בבוקר יום שני דיווחו מקביל שתי חברות ציבוריות בולטות, ענקית הדשנים איי.סי.אל וחברת אפריקה מגורים , על מינוי מנכ"לים חדשים. בשני המקרים מדובר במנהלים מתוך החברה. באיי.סי.אל, שבשליטת עידן עופר, המנכ"ל הנבחר הוא אלעד אהרונסון, שמכהן מזה כשלוש וחצי שנים כנשיא חטיבת פתרונות הצמיחה של איי.סי.אל. אהרונוסון ייכנס בחודש מרץ הקרוב ללשכת המנכ"ל ויחליף את רביב צולר, שהודיע לאחרונה על פרישתו מהתפקיד לאחר 7 שנים, בשל מה שהוגדר כ"סיבות אישיות".
אלעד אהרונסון, נשיא ומנכ''ל ICL / צילום: נטלי כהן-קדוש
● גדעון תדמור היה יד ימינו של יצחק תשובה. היום הוא נושף בעורפו עם שותפות נפט ששווה 7.6 מיליארד שקל
● הציוץ שהקפיץ את המניה וההודעה: אינוויז קיבלה הזמנות של 80 מיליון ד'
אפריקה מגורים, מחברות הבנייה המובילות בשוק המקומי, דיווחה כי רונית אשד לוי תחליף בתפקיד המנכ"ל את מיכה קליין, שפרש מניהול החברה בחודש שעבר בכדי להצטרף לשותפות פרטית בתחום הבניה למגורים. אשד לוי מגיעה גם היא עם ניסיון "בתוך הבית". היא כיהנה כמנכ"לית חברת הבת, אפריקה מגורים התחדשות עירונית.
רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה ישראל מגורים / צילום: ענבל מרמרי
הצד השני של גל העזיבות
לא מן הנמנע כי שני המינויים הבכירים "מבפנים" אינם צירוף מקרים, אלא סוג של מגמה המתפתחת בתקופה האחרונה, על רקע גל עזיבות חסר תקדים של מנכ"לים בשוק ההון מאז החלה המלחמה.
מבדיקת גלובס לאחרונה, מעל ל-60 מנכ"לים פרשו מתפקידיהם מאז אוקטובר אשתקד - יותר מ-10% ממנהלי החברות הנסחרות בת"א. מדובר בתופעה רחבה שמקיפה ענפים רבים בבורסה, החל מנדל"ן (קבוצת עזריאלי , אזורים , אפריקה מגורים , איירפורט סיטי , חג'ג' נדל"ן ); דרך תעשייה (איי.סי.אל , חמת , רב בריח , אקרשטיין , קליל ומהדרין ), שירותים ומסחר (סלקום , נייס , בזק , שופרסל , דיפלומט אחזקות ) ועד פיננסים (בנק הפועלים , פסגות , פנינסולה , מימון ישיר והראל ).
הסיבות לתחלופה הגבוהה של המנכ"לים שונות ומגוונות והן כוללות בין היתר שחיקה ועייפות החומר, העברת שליטה בחברה, מעבר למשרה ניהולית אחרת, תחושת מיצוי, הרעה בתנאים הכלכליים במשק וייתכן שגם המלחמה והשלכותיה.
"לא מהמרים על חתול בשק"
אם כן, מינוי מנכ"ל מבית מהווה במצב הנוכחי סוג של פתרון מהיר ונוח לדירקטוריון, שגם משדר יציבות פנים-ארגונית. צעד טבעי שחוסך "הפתעות". לא לחינם כנראה משמשים כמנכ"לים בכל חמשת הבנקים הגדולים בישראל מי שצמחו מתוך הארגון ומכירים היטב את דרך פעולתו ואת אנשי המפתח בו.
עו"ד אברהם אברמן, שותף מנהל במשרד ש. פרידמן אברמזון ושות', המעורה בהליכי מינוי בכירים בלא מעט חברות ציבוריות, אומר כי מינוי מנכ"ל מתוך החברה, "מקרין יציבות בארגון וגם מעביר מסר לעובדים ש'אתם יכולים לטפס הלאה ולהגיע לראש הפירמידה'".
לדבריו, "יש יתרונות גם במערכת היחסים הפנימית של הארגון. כשאתה מבצע מינוי כזה, אתה לא מהמר על חתול בשק שמגיע ואז מגלה שהוא לא מסתדר עם סמנכ"ל כספים או סמנכ"ל השיווק". גורם בשוק מוסיף כי מינוי מנכ"ל חיצוני עלול לעיתים לשדר כלפי חוץ שיש בעיות בארגון. עם זאת, מחקרים שונים שנעשו לאורך השנים מלמדים שלפעמים מנכ"ל חיצוני יכול לספק מבט מרענן לחברה ולהביא לשיפור ניכר בארגון, בהתייעלות ובחדשנות.
מצעד המינויים מבפנים בבורסה
עוד לפני הדיווחים של איי.סי.אל ואפריקה מגורים, הודיעה חברת ענק נוספת במשק, בתחילת החודש, על מינוי מנכ"ל שצמח בחברה. שיכון ובינוי , הפועלת בתחומי התשתיות, הנדל"ן והאנרגיה, דיווחה כי לתפקיד המנכ"ל החדש שלה מונה עמית בירמן, ששימש קודם כסמנכ"ל הכספים בקבוצה. שיכון ובינוי עברה טלטלה בשנה האחרונה לנוכח מערכת יחסים עכורה שהתפתחה בין בעל השליטה נתי סיידוף למי שהיה יד ימינו וכיהן כמנכ"ל, תמיר כהן. האחרון עזב את תפקידו בטריקת דלת ביוני האחרון.
עמית בירמן / צילום: רמי זרנגר
בירמן פעל בשנה וחצי האחרונות להקטנת המינוף שאיים על יציבות הקבוצה ונראה כי בעל השליטה סיידוף, שבעבר הביא לקבוצה "מנהל כוכב" בדמותו של אייל לפידות (שעזב אחרי פחות משנה) העדיף להעביר הפעם את המושכות לידי מי שמכיר היטב את הארגון והוכיח כבר את יכולותיו בתפקיד הבכיר (בירמן מונה לממלא מקום המנכ"ל לאחר עזיבתו של תמיר כהן).
ויש נוספים: בתחילת חודש אפריל החליף ניר דוד את רן גוראון בתפקיד מנכ"ל בזק. קודם למינוי דוד שימש ראש החטיבה העסקית של חברת התקשורת מאז שנת 2020 והוא עובד בבזק מזה כ-30 שנה.
ניר דוד, מנכ''ל בזק / צילום: אלעד גוטמן
גם בחברת סלקום מונה באוגוסט מנכ"ל מהבית - אלי אדדי, לשעבר מנהל החברה הבת רשת דינמיקה - בעקבות העברת השליטה בחברה לידי קרן פורטיסימו.
אלי אדדי / צילום: רמי זרנגר
באפריל האחרון פרשה תמר גלילי, המנכ"לית הוותיקה של חברת הייבוא ושיווק המכשור הרפואי אילקס מדיקל (ובתו של בעל השליטה בחברה, משה בן שאול). היא הוחלפה על ידי בועז יחזקאל, שכיהן כמנכ"ל חברת הבת - מדטכניקה מאז 2015.
מקרה אחר של החלפת מנכ"ל פורש בכזה שגדל בבית התרחשה במימון ישיר, החברה הגדולה בישראל בתחום האשראי הצרכני לרכישת כלי רכב. אשתקד, אחרי תקופה של 18 שנה בתור מנכ"ל מימון ישיר, סיים ערן וולף, אחד ממייסדי החברה, את כהונתו. במקומו מונה, שהצטרף לצוות הניהולי הבכיר של מימון ישיר עוד בשנת 2017, בתור סמנכ"ל פיתוח עסקי ואשראי, וכיהן בהמשך כמשנה למנכ"ל ומנכ"ל חברת הבת הפועלת בתחום המשכנתאות.
ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב
גם בקבוצת הנדל"ן חג'ג' החליטו על מינוי מנכ"ל שמכיר היטב את העסק. במקום תמיר אמר, שפרש מתפקיד המנכ"ל לאחר כשנה וחצי, לקחו את המושכות לידיים צמד בעלי השליטה בחברה, האחים צחי ועידו חג'ג', שמונו למנכ"לים משותפים.
