תחת הכותרת הפומפוזית "הוקרה, סיוע ותגמול לחיילי מילואים המשרתים במלחמת חרבות ברזל", תדון הממשלה ביום שני בהצעת החלטה שלצד ההטבות טומנת בחובה גם בשורות מאכזבות לחלק ממשרתי המילואים. בעוד שעיקר ההחלטה נועדה להאריך את תוקפם של מנגנוני התגמול שנקבעו מתחילת המלחמה ועומדים לפוג בסוף השנה, מסתתר בה גם קיצוץ משמעותי בתגמולים למשרתים שאינם ביחידות קרביות.
● הקשר הישראלי המפתיע של מועמד טראמפ לראשות נאס"א
● כותרות העיתונים בעולם | למה השמאל בעולם מפגין נגד ישראל אבל לא נגד רוסיה או איראן?
● חברת התעופה החיפאית מגיעה לעיר. אלו הקווים החדשים שתפעיל
בתחילת המלחמה נקבע מנגנון תגמול מיוחד, לפיו כל מי שמשרת מעל 60 יום בשנה קלנדרית זכאי לתוספת של 133 שקל ליום שירות - הטבה שלפני המלחמה ניתנה רק למפקדים, כיוון שחיילים לרוב לא שירתו באינטנסיביות כזו. על פי ההצעה החדשה, בשנת 2025 תוספת זו תיועד רק ללוחמים ותומכי לחימה, בעוד שמשרתי עורף יקבלו רק 40 שקל ליום על שירות ממושך - קיצוץ דרמטי שמשמעותו ירידה מ־4,000 שקל לכ־1,200 שקל בחודש בגין התגמול המיוחד.
במשרד האוצר מצדיקים את המהלך בצורך ליצור דיפרנציאציה בין לוחמים למשרתים בעורף, אך בשלב זה מציגים רק את המקל ולא את הגזר - מקצצים בתגמול למשרתי העורף מבלי להגדיל את התגמול ללוחמים. אומנם בהינתן שצפויה רגיעה ביטחונית יחסית ב־2025, ייתכן שיש הצדקה לשינוי המדיניות, אך כפי שתמיד אומרים באוצר: קשה הרבה יותר לקחת מאנשים הטבה שכבר התרגלו אליה מאשר לא לתת אותה מלכתחילה.
עיקרי השינויים במנגנון התגמול למילואימניקים
● צמצום התגמול המיוחד מיום המילואים ה־60 למשרתי העורף, מ־133 שקל ליום ל־40 שקל
● מענק חד־פעמי לגרוש/ה של משרת/ת מילואים עם ילדים משותפים, בגובה 3,000 שקל*
● מענק אבטלה לבני זוג של משרתים שנמנע מהם לעבוד, בגובה 4,500 שקל*
● השתתפות במימון טיפולים נפשיים*
● גידול בתגמולי המילואים בין סבבי שירות עוקבים יוגבל ל־20%
● ביטול רטרואקטיבי של חובות לא מוצדקים שנוצרו לעצמאים במהלך המלחמה
*למי שצבר 120 ימי שירות במלחמה
6 מיליארד שקל
את ההצעה יעלו לממשלה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון החדש ישראל כ"ץ. במשרד האוצר שריינו במסגרת התקציב החדש ל־2025 סכום של 9 מיליארד שקל לתוכנית המילואים - סכום זהה ל־2024, שאמור להספיק ליותר הטבות בשנה הבאה בשל הצפי להיקפי גיוס נמוכים יותר.
עם זאת, התוכנית הנוכחית שתוגש לממשלה מסתכמת בשישה מיליארד שקל בלבד. בסביבתו של סמוטריץ' מסבירים כי צעדים והטבות נוספים יבואו בהמשך, וכי כרגע העדיפות היא להאריך את מנגנוני הסיוע הקיימים לפני שיפוג תוקפם בסוף השנה.
התוכנית כוללת גם מספר הטבות חדשות למי שצבר 120 ימי שירות במלחמה ולמשפחותיהם. לראשונה, גרושים/ות של משרתי מילואים שיש להם ילדים משותפים יקבלו מענק חד־פעמי של 3,000 שקל. בני זוג של משרתים שנמנע מהם לעבוד יהיו זכאים למענק חלף אבטלה בגובה 4,500 שקל. בנוסף, המדינה תשתתף במימון טיפולים נפשיים - 15 טיפולים למשרת מילואים ללא ילדים ו־22 טיפולים למי שיש לו ילדים.
בחודשים האחרונים עלו הצעות נוספות להטבות, בהן מתן נקודות זיכוי במס הכנסה למשרתים קרביים ותיעדוף עסקים המעסיקים משרתי מילואים, אך אלה טרם נכללו בתוכנית.
פתרון ל"כפל התשלומים"
התגמול המופחת למילואימניקים בשנה הבאה יבוא לידי ביטוי גם באופן חישוב שווי ימי המילואים. לצד ההצעה שתעלה לאישור הממשלה, האוצר פועל גם לסגירת "פרצות" במנגנון התשלומים. במסגרת תזכיר חוק הגידול בתגמולי המילואים בין סבבי שירות עוקבים יוגבל ל־20%. עליות שכר מעבר לכך יחייבו הליך בירוקרטי מול הביטוח הלאומי להוכחת הלגיטימיות. מהלך זה מגיע בהמשך לביקורת האוצר על תופעת "כפל התשלומים", בה משרתי מילואים מקבלים תגמול הן על השירות והן על עבודה במקביל.
באוצר מעריכים כי הרפורמה תמנע את אפקט "כדור השלג" ותוביל לחיסכון של כ־400 מיליון שקל בשנת 2025 (תכנס לתוקף במרץ).
החזר בדיעבד
בתוך כל זה, ניתן לציין בשורה טובה לעצמאים. אלפי עצמאים המשרתים במילואים נקלעו השנה לחובות לביטוח הלאומי, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, כתוצאה ישירה משירותם.
חובות אלה נוצרו בשל הירידה בהכנסותיהם מהעסק או מהעבודה שנזנחה לטובת המאמץ המלחמתי, והביאה לפערים בחישוב התשלומים לביטוח הלאומי. במוסד לביטוח לאומי ראו בהם חובות לא מוצדקים, וקידמו יחד עם האוצר חקיקה שתבטל את החובות שנוצרו לעצמאים הללו בתקופת המלחמה.
אולם, שאלה שחוזרת בקרב עצמאים נוגעת לאלה שכבר הסדירו את חובותיהם ושילמו למוסד לביטוח לאומי. אף שתזכיר החוק אינו מתייחס לכך באופן מפורש, בביטוח הלאומי מבהירים כי גם עצמאים אלה יקבלו את כספם בחזרה. על פי המנגנון המוצע, הכנסתו הממוצעת של עצמאי לצורך חישוב תגמולי המילואים תיקבע לפי הגבוהה מבין שתי אפשרויות: השומה הסופית שנקבעה לאותה שנה או ההכנסה האחרונה ששימשה לחישוב המקדמות לביטוח הלאומי. הסדר זה יחול רטרואקטיבית על שירות מילואים מתחילת 2023 ועד סוף 2024, ולגבי 2025 ייקבע המנגנון בהשוואה לנתוני 2024. באוצר צופים אובדן הכנסות של כ־100 מיליון שקל בעקבות חקיקה זו, שנמצאת כרגע בשלב של פרסום תזכיר החוק להערות הציבור, לפני הצבעות בכנסת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.