שנה רגישה לכלכלה העולמית, אבל כזו שעשויה להיות רווחית ביותר

למרות אתגרים גיאו-פוליטיים ליציבות הכלכלית ב-2025 בחברת הדירוג S&P רואים סימנים חיוביים כמו המשך הורדת ריביות והתאוששות באזורים מסוימים • בבנק HSBC מזהים הזדמנויות השקעה לטווח ארוך, ובבנק אוף אמריקה צופים המשך צמיחה ברווחי החברות בארה"ב ואת התרחבותה לחברות נוספות

כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock
כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock

אמ;לק

בפרויקט מיוחד, צללנו לתחזיות של עשרה גופים פיננסיים מהגדולים בעולם וחמשת הבנקים הגדולים בישראל. מהחזרה של טראמפ לבית הלבן והשפעותיה על אירופה וסין, דרך גורל השווקים ועד עתיד הקריפטו - הצצה מרתקת לשנה שעומדת לעצב מחדש את הכלכלה העולמית, עם כל המספרים, הגרפים וההערכות. והפעם: מה צופים ב-S&P GLOBAL, בנק אוף אמריקה ו-HSBC 

S&P GLOBAL: "תקוות וסכנות", שנה רגישה שתלויה במדיניות ארה"ב

1בתרחיש הבסיס הכלכלה העולמית צפויה לצמוח ב־3% ב־2025, עם האטה בצמיחה בארה"ב וסין, המשך התאוששות בגוש האירו, והתייצבות השווקים המתעוררים. הצמיחה בארה"ב תרד בהדרגה ל־2%, והצמיחה בסין תואט לרמה של 4%, כתוצאה ממדיניות המכסים שצפוי להוביל הנשיא הנבחר טראמפ. בתרחיש קיצון שבו יוטל מכס גורף של 60% על יצוא סיני לארה"ב, הצמיחה בסין ב־2026 עלולה ליפול מתחת ל־2%.

עוד בסדרהלכל הכתבות

הצג עוד

2הקלה במדיניות המוניטרית. הבנקים המרכזיים צפויים להמשיך להוריד את הריבית, אך בקצב איטי יותר מקצב העלייה, כשהריביות מתייצבות ברמות גבוהות יותר מאשר בתקופה שלאחר המשבר הפיננסי העולמי. ועם כל זאת, ב־S&P סבורים כי קיימת אי ודאות לגבי המדיניות שינהיג טראמפ, ועד כמה היא תשליך על האינפלציה.

2025 תחזיות: השנה הדרמטית של המנהיגים שמניעים את העולם 

3תנאי האשראי העולמיים. הדרך להמשך השיפור בתנאי האשראי העולמיים תהיה מאתגרת, על רקע הסיכונים השליליים המתגברים.

4אי־ודאות במדיניות ארה"ב. למדיניות הפיסקלית ובנושאי הסחר וההגירה שינקוט הממשל הנכנס תהיינה השלכות משמעותיות ברמה העולמית. למעשה, התחזית המאקרו־כלכלית העולמית היא בת ערובה ליישום המדיניות של הממשל האמריקאי החדש.

5בטווח הקצר, סיכונים גיאו־פוליטיים מוגברים הם איום משמעותי לתנאי האשראי המשתפרים. המצב עלול להחמיר במיוחד אם ארה"ב תפחית את תמיכתה בנאט"ו או באוקראינה, עם השלכות נרחבות על אירופה. מצב כזה עלול להוביל להימנעות משקיעים מסיכון, העדפת נכסים בטוחים, שיבושים בשרשרות האספקה (במיוחד נפט), וכן לאלץ ממשלות להגדיל את תקציבי הביטחון חרף האילוצים התקציביים הקיימים.

על סקירת תחזית האשראי העולמית ל־2025 של חברת הדירוג הבינלאומית S&P, חתומים פול ווטרס, מנהל וראש מחקר אשראי באזור אירופה, המזרח התיכון ואפריקה (EMEA), ואלכסנדר בירי, ראש המחקר ותובנות האשראי העולמי. התחזית שכותרתה "תקוות וסכנות", מצביעה על שנה רגישה במיוחד לכלכלה העולמית.

הסקירה מתארת מציאות מורכבת. מצד אחד, ישנם סימנים חיוביים כמו המשך הורדת ריביות והתאוששות באזורים מסוימים. מצד שני, העולם ניצב בפני שורת אתגרים שעלולים לערער את היציבות הכלכלית. במרכזם אי־הוודאות סביב המדיניות האמריקאית החדשה, שעשויה להשפיע דרמטית על היחסים עם סין ועל הכלכלה העולמית.

בנוסף, המתיחות הגיאו־פוליטית המתגברת - מאוקראינה ועד המזרח התיכון - מציבה סיכונים משמעותיים ליציבות הכלכלית. אלה עלולים להשפיע על שרשראות האספקה, מחירי האנרגיה, והתנהגות המשקיעים, בזמן שממשלות רבות כבר מתמודדות עם אילוצים תקציביים משמעותיים.

HSBC: הזדמנויות משמעותיות, למרות האתגרים הגלובליים

1האטה מבוקרת בכלכלה העולמית. ארה"ב צפויה לאבד את ה"חריגות" לטובה שאפיינה אותה בשנים האחרונות. אירופה מתמודדת עם צמיחה נמוכה ופריון חלש. מנגד, אסיה והשווקים המתפתחים צפויים להציג צמיחה גבוהה יותר, כשסין נתמכת בתמריצים והודו שומרת על מעמדה ככלכלה הצומחת המהירה בעולם.

