אמ;לק
את שנת 2024 בחרנו בגלובס לסכם דווקא מנקודת המבט של המנהיגים הגדולים, האנשים שמושכים בחוטים העבים ביותר, החזקים ביותר, אלה שבידיהם היכולת לטלטל את העולם כולו. מטראמפ ופוטין, דרך ארדואן וחמינאי ועד מקרון - בסדרת כתבות מרתקת ניסינו להתחקות אחר האופן שבו הם נכנסים לשנה הזאת והאתגרים שצפויים להם, פוליטית, כלכלית, ביטחונית וגם אישית. כמו כן, העלינו את השאלה אילו נשים מכהנות היום בראש מדינות ולמה הן מעטות כל כך. לבסוף מיפינו את אזורי העימות האפשריים על הגלובוס, 14 נקודות נוספות שבהן יש פוטנציאל להתנגשות ב-2025.
את עולמו הפוליטי קנה פרידריך מרץ לפני יותר מ־20 שנה, אז הציג בנאום בפני חברי המפלגה השמרנית את התוכנית הכלכלית שלו. אם אני הייתי אחראי, אמר ב־2003, הייתי מפשט את כל מערכת המס הגרמנית כך שהצהרת המס השנתית הייתה נכנסת בתחתית של כוס בירה. בגרמניה, מדינה שמעריצה פירוט קפדני, כללים סבוכים, נוסחאות מרובות והמון סעיפים, הרעיון של מרץ העיף לאנשים את הראש.
● טובי המוחות הכלכליים: כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה
● מנכ"ל הבורסה: "אותם מנהלי השקעות שאומרים שאין מספיק נזילות בת"א הם חלק מהסיבה לכך"
● אחרי 35 שנים בשלטון, השקעות העתק שלו בארגוני טרור קרסו. לאן הולכים מכאן?
אבל הבטחות לבד לא הספיקו. כמה שנים לאחר מכן הפסיד מרץ בהתמודדות על ראשות המפלגה (CDU) - הנחשבת ל"מפלגת הקנצלרים" שממנה יצאו רוב ראשי הממשלה הגרמנים מאז 1949 - לפוליטיקאית אנונימית יחסית בשם אנגלה מרקל. הוא נדחק משורות המפלגה, לא יכול היה לשאת את הבושה, אמר כי מרקל אינה ראויה ופרש כדי לעשות לביתו. בפועל תמיד טיפח מחוץ לקווים את השאיפה לחזור למסלול הפוליטי המטאורי שבו היה.
לכן מרץ התייצב למרוץ בדיוק ברגע שבו מרקל הודיעה כי תפרוש. הוא התמודד על ראשות המפלגה ב־2018 והפסיד, אבל לא היסס להתמודד שוב ב־2021, רק כדי להפסיד שוב לפוליטיקאי שנשבע להמשיך את המדיניות המיינסטרימית של מרקל. אבל אז, אחרי הבחירות, כשהתברר שממשיך דרכה של מרקל ארמין לאשט נכשל והמפלגה השמרנית נדחקה לאופוזיציה וחיפשה מושיע, מרץ התייצב שוב. בפעם השלישית זה קרה, הוא הפך לראש המפלגה.
אם הסקרים צודקים, ובגרמניה הם בדרך כלל מדויקים, ואם לא יהיה שינוי בלתי צפוי ברגע האחרון בדמות סקנדל כלשהו, הרי שמרץ יהפוך אחרי הבחירות הקרובות בפברואר 2025 גם לקנצלר גרמניה. זה יקרה בעוד הכלכלה הגדולה ביותר באיחוד מתמודדת עם משבר כלכלי שמכוני מחקר מגדירים כ"משמעותי ביותר בהיסטוריה שלה". מנועי הצמיחה הישנים שלה הפסיקו לעבוד, המיתון של 2024 מאיים להיגרר גם ל־2025, המצב החברתי מאיים לרתוח סביב סוגיות של הגירה ופשיעה, ומפלגת ימין קיצוני בשם "אלטרנטיבה לגרמניה" מנסה לשנות מן היסוד את התמונה הפוליטית.
עומד לצד ישראל
מרץ רחוק מאוד מלהיות מרקל. הוא בעל פתיל קצר יותר, סבור שהוא יודע יותר טוב מכולם. את הזמן בעסקים הוא ניצל כדי להרוויח מיליוני דולרים, בין היתר כיו"ר בלקרוק גרמניה. הוא נכד של ראש עיר מכובד, בן של שופט ואשת אצולה. יש לו גם מטוס פרטי ורישיון טיס. למרות זאת, כשנשאל בעבר, אמר כי הוא סבור שהוא חלק ממעמד הביניים הגרמני.
בנוגע לישראל, אגב, אין הרבה ספקות בנוגע למחויבות של מרץ. הוא היה ברור והתייצב לצדה מאז 7 באוקטובר 2023. הוא קרא לקנצלר אולף שולץ לתמוך צבאית בישראל והאשים אותו באמברגו נשק שקט. הוא גם הביע ביקורת על צווי המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
אולף שולץ, הקנצלר הנוכחי. מרץ האשים אותו באמברגו נשק שקט כלפי ישראל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert
האתגר העצום שלו, אם יצליח להקים קואליציה, יהיה כיצד לנווט את הכלכלה הגדולה ביותר באירופה לצלוח את המשבר. גרמניה נמצאת כעת 6% מתחת למסלול התמ"ג ההיסטורי שלה. היא נקלעה למשבר עמוק, תוצאה של מחירי אנרגיה גבוהים בשל סוף לגז הרוסי הזול, דעיכה בשוק הרכב ובמיוחד בשוק הסיני, חוסר יכולת להתחדש ואי־השקעה של שנים בתשתיות. הוא זנח את ההצעה לרפורמת מס שתתאים לתחתית בירה, ומבטיח במקום זאת להעלות את גיל הפרישה ולערוך רפורמה מתונה במיסוי חברות.
רק שלשם הקמת ממשלה מרץ יצטרך להתפשר, דבר שיעלה לו בייסורים. הוא הספיק להשתלח בעמיתים כמו ראש המפלגה הליברלית כריסטיאן לינדנר, ראש הירוקים האבק וראש הסוציאל־דמוקרטים שולץ. לאחר הבחירות הוא יצטרך לבחור באחד מהם לפחות כדי להקים קואליציה. 20 שנה אחרי שהציג חזון, ההבטחה הכי גדולה שלא מומשה בפוליטיקה הגרמנית עשויה לקבל את השלטון. בדרך לשם הוא אולי ייאלץ להקים קואליציה רחבה כפי שעשתה הארכי-יריבה שלו, שפרשה להליכות על חוף הים והשקות ספרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.