תחרות ממזרח: השוק האסייתי שזינק השנה יותר מוול סטריט

העליות בשוק המניות היפני נובעות דווקא מחולשת ה-ין ונתונים כלכליים לא מחמיאים • האם המגמה הזו יכולה להימשך?

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock
בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

זו הופכת להיות השנה של השוק היפני, עם נסיקות במדדי המניות שלא מביישות את השווקים בארה"ב. כך הפכה הבורסה האסייתית הזו ליעד אטרקטיבי למשקיעים המעוניינים לגוון ולפזר את השקעותיהם אל מחוץ לארה"ב. המדדים השונים בבורסה היפנית שוברים שיאים, ובראשם מדד הניקיי 225 העוקב אחר המניות המובילות בטוקיו, ששבר את שיאו כבר פעמיים ומתחילת השנה טיפס בכ-24%.

אחרי ניסיון ההתנקשות כולם מהמרים על טראמפ: המניה שמזנקת ב-35% 
דיווח: גוגל בדרך לרכוש את וויז הישראלית. אלה המרוויחים הגדולים 

ברקע, מצבה של הכלכלה היפנית מורכב למדי - לחצי האינפלציה ונתוני השכר האחרונים הראו על עלייה גבוהה מאוד; הבנק המרכזי שוקל להעלות שוב את הריבית ומטבע ה-ין מצוי בשפל של 40 שנה. אז איך הסתירה הפנימית הזו מתקיימת?

הייחוד בראלי הנוכחי ביפן הוא שלא רק החברות הגדולות מתחזקות, אלא העליות מתרחשות בכלל המדדים. לדוגמה מדד TOPIX, הכולל את רוב החברות הנסחרות בבורסת טוקיו, עלה בשנה האחרונה בכ-29% (ומתחילת השנה 22%). הביצועים הטובים ביותר מגיעים מחברות הרכב היפניות המייצאות מעבר לים, אך גם חברות הביטוח והבנקים מציגים ביצועים נאים, לאור התחזית שהבנק היפני יעלה את הריבית ויספק רוח גבית לרווחי חברות הפיננסים.

לשם המחשה, חברת הרכב מיצובישי זינקה ביותר מ-120% מתחילת השנה, יצרנית האופנועים קוואסאקי טיפסה ב-80%, ומנייתה של ענקית ההשקעות סופטבנק טיפסה בכ-90% מתחילת 2024.

ין חלש - שוק חזק

סיבה מרכזית לזינוקים האלה בבורסת טוקיו היא כאמור הין החלש. המטבע הידרדר לאחרונה לשער של 161 ין לדולר אמריקאי, רמה שלא נראתה מאז שנות ה-80, אם כי במהלך סוף השבוע האחרון הוא התחזק בעקבות נתוני האינפלציה בארה"ב, שרמזו על הורדת ריבית קרובה.

במקרה של יפן, הין החלש מחזק דווקא את השווקים, כפי שמסבירה עינת מאיר, אנליסטית מאקרו בבנק דיסקונט, את הקורלציה השלילית בין הין לביצועי השווקים: "הכלכלה היפנית מסתמכת על יצוא ולכן שוקי ההון נהנים מרווחים גדולים יותר בשעה שהין נחלש". ואכן בזמן שמסכי הבורסה מוארים בירוק בוהק, המטבע היפני חווה פיחות של יותר מ-13% מתחילת השנה.

דוח של בנק אוף אמריקה מהתקופה האחרונה מסביר את הסיבות לחולשה של הין לאורך השנים: "מרווחי הריביות בין יפן לשאר העולם, וכן היציאה של השקעות ההון, תרמו לפיחות המטבע לאורך זמן".

עפר קליין, ראש אגף המחקר בקבוצת הפיננסים הראל, אומר בשיחה עם גלובס כי העלייה של השוק היפני מתחילת השנה היא חדה אמנם, אך במונחי המטבע המקומי. "כשמחשבים את הזינוק של השוק מונחי דולר מדובר רק בשיעור של 7%-8%". כלומר עליות שאינן מזהירות ביחס לשווקים אחרים ובוודאי לא בהשוואה לארה"ב.

צמיחה אפסית וחולשה בצריכה

כאמור הכלכלה היפנית מציגה תמונה מורכבת, הצמיחה האפסית רבת השנים הביאה את הבנק המרכזי היפני להעלות בחודש מרץ השנה את הריבית מעל לרף ה-0, לראשונה מאז 2007. אך הנתונים עדיין מצביעים על חולשת הצריכה של המשק היפני. גופי ההשקעות ביפן חוזים צמיחה של 0.3%, כלומר אפסית, בשנה הקרובה. זאת למרות העלייה בצריכה הפרטית ואף עליות השכר שחלו לאחרונה באיגודים הגדולים של יפן.

לנוכח הדשדוש המתמשך בצמיחה והירידה בשווי המטבע, בשווקים צופים כי בנק המרכזי יעלה שוב את הריבית ביפן, מהלך שאמור למתן את הפער למול הריביות בעולם ואף לחזק את המטבע.

ניסיון קודם של הבנק המרכזי להתערב בשוק המט"ח כדי לאושש את המטבע, לפני כשנתיים (ויש החושדים שעשה זאת גם השנה), לא השיג את התוצאה הרצויה בשוק.

מדוע שביפן ירצו לחזק את המטבע המקומי? קליין מהראל מסביר כי אמנם כולם לכאורה נהנים ממטבע חלש אך מישהו לבסוף משלם את המחיר - וזה הצרכן הפרטי. "היצואניות מרוויחות על חשבון היבואנים, וכן הצרכנים הפרטיים כשמוצרי היבוא שלהם מתייקרים".

קליין מעריך שהניסיונות לחזק את המטבע יפריעו לפעילות השווקים. כשזה יקרה, האטרקטיביות הנוכחית שלהם תתפוגג.

בהיבט החיובי, מניות הבנקים וחברות הביטוח יכולות להרוויח מעליית הריבית ביפן, לנוכח זינוק ברווחיהם.