז מעל מחיר השוק, ועם ביקושים של פי 4-5 על היקף ההנפקה. נראה שיש מי שהחליט לרכוש את הסחורה הזו כמעט בכל מחיר".

ויסבלום מסביר כי "כבר בחודש הקודם פעלו פה גוף אחד או שניים זרים שהשקיעו כמה מיליארדי שקלים באפיק הממשלתי הארוך והזיזו את כל השוק, ונראה שהפעילות של הגופים הזרים נמשכת גם כעת".

לדבריו, למרות גל העליות המשמעותי שנרשם באפיק החוב הממשלתי, "הוא עדיין מאוד אטרקטיבי. בשפל האחרון תשואת האג"ח השקלי ל-10 שנים הגיע לכ-1.5% מעל האג"ח האמריקאית המקבילה, והיום הסדרה הישראלית נמצאת כ-0.3% מעל האמריקאית המקבילה. אבל ברגע שנגיע לתחילת הורדת ריבית בישראל, המצב יתחיל להתייצב, המלחמה תדעך ואולי אף תסתיים והממשלה תעביר תקציב, נוכל לראות שוב מצב של תשואה נמוכה יותר בישראל ביחס לארה"ב, כפי שהיה בעבר".

בשוק החוב בארה"ב, תשואת האג"ח הממשלתית האמריקאית ל-10 שנים עלתה ב-2 נקודות בסיס לרמה של 4.22%. התשואה על אג"ח לשנתיים, הנחשבת לרגישה יותר לשינויים בריבית בטווח הקצר, עלתה אף היא ב-2 נ"ב ל- 4.14%. 

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל נסחר בתנועות קלות מול המטבעות הזרים ועדיין מפגין תיסוף מרשים על רקע הפסקת האש בצפון והעליות בוול סטריט. שער הדולר־שקל עמד על 3.57 שקלים אתמול  ושער האירו־שקל נע סביב 3.76 שקלים. הבוקר נחלש השקל בכ-0.3% מול הדולר. 

הביטקוין ממשיך לאבד גובה, וירד אתמול ב-2% לאחר שבשבוע שעבר חצה את רף ה-100 אלף דולר למטבע אחד. הבוקר המטבע מתאושש ונסחר ב-97,560 דולר. 

מחיר הנפט עלה אתמול בכ-1% וזאת על רקע החששות מהשלכות נפילת המשטר בסוריה, בנוסף, השוק מצפה לתוצאות תוכנית התמריצים של סין שעשויים לחזק את הביקוש מצד יבואנית הנפט הגדולה בעולם. מחיר נפט אמריקאי נסחר ב 68.7 דולר. נפט מסוג ברנט נסחר במחיר של 72.3 דולר לחבית. 

בבנק ההשקעות יוליוס בנק מציינים ש"יצואניות הנפט החליטו שוב לדחות את ההחלטה על הגדלת תפוקת הנפט. ארגון מדינות יצואניות נפט ומדינות הברית שלהן, כולל רוסיה וקזחסטן, שומרות על תפוקת הנפט שלהן מתחת לקיבולת במשך זמן רב מהצפוי, ככל הנראה גם בעיני השוק וגם בעיניהן.

הצעד, שננקט תחילה כדי לקלוט את עודף ההיצע במהלך מגפת הקורונה ובניסיון לעלות את המחירים, הופך לכמעט בלתי אפשרי. "הצריכה בסין נראית בשיאה לאור המעבר לאנרגיה ירוקה וההתחדשות המבנית בשוק הנדל"ן. בינתיים, תפוקת וייצוא הנפט גדלים בצפון ובדרום אמריקה. דווקא המחירים הגבוהים של הגז הטבעי ולא שינויי השלטון מעידים כי גידול בהפקת הנפט ממאגרים בארה"ב צפוי להימשך, שכן החפירות נשארות רווחיות מאוד. אמריקה צפויה לספק מספיק אספקה נוספת כדי למלא את הביקוש העתידי בשנים הקרובות". 

