אחראית המחקר בקק"ל חושפת: הטכנולוגיות שיגנו על יערות משריפות

ד"ר שני רוהטין-בליץ, אחראית מחקר וקשרי חוץ בקק"ל, הציגה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, כיצד האמצעים הטכנולוגיים מייעלים ומסייעים לצוותים ב"ניהול היער" בעידן העכשווי • רוהטין-בליץ: "אנחנו משתמשים במודלים חכמים שיעזרו לנו לחזות מה יהיו השינויים ביער לאורך הזמן"

ד''ר שני רוטהין-בליץ, אחראית מחקר וקשרי חוץ בקק''ל, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: כדיה לוי
ד''ר שני רוטהין-בליץ, אחראית מחקר וקשרי חוץ בקק''ל, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: כדיה לוי

זוכרים את אסון הכרמל מ-2010? אותה שריפה קשה שגבתה מחיר עצום של 44 נספים, שכובתה רק לאחר חמישה ימים, שבמהלכם נשרפו כ-25 אלף דונם ואלפי אנשים מחיפה ומיישובים שונים שעל הכרמל פונו? בקק"ל פועלים במרץ להקטין את הסיכוי שאירוע כזה יחזור על עצמו, וזאת באמצעות הצטיידות באמצעים טכנולוגיים, במחקרים ובמערכת מידע שתייעל מאוד את מה שמכונה שם "ניהול היער". כך סיפרה ד"ר שני רוהטין-בליץ, אחראית מחקר וקשרי חוץ בקק"ל, במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס. 

●  ועידת ישראל לעסקים | שגריר גרמניה בראיון מיוחד: "הקרב של ישראל על דעת הקהל בכמה מדינות באירופה אבוד"
ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני"
ועידת ישראל לעסקים | מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד: "רמת מתקפות הסייבר בעולם עלתה, והן גורמות להרבה יותר נזק" 

"כשחושבים על יערן, רואים אותו מול העיניים הולך בשטח עם טוריה, נוטע את שתיל העץ. אבל היום יש גם כלים חדשניים. אם אנחנו מדברים על שימוש בתוצרים של לוויינים, מטוסים, רחפני אוויר וגם חיישנים שמותקנים בין העצים. וכמובן כל זה חייב להיות מלווה במחקר משמעותי שמלווה על ידי חוקרים מאוניברסיטאות", סיפרה רוהטין-בליץ. 

בשנת 2021 פרצה בהרי יהודה שריפת ענק שכילתה אלפי דונם של יער. בעקבותיה בוצע בקק"ל פרויקט ברמה ארצית, שכלל מחקר מעמיק, שהביא ליצירת מפות לסיכוני שריפות, ולהצטיידות באמצעי לייזר, שיכול לתת תמונת תלת ממד של השטח. "עוד כלי שנגיש ליערן הוא הרחפן שמלווה את העבודה היערנית בשטח", סיפרה רוהטין-בליץ. "היערן מנהל את השטח הגדול. הוא לא יכול להגיע לכל היעדים, בטח שבמלחמה, שיש שטחים גדולים בצפון שנשרפו ואין לו יכולת להגיע אליהם. הוא משתמש בתוצרים של רחפן שנכנס אל השטח ונותן מדידות מדויקות, איזה עצים יש שם מה הגודל ומה הגובה שלהם". 

לסיכום היא סיפרה, כי לגבי עתיד היערנות היא התייעצה ב-GPT, כדי לתאר מה קורה עם האבולוציה של היערן. "היום יערנים משתמשים בטאבלטים, אנחנו משתמשים במודלים חכמים שיעזרו לנו לחזות מה יהיו השינויים ביער לאורך הזמן. במיוחד בתקופה של התחממות גלובלית שהעצים נותנים לנו פליטות פחמן. תוכלו לראות מינים חדשים של צמחים, לנטר אחר המבקרים והציבור הרחב שמגיע לשטח, כל זה בעזרת חלק מהכלים שתיארתי". 

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו- MSCI , ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות