לפי נתוני הלמ"ס על בנייה ברבעון השלישי של השנה, התחלות הבנייה נותרו ברמה גבוהה, אך עקב מצוקת כוח-האדם בענף, יזמים מתקשים להשלים את הפרויקטים, יש ירידה במספר הדירות שבנייתן הושלמה, ולעומתן יש גידול משמעותי במספר הדירות שמצויות בסטטוס של "בנייה בפועל". כתוצאה מכך, משך זמן הקמת דירה הגיע ברבעון השלישי לכמעט 3 שנים. עוד עולה מהנתונים כי ירושלים היא העיר שמוסיפה להוביל את הבנייה בישראל.
● כמה מס תשלמו אם יש לכם יותר מחמש דירות
● "טרפת מהפסקת האש": 4.19 מיליון שקל על פנטהאוז בנהריה
מאז החלה המלחמה, ענף הבנייה נמצא במצוקת כוח-אדם. שהחלה עם הפסקת העסקת עובדים פלסטינים באתרי בנייה, מחשש לסיכונים ביטחוניים. מדובר בכ-80 אלף עובדים שנגרעו מענף הבניין, מבלי שניתן לחסרונם מענה חלופי. יוזמות שנקטה הממשלה ליבוא עובדי בניין מיומנים מחו"ל - נכשלו עד כה, והענף נותר במצב של חוסר בעשרות אלפי עובדים, שנכון לעכשיו לא מקבל מענה מתאים.
הנה הנתונים היבשים: הקצב של הנפקת היתרי הבנייה והתחלות הבנייה מוסיף להיות גבוה - כ-20 אלף היתרי בנייה הונפקו על-ידי הרשויות המקומיות ברבעון השלישי של השנה, וכ-17 אלף התחלות בנייה נרשמו ברבעון זה. ואולם יש כאן הטעיה, שכן ההיתרים מונפקים מכוח בקשות שהוגשו עוד לפני שנתיים-שלוש, והתחלות הבנייה נספרות כשהיזמים עושים עבודות ראשוניות כמו חפירה ודיפון, שלא מחויבות בכוח-אדם מלא.
בעיות כוח-האדם של ענף הבנייה באות לידי ביטוי בשלבים מאוחרים יותר של הבנייה. יזמים לא מוצאים פועלים לביצוע עבודות מסוימות, במיוחד בתחום שמכונה "העבודות הרטובות", נוסח עבודות בטון וריצוף. התוצאה: קצב הבנייה מואט משמעותית, ולעתים היא אף מופסקת לחלוטין, זמן הבנייה מתארך, כמות הדירות שבנייתן הושלמה יורדת, וכמות הדירות שמוגדרות "בבנייה פעילה" - עולה.
לפני פרוץ המלחמה משך הקמת דירה הגיע לכ-32 חודשים, ואילו ברבעון השלישי הוא עלה לכ-34 חודשים; כמות הדירות שנמצאת בבנייה פעילה מצויה בשיא של השנים האחרונות ומגיעה ל-178 אלף, ולהערכתנו בתקופה הקרובה המספרים הללו של משך בנייה והדירות בבנייה פעילה רק יעלו.
באופן חריג, בלמ"ס הוסיפו הערה פסימית לנתונים: "החישוב של משך זמן בנייה מבוסס על מבנים שהסתיימה בנייתם. בשל המחסור בכוח-אדם בענף, אמדנו באמצעות כמה מודלים את משך זמן הבנייה העתידי. התוספת למשך זמן הבנייה נעה בין 6 ל-8 חודשים בממוצע. חשוב לציין כי תוספת זו מגלמת את ההשפעות בעיתוי הנוכחי, אך אם המצב במשק יימשך, ייתכן כי היא תגדל". כאמור - כרגע אין שום סימן שהמצב במשק ישתנה.
ירושלים מובילה
הבנייה בישראל מתמקדת בעיקר במחוזות המרכז, תל אביב והדרום. בכל אחד מהמחוזות החלו להקים יותר מ-8,000 יחידות דיור בשנה בין אוקטובר 2023 לספטמבר השנה.
ברמה העירונית, ירושלים היא הבולטת ביותר בהתחלות הבנייה, שבתקופה זו הוחל בה בהקמת 5,790 יחידות דיור. אחריה מגיעה תל אביב עם 4,817 התחלות בנייה, במקום השלישי אשדוד עם 3,541 דירות, לוד עם 2,510 דירות ונתניה עם 2,192 דירות.
כרבע מכלל התחלות הבנייה בישראל בתקופה שבין אוקטובר 2023 לספטמבר 2024 היו בפרויקטים של התחדשות עירונית, ו-76% מאותן דירות במחוזות תל אביב והמרכז - נתון שמדגיש שוב את הצורך לגבש מדיניות לעידוד פרויקטים כאלה באזורי הפריפריה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.