יו"ר בזק: "מאז ה-7 באוקטובר השקענו מעל 2 מיליארד שקל בתשתיות, נהיה גשר בין מזרח למערב"

תומר ראב"ד, יו"ר קבוצת בזק, דיבר בווועידת ישראל לעסקים של גלובס על השקעה בתשתיות בזמן מלחמה, על התחרותיות בשוק התקשורת ועל המקום של ישראל כגשר גאוגרפי בין מזרח למערב • "אנחנו התשתית של הכול - הסטארט-אפ ניישן, החיבוריות לעולם, המסך אליו אנחנו דבוקים במשך היום. זה גרם לנו להשקיע ברשת כמה שיותר"

יו"ר קבוצת בזק, תומר ראב"ד, שוחח היום (ג') בוועידת ישראל לעסקים של גלובס עם בר לביא, ראש מערכת החדשות של גלובס, על השקעה בתשתיות בזמן מלחמה, על התחרותיות בשוק התקשורת ועל המקום של ישראל כגשר גאוגרפי בין מזרח למערב.

רגע לפני השיחה, הופנתה שאלה לקהל: אחרי הקפיצה הגדולה בשקל בבורסה ובאג"ח, האם יש עוד לאן לעלות? הקהל דווקא היה אופטימי והצביע ברובו שכן, יהיו עוד עליות משמעויות. 

ועידת ישראל לעסקים | יו"ר קק"ל, יפעת עובדיה-לוסקי: "האתגר הציוני המיידי הוא עידוד הגירה של תושבים לאזורים שנפגעו בצפון ובדרום"
ועידת ישראל לעסקים | מנהל רשות המסים: "מי שיש לו הרבה מאוד רווחים צבורים, זה לא נורא שיתחיל לשלם קצת יותר מס"
ועידת ישראל לעסקים | אלונה בר און, מו"ל גלובס: "ג'ף בזוס הגדיר את השבת האמון בתקשורת משימה לאומית. זה מסר חשוב"

לביא הציג את תומר ראב"ד כ"רק בן 40, שליווה מקרוב חברות ענק כמו גוגל ודיסני, וסגר עסקאות בשווי 500 מיליארד דולר. מאז 2020 הוא יו"ר פעיל של בזק, פלאפון ו-yes". 

אתה חוזר עכשיו מסבב בעולם - מה אתה שומע מהמשקיעים הזרים?
ראב"ד, ככלל, אופטימי: "ראינו בשני העשורים האחרונים שיותר ויותר משקיעים זרים מגיעים לישראל, כי הם רואים שגם עכשיו אנחנו יודעים להתמודד עם משברים יותר מכל מדינה אחרת. יש לנו גם הון אנושי גדול, ויש פה יציבות מאקרו-כלכלית. גם בתרחיש הפסימי נהיה רק ב-70% יחס חוב-תוצר. המיקום הגאוגרפי משחק פה תפקיד גם במאקרו וגם במיקרו. גם בקורונה ראינו את השוק הישראלי פותח".

על-פי ראב"ד, התקופה בה המשקיעים דווקא היססו לא הייתה בעקבות המלחמה: "ראינו את המשקיעים יושבים על הגדר דווקא בשנה שלפני ה-7 באוקטובר, בגלל חוסר היציבות הפוליטית. אם כבר, בשנה האחרונה הם הבינו שהריבאונד בדרך. אנחנו בדרך להסדרה אזורית, ויש לנו מיקום שמחבר בין מזרח למערב. אלא אם אתם חושבים שלבנון וסוריה הן אופציה…" 

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק, בשיחה עם בר לביא, ראש מערכת החדשות בגלובס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף
 תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק, בשיחה עם בר לביא, ראש מערכת החדשות בגלובס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"הכלכלה הישראלית מפתיעה כל פעם מחדש"

לביא העיר על האופטימיות של ראב"ד, שהשיב: "התחזית שלי אופטימית, כי אני מקשיב לבכירים בעולם העסקי פה ובחוץ. אני אומר גם לממשל האמריקאי וגם לממשל הישראלי - יש רק כיוון אחד, של עסקת חטופים ולאחריה הסדרה אזורית. זה יגדיל את השוק מ-10 מיליון ל-100 מיליון איש.