"כוחות השוק הללו הם המניעים למחירי הנפט היום. האחדות בתוך הארגון התבררה כחזקה יותר מהמצופה, עם זאת, בעוד שבעלי ברית אחרים זקוקים נואשות לכסף. ישנם טריגרים שונים שיכולים לערער את ההסכם. בעוד שפוליטיקה גאו-פוליטית הייתה גורם תומך בשנת 2024, פוליטיקת הנפט נשארת גורם מסוכן שיכול להשפיע ב-2025. בתוך חוסר הוודאות הזה, אנו צופים גידול שולי בתפוקת הנפט של יצרניות הנפט בשנה הבאה. לאור הדחיות האחרונות, לא בטוח שכדאי לצפות להתחייבויות רשמיות. אנו שומרים על דעה נייטרלית וצופים כי הנפט ייסחר לכיוון 65 דולר". 

מחיר הזהב הוסיף אתמול מעל ל- 1% לערכו, לרמה של 2,718 דולר לאונקייה. הסיבות הן המתיחות הגאו-פוליטית, חבילת התמריצים שהציג הפוליטביורו בסין והציפייה לנתוני האיפלציה שיפורסמו היום ולהורדת ריבית שלישית בארה"ב בשבוע הבא. מתחילת השנה עלה מחיר הזהב ב-31%, אך בשבועות האחרונים הוא נסוג מהשיא שאליו הגיע באוקטובר של 2,790 דולר לאונקייה. 

4. מאקרו

בישראל, סקר מגמות בעסקים לחודש נובמבר הראה על שיפור קל בסנטימנט החברות בכל הענפים העיקריים (מלבד המלונאות) שלווה ביותר אופטימיות לגבי הפעילות העתידית וברצון לגייס יותר עובדים. במבט לפי אזורים נרשם שיפור במחוזות הצפון והדרום מול דשדוש במחוז המרכז. לאור ההתפתחויות האחרונות אנו מצפים לעלייה נוספת בסנטימנט החברות גם במדד דצמבר.

היום יתפרסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן. הצפי בשוק הוא שהמדד יראה עלייה של 2.7% ב-12 החודשים שהסתיימו בנובמבר. מדובר בעלייה מתונה שלישית ברציפות, לאחר עלייה של 2.4% בספטמבר ו-2.6% באוקטובר. מה שאומר שההתקדמות בהורדת האינפלציה נעצרה, אך לא באופן שתגרום לפד להותיר את הריבית ללא שינוי בשבוע הבא, הריבית צפויה לרדת ב-0.25%.

בשיחות האחרונות ציין יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כי "הפד אינו ממהר להוריד עוד יותר את שיעור הריבית". בדבריו, ניסה לרסן את התחושות בשווקים כי הפד צפוי להוריד את הריבית באגרסיביות, זאת לאור האינפלציה שירדה בחודשים האחרונים. 

כך או כך זהו הנתון הכלכלי החשוב לפני החלטת הפד. המדד יספק לפד תמונה עדכנית על מצב האינפלציה, כשבוע לפני ההחלטה. אם יסתמן שהתקדמות במאבק באינפלציה נעצרה, הסיכויים להורדת ריבית עשויים להיפגע. השוק משקף סיכוי של 80% להפחתת רבע נקודת אחוז בריבית. לגבי מדד הליבה, שאינו כולל מחירי מזון ואנרגיה התנודתיים,זה צפוי להישאר יציב בשיעור שנתי של 3.3%. שני המדדים צפויים לעלות ב-0.3% בסיכום חודשי. בחמישי יתפרסם מדד המחירים ליצרן (PPI) ויתן תמונה נוספת על לחצי המחירים בשוק.

בסין המפלגה הקומוניסטית הכריזה השבוע רשמית על מדיניות כלכלית מרחיבה בעקבות האינפלציה בסין שהמשיכה לאכזב כאשר עלתה ב-0.2% בלבד ב-12 החודשים האחרונים (0 ללא מחירי המזון), פחות מהציפיות ואיתות נוסף לחולשה בביקושים המקומיים. בחודשיים האחרונים הממשלה והבנק המרכזי האיצו את המדיניות המרחיבה, במטרה לשנות את הסנטימנט אך בינתיים התוצאות היו מעורבות.

