רפורמה צרכנית טורפדה עקב התנגדות עובדי משרד הכלכלה

ועדת הכלכלה דנה היום בתיקון לחוק הגנת הצרכן, שיסמיך את הרשות להגנת הצרכן להטיל עיצומים כספיים על הפרת סעיפי החוק ■ ואולם, הרפורמה תתעכב על רקע סכסוך עם עובדי משרד הכלכלה - שמסרבים לעבור לעבוד תחת הרשות

הכוח להעניש עסקים על עוולות צרכניות באמצעות עיצומים כספיים, רפורמה המתוכננת מזה שנים ברשות להגנת הצרכן, תתעכב על רקע סכסוך עם עובדי משרד הכלכלה - שמסרבים לעבור לעבוד תחת סמכות הרשות.

בתום למעלה מעשור של הצהרות בנושא, דנה היום (ה') ועדת הכלכלה של הכנסת בראשותו של ח"כ אבישי ברוורמן בתיקון 36 לחוק הגנת הצרכן - שעיקרו הסמכת הרשות להגנת הצרכן להטיל עיצומים כספיים על הפרת סעיפי החוק. המשמעות האפשרית: יכולת להעניש באופן מיידי, ומבלי להמתין להליך משפטי מסורבל בגין הפרות החוק, עסקים שפגעו בצרכן - ובמיוחד מפרי חוק סדרתיים.

עד כה ניתנה אפשרות להעניש עוסקים רק באמצעות הליך ארוך ומורכב של חקירה פלילית והגשת כתב אישום. התיקון המדובר מציע לאפשר לרשות לבצע, בעקבות תלונות או חשדות להפרה צרכנית, חקירה - ואם זו תעלה כי אכן הייתה הפרה של החוק, תודיעה הרשות לעוסק כי בכוונתה להטיל עיצום כספי בסך של בין 7,000 ל-22 אלף שקל, או במקרים של הפרה חמורה, עיצום בסך של 45 אלף שקל.

העוסק יוזמן לערער על החלטת הרשות, והוא יוכל לעשות כן בטווח של 45 ימים מקבלת ההודעה של הרשות להגנת הצרכן.

עו"ד תמר פינקוס, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, אומרת כי "אנו מאמינים כי בכוחם של מנגנון האכיפה והעיצומים הכספיים לשנות את המציאות הצרכנית בישראל. כך נוכל ליצור הרתעה אמיתית בקרב העוסקים בכל התחומים, תוך העברת מסר חד וברור כי לא יוכלו עוד להתחמק מענישה אפקטיבית באמצעות הליכים פליליים והידיינויות ארוכות בבית המשפט".

אולם על הדיון הענייני בסעיפי התיקון האפיל כאמור מאבקם של קרוב ל-40 עובדי אכיפה ופיקוח במשרד הכלכלה, המסרבים לשתף פעולה ולעבור להיות עובדי הרשות להגנת הצרכן.

טרם הישיבה בוועדת הכלכלה נועדו יו"ר ועד עובדי המדינה, אריאל יעקובי; הממונה על התקציבים במשרד, יוני רגב; ושר הכלכלה, נפתלי בנט; בניסיון ליישב את המחלוקת - אך ללא הועיל.

בדיון נכחו גם נציגי ההסתדרות, שטענו לפגיעה בעובדים וקראו למנוע את השינוי הצפוי באופי עבודתם. יו"ר הוועדה, פרופ' ברוורמן, הודיע כי רק חלק מהסעיפים יאושרו לעת עתה, וכי השלמת הטיפול בתיקון תידחה להמשך - וכך, נכון לעכשיו, המצב נותר על כנו.

בארגוני הצרכנים הביטו אכזבה כבדה מטרפוד המהלך. מנכ"לית "אמון הציבור", מירב כהן, אומרת כי "מצער ומתסכל שפעם נוספת ציבור הצרכנים מוצא את עצמו בסוף סדר העדיפויות, כשוועדת הכלכלה ממשיכה להחזיק בציבור הצרכנים כבני-ערובה במשא-ומתן של 40 עובדים במשרד הכלכלה. קיווינו שיום הגנת הצרכן הקרוב יהיה יום חג לצרכן, אך נראה שלא אלה פני הדברים".

רונן רגב-כביר, המשנה למנכ"ל ומנהל המחקר, מסר כי "מאומדן שמרני שביצענו עולה כי בישראל מתקיימות מדי שנה מאות אלפי עוולות והונאות צרכניות משמעותיות. משמעות דחיית התיקון, הלכה למעשה, היא המשך חשיפת הציבור הישראלי לעשרות אלפי עוולות מדי חודש - עוולות שיש בכוחו של התיקון למנוע".