ההחלטה שקיבל מנהל מכלול מקרקעין בקק"ל בישיבה על המדרכה בנס ציונה

"ב-8.10 הגענו לעבודה, והבנו מיד שאנחנו צריכים להקדיש את עצמנו לצרכים הבוערים שעלו מהאירוע" - כך אמר דוד מזרחי, מנהל מכלול מקרקעין בקק"ל, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס • 120 יחידות דיור הקימה קק"ל בקיבוץ רוחמה עבור מפוני כפר עזה, מהם 115 אוכלסו, וחמש מחכות לחמישה חטופים שנמצאים בעזה ומשפחותיהם

שנה וחודשיים אחרי ה-7.10, וקיבוץ כפר עזה עדיין עומד ריק ושבור. ממש בימים אלה, אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את תוכנית השיקום של הקיבוץ. בינתיים, הולכת ונבנית במהירות שכונת המגורים הזמנית לתושבי כפר עזה, בקיבוץ רוחמה, באחריות קרן קיימת לישראל ובהשקעה של 300 מיליון שקל.

דוד מזרחי, מנהל מכלול מקרקעין בקרן קיימת לישראל, סיפר היום בשיחה עם הלית ינאי לויזון, עורכת הנדל"ן בגלובס, במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, כיצד התקבלה ההחלטה לבנות את השכונה.

ועידת ישראל לעסקים | שי באב"ד, מנכ"ל שטראוס: "זה לא מובן מאליו לשמור על רציפות תפקודית כשיש לך מפעלים ליד הגבול בצפון ובדרום" 
ועידת ישראל לעסקים | בכירות בשוק ההון: הטרנדים והסיכונים הבאים שכדאי להכיר 
ועידת ישראל לעסקים | סמנכ"ל אל על: "אנחנו לא מסוגלים לעמוד בביקוש, במיוחד בטיסות לארה"ב וללונדון" 

"קק"ל היא לא גוף ממשלתי אבל כן ציבורי. ב-8.10 הגענו לעבודה, חלק גדול מהעובדים כולל אני היו במילואים, והבנו מיד שאנחנו צריכים להקדיש את עצמנו לצרכים הבוערים שעלו מהאירוע, ושיש כמה משימות שהן עלינו, שאף אחד אחר לא יכול לעשות כמונו.

"הנהלת קק"ל החליטה מיד להעביר כספים ללינה של המפונים, 20 מיליון שקל לבינוי ותמיכה שוטפת במפונים, נציגים שלנו ליוו מפונים ודאגו לכל צרכיהם. במקביל, הבנו שבכיתות הכוננות אין להן ציוד והעברנו 70 מיליון שקל למטרה זו. שמענו אחר כך שזה נתן המון ביטחון לתושבים. בנוסף סייענו לרכישת אמבולנסים וכבאיות לצפון בפרק זמן מאוד קצר".

כל זה לא קשור ליערות עליהם אנחנו בדרך כלל חושבים כשמוזכר השם קק"ל, אבל בפועל היערות הם רק חלק ממה שקק"ל עושה. פרוייקטים אחרים קשורים בפריצת דרכים והכשרת קרקע, חינוך ופרוייקטים מחוללי מפנה.

"עוד לפני שמינו מנכ"ל למינהלת תקומה, הלכתי לפגוש את סמנכ"ל המינהלת בנס ציונה. עוד לא היו להם משרדים לשבת בהם וישבנו על המדרכה. דנו במצב הקיבוצים שצריכים פתרון, והרחבת קיבוץ רוחמה הסתמנה כפתרון המתאים ביותר. התכנון לקח שלושה חודשים, ביוני 2024 עלינו על הקרקע ובאוקטובר מסרנו מפתחות. לקחנו בחשבון את היחסים בקיבוץ, את הרצון של כל אחד לגור בסמיכות למי שהוא קרוב אליו. לא התפשרנו על איכות. בנינו מבטון אמיתי בתים שיחזיקו זמן רב".

120 יחידות נבנו. מתוכן חמש עדיין לא נמסרו והן מחכות לחמישה חטופים שנמצאים בעזה בתקווה שיעברו אליהן עם משפחותיהם בהקדם האפשרי.

"פטור מהיתר, לא תמיד נכון לתת"

מול המהירות שבה נבנתה השכונה הזו, מפתה לשאול מדוע פרוייקטי בניה אחרים, כולל שיקום הקיבוצים שנפגעו, לוקחים כל כך הרבה יותר זמן
"מה שנכון לזמן מלחמה הוא אף פעם לא נכון לימים רגילים. גם את חומה ומגדל בנו בלילה אחד. פטור מהיתר, למשל, לא תמיד נכון לתת, והפיתוח לא מתאים לשכונה בת קיימא, או שכונות מגורים גדולות".

מה צריך לעשות כעת כדי לחזק את הצפון? התושבים לא ממהרים לחזור
"זה תהליך ארוך טווח. קק"ל בשנים האחרונות, ועכשיו בתוך המלחמה, מנסה לתת מענה לצפון. בימים אלה אנחנו חונכים מרכז חדשנות בכינרת, שתי קומות המיועדות לחברות טכנולוגיה בעולם הקיימות, כדי להביא מקומות עבודה איכותיים לאנשי הצפון. בבית שאן אנחנו פותחים מרכז מצויינות לנערים, בהתנדבות מלאה של קק"ל בעיקר במקצועות הטכנולוגיה, שבעבר, ובמידה מסויימת עד היום, פחות פתוחים לנוער הזה. ישנם מרכזים נוספים כאלה ברחבי הארץ.

"פרוייקט נוסף בהשקעה של 20 מיליון שקל הוא מגורים חדשים לאנשי צוות ומלונית בבית החולים פוריה. המטרה היא לתת פתרון דיור לאוכלוסיית רופאים שמוכנים לעבור לצפון.

"קק"ל צריכה היום לתת פתרון לציונות לא רק במה שקשור בהתיישבות. היום ציונות היא גם חדשנות, גם חינוך, ואנחנו נהיה בכל מקום כזה, עם יתרון של גוף שפועל לתועלת הציבור, אבל עם פחות רגולציה מהגופים הממשלתיים, ובכל זאת תמיד בשיתוף פעולה מצויין איתם".

ובכל זאת, היערות?
"הם חטפו מכה קשה. הלב כואב לראות בצפת, ביריה, עמוקה, מאות אלפי דונמים שרופים. אנחנו נשקם אותם. זה הדי.אן.איי שלנו".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.