כל מנכ"לי הבנקים צמחו מלמטה
במערכת הבנקאית בישראל מינוי של מנכ"ל מתוך הארגון היא עניין מקובל, וכאמור כל המנכ"לים נכון להיום הם כאלה שקודמו מתפקיד אחר בבנק. כך בבנק הפועלים מונה השנה ידין ענתבי לתפקיד המנכ"ל במקום דב קוטלר (שדווקא הגיע מבחוץ). ענתבי היה ערב מינויו חבר ההנהלה הבכיר ביותר בבנק. קודם לכן, נכנס אלי כהן לתפקיד מנכ"ל הבנק הבינלאומי (בנובמבר 2023) לאחר תפקידי מפתח שונים בבנק. גם מנכ"ל דיסקונט אבי לוי שנכנס לתפקיד במהלך 2023 הגיע מתוך הבנק, וכך גם משה לארי במזרחי טפחות וחנן פרידמן בלאומי.
גורם בשוק שנוכח בישיבות דירקטוריון מסביר כי "כשבוחרים מנהל לארגון, קודם כל צריך להסתכל בבית ולראות אם יש מישהו שהוא מתאים לתפקיד. בדרך כלל, בין הגורמים בתוך הארגון, אתה כבר מכיר את היתרונות והחסרונות שלהם כמנהלים וגם מה רמת האמביציה שלהם. אם אין מישהו לקדם בתוך הבית, אז בדרך כלל מרחיבים את החיפוש".
עו"ד רפי שפירא, מנהל משותף של המחלקה המסחרית במשרד ש. פרידמן, טוען כי "לפעמים אתה אומר - אני אביא מישהו חיצוני כדי שיביא ניהול מסוג אחר מזה שהיה נהוג בארגון, ואז הארגון יכול להנות מהניסיון שלו ולהשתפר".
נזכיר בהקשר זה כי לאחרונה דיווחה ענקית הקניונים והמשרדים עזריאלי על מינויו למנכ"ל של רון אבידן, שניהל קודם את חברת הבנייה למגורים אזורים והביא אותה להישגים יפים. אבידן יחליף בתפקיד את אייל חנקין, שיפרוש בקרוב לאחר שבע שנים בתפקיד, לטובת משרה אחרת בקבוצה, מעבר לים. עם זאת חנקין עצמו, וגם קודמו בתפקיד יובל ברונשטיין, כיהנו קודם למינויים למנכ"ל עזריאלי בתפקידים כבכירים בקבוצה.
גם בחברת האנרגיה אלקטרה פאוור, מקבוצת אלקו של האחים זלקינד, העדיפו לאחרונה להביא מנכ"ל כוכב מבחוץ - דניאל ספיר, שעזב את סלקום לאחר כהונה מוצלחת, במקומו של חן מלמד.
עו"ד שפירא סבור כי, "כשיש חברה ששמה לעצמה כאמירה: 'אנחנו מביאים מישהו חיצוני' , צריך להסתכל על זה כאיתות אזהרה, שאולי משהו לא טוב קורה בארגון. יכול להיות שזה מרמז שהחברה נדרשת לשינוי מהותי".
גם בוול סטריט חילופי המנכ"לים בשיא
אגב, מסתבר שחילופי המנכ"לים התכופים בתקופה האחרונה אינם מנת חלקו של שוק ההון המקומי בלבד. בסוף השבוע האחרון פורסם דוח בארה"ב שקבע כי מספר המנהלים של חברות אמריקניות הנסחרות בניו יורק אשר סיימו את תפקידם מתחילת השנה (בין אם פרשו, פוטרו או התקדמו לתפקיד ניהולי אחר), רשם שיא של לפחות עשרים שנה. על פי הדוח של חברת הייעוץ צ'לנג'ר, גריי אנד כריסמס, במהלך שנת 2024 (ינואר-נובמבר) פרשו 327 מנכ"לים של חברות ציבוריות בוול סטריט מתפקידם, עליה של כמעט 9% לעומת התקופה המקבילה, כאשר רק בחודש נובמבר האחרון הודיעו 44 מנהלים על פרישתם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.