"סיימנו פרויקט של חיבור כבל מסעודיה לאירופה לפני ה-7 באוקטובר. יש פה הזדמנויות לכל הסקטורים במשק, מתחבורה ועד תקשורת. ראינו את זה ב'הסכמי אברהם', ונראה את זה גם ב'הסכמי אברהם יצחק ויעקב'".

ראב"ד אף הצביע על כך ש"הכלכלה הישראלית מפתיעה את כולנו כל פעם מחדש. אף אחד לא דמיין שהשקל יהיה יותר חזק אחרי הורדות הדירוג, יותר מאשר ב-6 באוקטובר". 

איפה השנה הזאת פגשה את בזק?
"זה פגש אותנו בסייקל של השקעות של פרויקט הסיבים האופטיים. השקענו 10 מיליארד שקל לאורך 5 שנים. הרשת שלנו ראתה עלייה ב-7 באוקטובר, היה פיק של שנים, והרשת שרדה.

"מ-8 באוקטובר השקענו מעל 2 מיליארד שקל בתשתיות, באותו קצב ויותר, כי הבנו שהצורך של ישראל ביום שמתקרב ובא זה צמיחה אקספוננציאלית. יש לנו 10,000 עובדים, מתוכם 1,000 מילואימניקים. אנחנו תומכים בהם בשיקום תשתיות תחת אש כל השנה. בכל המגזרים והסקטורים, בכל חתכי האוכלוסייה. שיקום התשתיות ממשיך. השכול והפעילות בהקשרי המילואימניקים תמשיך איתנו בטווח בקצר והבינוני". 

"גשר בין מזרח למערב" 

מצבנו באינטרנט הנייח מצוין, מקום 10 בעולם, אבל בסלולר אנחנו במקום 66. איך מסבירים את זה?
"היינו מקום 80 והגענו למקום 10 בנייח. עוד מעט מקום 8", מבטיח ראב"ד. "השקענו בסיבים האופטיים, 60% מהתושבים כבר עברו לסיבים, ואני מקווה שכל הקהל מתחבר. אנחנו אחרי עשור אבוד של סלולר שהתחיל להשתקם רק בשנים האחרונות. הכניסה של הדור החמישי תביא תוצאות, ובכל אלמנט של תקשורת, טכנולוגיה ו-AI, אנחנו צריכים להיות מובילים. גם בסלולר נעלה, לאט-לאט".

שוק הטלוויזיה לפני מהפכה, יש מיזוגים אפשריים. איפה השוק יהיה עוד כמה שנים?
"שוק הטלוויזיה הוא תחרותי, בכלל תקשורת מבחינת עלות לצרכן היא מהנמוכות בעולם. יש התלקחות בריאה של תחרות ושיתוף תשתיות, מיזוגים דווקא פחות. זו אבולוציה שמתכתבת עם מה שקורה בארה"ב, שבה רואים קונסולידציה מלאה. השוק בישראל הוא תחרותי, רציונלי. חוסר התחרות בעבר הוביל לחוסר השקעה בתשתיות - אבל זה כבר לא המצב".

ראב"ד הדגיש את החשיבות של תשתיות התקשורת: "אנחנו התשתית של הכול - הסטארט-אפ ניישן, החיבוריות לעולם, המסך אליו אנחנו דבוקים במשך היום. זה גרם לנו להשקיע ברשת כמה שיותר, כי היעד הוא טוב. זה מה שיאפשר לישראל להיות הגשר בין מזרח למערב. לא הרבה חברות פרטיות עסקיות יכולות להגיד שהן השקיעו 10 מיליארד שקל בתשתיות בלי סובסידיות והחזרים". 

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.