2האינפלציה צפויה להתייצב על 3%-2% במרבית הכלכלות המפותחות - גבוה מהעשור הקודם אך נמוך מהשנתיים האחרונות. תהליך הורדת הריביות צפוי להיות מתון. הדבר עלול להכביד על הצמיחה והרווחים.

3בתרחיש אלטרנטיבי של מדיניות פיסקלית ומסחרית אגרסיבית יותר, עם שיבושים גיאו־פוליטיים רחבים יותר, צופים בבנק צמיחה בארה"ב בטווח הקצר עקב תמריצים פיסקליים, אך גם לחצים אינפלציוניים שעלולים לחייב מדיניות מוניטרית הדוקה יותר. במצב זה, שווקים מתעוררים וכלכלות מבוססות יצוא יתמודדו עם אתגרים ככל שהמתיחות בנושא הסחר תחריף. בתרחיש זה של אינפלציה גבוהה ומכסים גבוהים, משקיעים עשויים לחפש מקלט בסחורות ובנכסים צמודי אינפלציה, בעוד נכסים מסוכנים יותר עלולים לסבול מתנודתיות.

4מניות ערך, יחד עם מניות קטנות ושווקים מתעוררים, צפויות להציג ביצועים טובים ב־2025. ב־HSBC צופים "רוטציה גדולה" שבה מניות ערך יהפכו למבוקשות. הבנק מציין שבעוד שמניות מסוימות כיום "מתומחרות לשלמות", החלקים המוזנחים של השוק - ובמיוחד מניות ערך - עשויים לקבל הזדמנות לסגור פערים. הרקע לכך הוא הצפי להתכנסות בצמיחה ובביצועי החברות בין הכלכלות המפותחות, לצד סביבת אינפלציה גבוהה יותר מבעבר.

5הקשר בין כריית מחצבים ובינה מלאכותית מתהדק. נחושת היא מרכיב מרכזי ברשתות חשמל, ודרושות כמויות אדירות ממנה כדי לענות על הביקוש של מרכזי הנתונים שנבנים הודות להתקדמויות בבינה מלאכותית. גם אנרגיה גרעינית נכנסת לתמונה, וחברות טכנולוגיה גדולות כבר מבטיחות לעצמן גישה אליה. כתוצאה, יואץ הביקוש לחומרי גלם כמו גרפיט. חברות כרייה וחומרים ירוויחו מכך.

הבנק הבריטי HSBC מצייר תמונה מורכבת של שנת שינויים משמעותיים במערך הכוחות הכלכלי העולמי. הבנק צופה מעבר מעידן דומיננטיות אמריקאית למציאות מאוזנת יותר, עם התכנסות בקצב הצמיחה במדינות המפותחות.

למרות האתגרים - ובהם אי־ודאות מדינית, מתחים גיאו־פוליטיים ושינויים מבניים בכלכלה העולמית - HSBC מזהה הזדמנויות משמעותיות למשקיעים בעלי אופק ארוך טווח. בבנק מדגישים כי התמורות הגלובליות, לצד האתגרים, פותחות פתח להזדמנויות חדשות, במיוחד באזורים ובמגזרים שלא זכו לתשומת לב בשנים האחרונות.

בנק אוף אמריקה: צפו לשנה רווחית ביותר

1רווחי החברות האמריקאיות צפויים להמשיך לצמוח בקצב מרשים ב־2025.

2שוק המניות נכנס לשלב חדש שבו יותר חברות צפויות להשתתף בצמיחה.

3צפויה ירידת ריביות לטווח קצר ובינוני בעקבות הורדות הריבית של הפד. המהלך עשוי לתמוך במניות של חברות קטנות ולעודד מיזוגים ורכישות בחברות בינוניות.

4הפער בין הריביות קצרות הטווח לריביות הארוכות יגדל. זה יחזיר את שוק האג"ח למצב טבעי יותר, שבו משקיעים מקבלים תשואה גבוהה יותר על השקעות לטווח ארוך.

5השפעת הבינה המלאכותית תתרחב ותשפיע על מספר רב של תחומי תעשייה. זה צפוי לעזור לחברות להיות יותר יעילות ורווחיות, ולדחוף קדימה השקעות בתשתיות ובאנרגיה.

דוח התחזיות ל־2025 של מחלקת ההשקעות הראשית של בנק אוף אמריקה מצביע על מספר סיכונים גיאו־פוליטיים משמעותיים. ביניהם: המתיחות במזרח התיכון, המלחמה באוקראינה והיחסים המורכבים בין ארה"ב לסין. בנוסף, כלכלני הבנק מציינים את החששות מהחוב הממשלתי הגבוה (בעיקר של ארה"ב) והגירעונות הגבוהים של מספר מדינות.

מול הסיכונים הללו הם ממליצים על אסטרטגיית השקעות מאוזנת עם העדפה קלה למניות על פני אג"ח, כשהשוק האמריקאי מועדף על פני שווקים אחרים. בתוך השוק האמריקאי, יש העדפה לסקטורים שנתפסים כיציבים יותר כמו פיננסים, בריאות וצריכה. בצד האג"ח, ההמלצה היא להתמקד באג"ח ממשלתיות על פני קונצרניות.

*** אין בכל האמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים.