אחרי שמדד המחירים לצרכן התבסס בחודשיים האחרונים על שיעור של 3.5%, נראה שגם מדד חודש נובמבר, שיתפרסם היום אחר הצהריים (18:30), אינו צפוי לעלות בצורה משמעותית.
● "הדרמה היא בשקל": הכלכלן שמסביר למה הבורסה אופטימית יותר מתחזיות הצמיחה
● ב-OECD מעריכים: תחזית הגירעון של האוצר ל-2025 תפספס בגדול
הכלכלנים מעריכים כי קצב האינפלציה יגיע לשיעור של 3.5%-3.6%, כאשר המדד החודשי יהיה שלילי ויצביע על ירידת מחירים.
מעבר לכך, התחזקות השקל בשבועות האחרונים הביאה לשיפור משמעותי של התחזיות, ועל־פי רוב, ההערכות הן שקצב האינפלציה ייכנס לתוך הטווח שקבוע בחוק בנק ישראל (3% ברף העליון).
"מחירי הטיסות נותרו נעלם גדול"
"המדד הקרוב צפוי להיות נמוך לאחר חודשי החגים, בהם תמיד מתרחשת עלייה", אמר יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, בשיחה עם גלובס. כץ, שצופה שהאינפלציה השנתית תיוותר ללא שינוי, סבור כי תחול ירידה במחירי הטיסות לחו"ל ובמחירי הנופש בארץ. "בהיעדר חגים בחודש נובמבר, ההשפעה העונתית יוצרת ירידה במחירים," הוא מציין.
עם זאת, הוא מדגיש כי מחירי הטיסות נותרו נעלם גדול מאוד בתחזיות. "היעדרות חברות התעופה במהלך המלחמה ושינוי שיטת המדידה של הלמ"ס בשנה שעברה, יצרו חוסר ודאות גדול בסעיף זה״.
הכלכלנים מעריכים כי סעיף זה צפוי להתמתן בחדות בחודש נובמבר, אך כפי שנראה עד כה, סעיף הטיסות לחו"ל בהחלט הפתיע את התחזיות בשנה האחרונה.
עפר קליין, הכלכלן הראשי של הראל ביטוחים ופנסיה, מוסיף שמחירי הדיור צפויים לנוע סביב 0%: "מחירי השכירות נעים בעונתיות, רוב הדירות מוחלפות בחודשי הקיץ, יולי ואוגוסט, והמחירים קופצים בחודשים אלו ולא עולים בחודשי החורף".
למרות זאת, קליין צופה שהמדד יעלה מעט בחודש נובמבר ויעמוד על 3.6%, זאת בשל עלייה במחירי המזון (ללא פירות וירקות) ובמחירי רכיב ההלבשה וההנעלה.
צפי חיובי לעתיד
למרות שהאינפלציה נותרת גבוהה מעל לרף העליון של יעד היציבות, העומד על 3%, יש מקום לאופטימיות. כץ מעריך כי האינפלציה בעוד שנה תהיה בתוך היעד, למרות העלאות המסים הצפויות בתחילת השנה. "בטווח הקצר, מסתמנת ירידה חדה במחירי הירקות, וצפויים מדדים שליליים בחודשיים הקרובים. אנו צופים אינפלציה של 2.3% שנה קדימה", הוא הסביר.
קליין מעריך גם הוא שעליות המחירים יתמתנו, אך הוא פחות אופטימי, ומעריך שיעור של 2.6% בעוד שנה. בשל כך, הוא צופה כי המהלך הבא של בנק ישראל יהיה להוריד את הריבית - צעד שהשווקים מעריכים שהוא מוקדם מדי.
בכל מקרה, אם לא יהיו הפתעות, המדדים הקרובים יצביעו על יציבות מסוימת. במהלך השנה הבאה, תתחיל האינפלציה להתמתן, ובנק ישראל יאותת על הורדות ריבית קרובות, שיעזרו להקל על המשק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.