לאור זאת ולצד החולשה בענף הנדל"ן מנהיגות המפלגה הקומוניסטית הודיעה שבשנה הבאה היא תעבור לאסטרטגיה של מדיניות מרחיבה , לצד הודעה שהמדיניות הפיסקאלית תהיה יותר 'אקטיבית' ב-2025. בינתיים ההכרזה הייתה נטולת פרטים, אך כלכלני הראל מצפים "שנראה את הריבית יורדת כבר בשבוע הבא (ומעבר לכך) ונראה הכרזה על צעדים פיסקאליים נוספים עוד לפני ראש השנה הסיני (בסוף ינואר 2025). חשוב לציין, שהפעלת מדיניות כזו צפויה להמשיך ולהגדיל את העודף המסחרי של סין מול העולם ולהביא את סין למסלול התנגשות מול ארה"ב ואירופה". 

אתמול, הבנק המרכזי באוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי על 4.35% בהתאם לציפיות. בהודעה לעיתונות הבנק המשיך להדגיש שהאינפלציה (ואינפלציית הליבה) עדיין גבוהות מידי ובתחזית המרכזית הם לא צופים שהן תחזורנה ותתייצב במרכז היעד לפני 2026. הבנק הדגיש שהמהלך הבא יהיה להורדת ריבית, אך לנוכח קצב האינפלציה להערכתנו אין מה לדבר על הפחתת ריבית לפני אמצע 2025.

5. תחזית

ביום ראשון יפורסם מדד המחירים לצרכן. הצפי של עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל הוא לירידה של 0.2. "בעיקר בשל ירידה חדה במחירי הטיסות שיקוזזו בחלקן עם עלייה במחירי המזון (ללא פירות וירקות). ההתפתחויות האחרונות והמשך הייסוף בשקל תרמו לירידה בציפיות לאינפלציה והתחזית שלנו למדד דצמבר עודכנה כלפי מטה למינוס 0.1 אחוז. להערכתנו המהלך הבא של בנק ישראל יהיה להפחתת הריבית, יחד עם זאת, הציפיות לכך בשווקים עדיין מתונות". 

לגבי מדד המחירים לצרכן שיתפרסם כאמור היום בארה"ב, כתב קליין מהראל, "אנו צופים בסיכוי גבוה שהריבית תרד שוב גם בשבוע הבא, אך נתוני האינפלציה שיתפרסמו מחר יכולים לשנות זאת". 

"דוח התעסוקה בארה"ב (הראשוני) לחודש נובמבר היה טוב מהערכות המוקדמות כאשר נוספו 194 אלף משרות החדשות בסקטור הפרטי , נתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה ב‑56 אלף, והשכר השעתי הממוצע המשיך לעלות בקצב מהיר של כ-4 אחוזים. חלק מהעלייה היא פיצוי על נתוני אוקטובר שהיו חריגים כלפי מטה (שביתות והוריקנים). במבט כולל יותר - שוק העבודה נותר חזק, אם כי מגמת ההאטה ברורה כאשר שיעור האבטלה עלה ל‑4.2 אחוזים (לעומת 3.7% לפני שנה)".

"לאור הנתונים וההיחלשות במדד מנהלי הרכש לענפי השירותים שירד ל-52.1 נקודות בנובמבר, אנו סבורים שהבנק המרכזי יפחית את הריבית בעוד רבע נקודת אחוז ביום רביעי הבא. אם כי נתוני מדד המחירים שיתפרסמו היום (רביעי) עלולים להטות את הכף, במידה שהאינפלציה בנובמבר תעלה יותר מהציפיות (2.6% באוקטובר).

במקביל קליין מעריך שהבנק המרכזי האירופי יפחית את הריבית בפעם הרביעית השנה ביום חמישי, זאת לאור הירידה בציפיות לאינפלציה, בסנטימנט החברות והעלייה בכאוס הפוליטי (בחירתו של טראמפ, בחירות מוקדמות בגרמניה, ונפילת הממשלה בצרפת): "השווקים לא פוסלים הפחתה של 0.5%, אך אנו סבורים שיש יותר סיכוי שנראה הפחתה של רבע בלבד, לאור העלייה הקלה באינפלציה והפיחות המשמעותי באירו מאז ההחלטה הקודמת - שמעלה את מחירי היבוא".