קשה להחמיץ בתקופה האחרונה את שמו של אביחי סטולרו, איש עסקים ותיק שקנה את פרסומו הראשוני בשוק ההון "כסוחר שלדים בורסאיים" לפני כ-20 שנה. לאחר סיבוב פיננסי מוצלח ביצרנית המל"טים אירונאוטיקס, ממנו יצא ברווח של עשרות מיליוני שקלים, רכש לאחרונה סטולרו את השליטה בחברת הפרויקטים ההנדסיים הבורסאית ברן . בימים אלה הוא מוביל קבוצת משקיעים המתמודדת על רכישת חברת המים המינרלים מי עדן.
● 890 מיליון שקל על הכף: מי אחראי לאחת הפרשות הכלכליות החמורות בתולדות המדינה?
● מניות הנדל"ן והבנקים להטו ב־2024: אלה האזהרות לקראת השנה הבאה
סטולרו, 55, עומד בראש קבוצת עסקים פרטית, הפועלת זה יותר משני עשורים בתחומי לוגיסטיקה, תעשיות ביטחוניות, נדל"ן ואנרגיה, בישראל ובחו"ל. הקבוצה, על פי מקורבים לעסקיה, פועלת בכ-60 מדינות ברחבי העולם ומעסיקה אלפי עובדים.
רוב עסקיו של סוטולרו מתנהלים מתחת לרדאר, אך בימים האחרונים השלים עסקה שהפכה אותו לאחד מבעלי השליטה בברן, חברת הנדסה המנהלת פרויקטים של תשתית בארץ ובעולם. סטולרו רכש את מניות השליטה מידי בני הזוג אלכסנדר ויוליה נסיס (26% ממניות ברן) תמורת כ-60 מיליון שקל. מחיר העסקה נמוך משמעותית ממחיר השוק של מניות ברן, והוא משקף כבר כעת רווח של 30 מיליון שקל "על הנייר" לסטולרו. שווי השוק של ברן זינק בשנה האחרונה בכמעט 80% למעל ל-350 מיליון שקל, כאשר בחמש השנים האחרונות מדובר בקפיצה של 330%.
בדיווח על העסקה המתגבשת להעברת השליטה בברן, נכתב כי סטולרו הוא "בעל רקורד מוכח לזיהוי הזדמנויות עסקיות והשבחת חברות בישראל ובחו"ל. הוא יחבור למאיר דור, יו"ר דירקטוריון החברה ואחד מייסדיה. השניים חתמו על הסכם בעלי מניות המסדיר את שליטתם המשותפת בחברה, כאשר דור ימשיך לכהן כיו"ר הדירקטוריון למשך חמש שנים נוספות".
בברן רמזו באותו דיווח על האפשרות שכניסתו של סטולרו לחברה תסלול את דרכה לפרויקטים ביטחוניים - אחת ההתמחויות בעסקיו. היות שאלכסנדר נסיס הוא איש עסקים רוסי, היו בחברה מי שסברו שזהותו מקשה על השלמת עסקאות בתחומים אלה. עזיבת נסיס מביאה להערכה בחברה כי "הבירוקרטיה הפיננסית צפויה להיות פשוטה יותר. גם התמודדות במכרזים ביטחוניים - תחום פעילות משמעותי של ברן - תהיה קלה יותר".
המהלכים של סטולרו
2019
רוכש את הבעלות באירונאוטיקס עם רפאל (ומוכר לה את חלקו אשתקד ברווח של עשרות מיליוני שקלים)
2024
● מוכר למשרד הביטחון רובים ביותר מ-100 מיליון שקל
● רוכש שליטה בחברת ההנדסה ברן (מורווח כ-30 מיליון שקל על הנייר)
● מתמודד עם שותפים על רכישת חברת מי עדן תמורת מאות מיליוני שקלים
מתמודד מול יפאורה
מבחינת סטולרו עצמו, הכניסה לברן מהווה הרחבה משמעותית של הפעילות בתחום ההנדסה, שעד כה התמקדה בנגזרת של העברה והקמה מחדש של מפעלים תעשייתיים. בנוסף, לברן יש להערכתו יכולות רבות בתחומה, וניתן להגדיל את היקף פעילותה באופן משמעותי.
ברן מנוהלת על ידי איציק פרנק ומעסיקה 900 עובדים בתחומי ההנדסה והתכנון. היא מתמחה בתכנון, ניהול וביצוע פרויקטים מורכבים בתחומי התשתיות, אנרגיה, גז טבעי, מים, תעשייה ותקשורת, ומובילה פרויקטים בישראל ובעולם. בתשעת החודשים הראשונים של 2024 רשמה החברה רווח נקי של 34.4 מיליון שקל, על מחזור הכנסות של 515 מיליון שקל. הכנסותיה גדלו ב-13% בעיקר הודות לפעילותה בארץ, כתוצאה מהתנעה של פרויקטים חדשים.
היעד הבא שסימן סטולרו הוא כאמור חברת המים המינרלים מי עדן, שהועמדה למכירה על ידי קרן פרימו ווטר, תאגיד בינלאומי בתחום המים שרכש את החברה בשנת 2016. בהצעת הרכישה למי עדן חבר סטולרו לחברת הנדל"ן הציבורית תמיס, שהשליטה בה מוחזקת בידי ארז גולדשמידט, רפי ליפא וגל עמית (בעלי חברת החיתום אוריון), יחד עם המנכ"ל ניר יחזקאלי.
הצדדים מבקשים לקנות בחלקים שווים את מי עדן, ולפי ההערכות הגישו הצעה בגובה כ-200 מיליון שקל (ובנוסף ייקחו על עצמם את חובות חברת המים בהיקף מוערך של מאות מיליוני שקלים). ניתן להעריך שסטולרו רואה במי עדן חברה הפועלת בתחום עם פוטנציאל גדול, שמהווה תחום חדש לקבוצת העסקים שלו.
ההצעה של סטולרו-תמיס מתמודדת מול הצעה שהגישה חברת המשקאות יפאורה, שנשלטת בידי שלמה רודב ורוני גת, עם איש העסקים דורון שטיגר. הצעה זו עלולה לסבול מנחיתות בשל קשיים אפשריים בהשגת אישור רשות התחרות, בשל הדומיננטיות של יפאורה בשוק המשקאות המקומי.
יש לציין שקבוצת סטולרו-תמיס העניקה למתחרה של יפאורה, טמפו, אופציה להגיע להחזקה של 25% במי עדן בעתיד. טמפו מפיצה כיום את מוצרי מי עדן, הסכם שעבר לידיה לאחרונה מידי יפאורה. מימוש האופציה לטמפו במקרה של רכישת מי עדן כפוף לאישור רשות התחרות.
שמו של סטולרו עלה באוגוסט השנה לכותרות גם בהקשר של תחום התעשיות הביטחוניות, הזוכה לפריחה בשנתיים האחרונות. פורסם כי יצרנית הנשקים ארי ארמס, הנמצאת בבעלותו יחד עם משפחת אנקונינה, זכתה במכרז של משרד הביטחון לאספקת אלפי רובי סער תואמי M16\M4 בהיקף של יותר מ-100 מיליון שקל. זאת ועוד: לפני כמה חודשים פורסם שהחברה חתמה על הסכם עם ממשלת אזרבייג'אן להקמת מפעל לייצור נשק.
התחום הביטחוני סיפק לסטולרו את עיקר פרסומו בשנים האחרונות, וככל הנראה גם חלק ניכר מהונו. זכורה עסקה מפתיעה שבה רכש בשנת 2019 את הבעלות בחברת המל"טים הבורסאית אירונאוטיקס, יחד עם החברה הממשלתית רפאל, שנמצאת בחוד החנית הביטחוני ומוכרת בין היתר את מערכות כיפת ברזל, קלע דוד ומעיל רוח.
את אירונאוטיקס רכשו סטולרו ורפאל תמורת 850 מיליון שקל (בעיקר מידי קרנות השקעה מקומיות ואיש העסקים אהרון פרנקל). זאת, לאחר שגברו על הצעה בסכום נמוך יותר שהגישה התעשייה האווירית. אשתקד מימש סטולרו, שככל הידוע מימן את השקעתו בהלוואה מבנק הפועלים, אופציה למכירת חלקו (50%) באירונאוטיקס לידי רפאל ברווח שהוערך בכ-50 מיליון שקל.
לוגיסטיקה ומשלוחים
בתחילת שנות ה-2000 עלה שמו של סטולרו כמי שפעל בשוקי הנדל"ן של ארה"ב ובמזרח אירופה, והקים חברת מימון בשם פסגות פקטורינג. הוא גם החזיק בנתח של רבע מחברת ממן הפועלת בתחום המטענים בנתב"ג, ואף קיבל היתר שליטה בחברת בסס"ח (ביטוח סחר חוץ). לימים החליט להתרחק מפעילות בשוק ההון והקפיד לשמור על פרופיל נמוך.
כיום כאמור הוא חולש על קבוצת חברות הכוללת את זרוע הלוגיסטיקה ICL (ישראל קרגו לוג'יסטיקס), הכוללת פעילויות של משלוחים בינלאומיים, העתקת מפעלי תעשייה, מסחר מקוון, שירותי קרקע לחברות תעופה, הובלות ביטחוניות ועוד. הפעילות הביטחונית והגנת המולדת של הקבוצה כוללת חברות משותפות ושיתופי פעולה עם התעשייה האווירית (תע"א), חברת רפאל, אלביט מערכות ואלתא. פעילות זו עוסקת בין היתר בהגנת תשתיות קריטיות כגון שדות תעופה, אימון חילות זרים, השקעה בחברות הייטק בתחום וכדומה. אחת מחברות הקבוצה, מציינים בסביבתה, אף זכתה בפרס ביטחון ישראל על תרומה ייחודית למלחמה בטרור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.