שיתוף
צילום: i-garden.co.il

צילום: i-garden.co.il

איך מגדלים ירקות בבית
המדריך לגידול ירקות בגינת הירק בשיטת עשה זאת בעצמך

נמרוד עורף

28.09.2023

הרבה לפני ימי הקורונה, הפך גידול ירקות בבית לטרנד חזק בקרב מי שברשותו חלקת אדמה בחצר, מרפסת קטנה או אפילו גג, טרנד שאפשר לאנשים שימוש ביתי טרי ובריא של ירקות וצמחי מאכל. הבריאות פה היא גורם משמעותי. אף יד לא נוגעת בירקות שלכם, איש לא מרסס אותם, אתם דואגים לדשן את הצמחים בחומרים שבחרתם ורק אתם מפקחים בשטח על הנעשה ויודעים בוודאות מה הדרך שעובר הירק מהגינה ועד הצלחת שלכם. לא רק שירקות שגדלים בגינה הביתית בריאים יותר (וטעימים יותר), אלא שעבודת האדמה, מזריעה, טיפוח הגינה ועד קטיפת הירקות, היא חגיגה גם לנפש. מוכנים לצאת לדרך? זה הזמן לקרוא את המדריך המלא לגידול ירקות - אצלכם בגינה.

ירקות של חורף - ירקות של קיץ

רוב הירקות הם עונתיים. אף שחלקם יכולים למשוך גם מעבר לעונה, לא נשתול ירקות של קבוצה אחת בעונה לא מתאימה, כי התוצאה העגומה ידועה מראש. ירקות קיץ מומלץ לשתול או לזרוע באביב וירקות חורף מומלץ להתחיל בסתיו, ממש בימים אלה. אם תרצו ליהנות, למשל, מחסות כל החורף, מומלץ לשתול שיח חדש כל חודש במהלך החורף, וכך
ליהנות מרצף הנבה לאורך העונה.

כל קבוצה אפשר לחלק לשלוש קטגוריות, על פי מה שבסופו של דבר אנחנו אוכלים - ירקות עלים, ירקות שורש וירקות פרי ופריחה. השתיים הראשונות אופייניות יותר לגידולי חורף. ירקות של חורף כוללים בין היתר: ירקות עלים כמו סלרי, פטרוזיליה, חסה, שמיר, כוסברה, ארוגולה, רוקט, גרגר נחלים, מנגולד, תרד, קייל (זנים שונים), בצל ירוק, כרישה
ואספרגוס; ירקות שורש כמו תפוח אדמה, שומר, קולורבי, בצל, שום, צנון, צנונית, גזר, לפת, סלק, שורש פטרוזיליה ושורש סלרי; וירקות פרי ופריחה כמו תות שדה, כרוב, כרובית, כרובית אלמוגים, ברוקולי, כרוב ניצנים, תות, ארטישוק, אפונת שלג ופול. ירקות קיץ כוללים ירקות עלים כמו בזיל, ירקות שורש כמו בטטה והרבה מאוד ירקות פרי ופריחה: תירס מתוק, שעועית, אבטיח, פקוס (מלפפון ערבי), סויה (אדממה), אבטיח, מלון, ליפה,
דלעת ערמונים, דלורית, דלעת, קישוא, חציל, מלפפון, עגבנייה על מיניה השונים ועוד ועוד.

לזרוע או לשתול?

הנה תקציר למחזוריות הפרי: זרע הופך לשתיל, השתיל גדל ומניב פרי. הפרי נרקב, מתייבש וממנו אוספים את הזרעים, וחוזר חלילה. לזרע יש תקופת נביטה של בין עשרה ל-20 ימים. אחרי 30 ימים בערך הוא מוכן לשתילה, אז מתפתחת אצלו מערכת שורשים חזקה מספיק. את הזרעים אפשר לקנות בחפיסות, שבכל אחת כ-10 - 20 זרעים. את הזרעים זורעים במגש הנבטה או בעציצים קטנים, מטפחים אותם, וכשהם מוכנים, וכאמור זה לוקח כ-30 ימים, מעבירים לאדמה או לעציצים גדולים יותר.

לשתיל שאנחנו קונים מהמשתלות קוראים 'סטרטר' (או 'משולש שתילה', משום ששורשיו בצורת משולש). בדרך כלל הם מונחים במגשי קלקר לבנים ומשם שולפים את השתיל. אפשר להשיג ירקות גם בכוסיות או בעציץ 12 (עציץ שנפחו ליטר אחד). חשוב לדעת כי לזרעים אין מאה אחוזי הצלחה בנביטה והרבה פעמים נבזבז זמן יקר, ולכן אם בחרתם בזריעה (כי היא הרבה יותר חסכונית) שווה להתחיל את הנביטה מוקדם יותר מהשלב שבו תרצו להתחיל, כלומר: אם אני רוצה ירקות של קיץ (עגבניות, מלפפון או פלפל) אני מתחיל את תהליך ההנבטה בחורף. לסטרטר סיכויי הקליטה הגבוהים ביותר ולכן מומלץ לעבוד איתם כבר בשלב הראשוני. ככל שהצמח קטן יותר סיכויי הקליטה שלו גבוהים יותר. אגב, אם לא הספקתם לקטוף את הפרי או שהסתיימה העונה ואתם רוצים להכין את עצמכם לשנה הבאה - חכו עד שהפרי יירקב ותייבשו אותו לגמרי. אחר כך אספו את הזרעים שבפנים לתוך עציץ עם חורים במקום מאוורר ומוצל (בתוך ארון לדוגמה), שנה הבאה זרעו אותם שוב בגינה או באדניות. הכלל הזה נכון לגבי כל הירקות.

  • צילום: i-garden.co.il

    צילום: i-garden.co.il

  • צילום: i-garden.co.il

    צילום: i-garden.co.il

  • צילום: i-garden.co.il

    צילום: i-garden.co.il

  • צילום: i-garden.co.il

    צילום: i-garden.co.il

  • צילום: i-garden.co.il

    צילום: i-garden.co.il

 

אמבטיית שמש

גידול ירקות דורש לפחות שלוש עד ארבע שעות של שמש ישירה. אם שטח הגידול שלכם זוכה רק לשעה עד שעתיים של שמש ישירה, תוכלו לגדל בעיקר שורשים ועלים למאכל. כשאין שמש בכלל, גם אם יש הרבה מאוד אור, תוכלו לגדל רק עלים. אבל יש גם בונוס - אלה שאין להם שמש ישירה בכלל יוכלו ליהנות מעלים ירוקים של חורף גם במהלך הקיץ עם תוספות השקיה. כל מה שצריך לעשות זה לדאוג להוריד את עמודי הפריחה על בסיס קבוע. בגלל החום הם מחפשים לפרוח כל הזמן ואז העלים הופכים למרירים.

מכינים את השטח

ירקות צריכים להכות שורש ולכן נפח שתילה הוא המתכון האמיתי להצלחה, אבל לא רק, ולכן אפשר לגדל ירקות גם אם אין לכם גינה גדולה אלא כמה אדניות במרפסת. לאלו שיש להם חלקת אדמה בגינת הבית, שלב ההכנה כולל ניקוי מעשבייה, פיזור קומפוסט והפיכת האדמה, בניית הערוגות ולבסוף התקנת מערכת השקיה. אפשר לעשות את כל זה לבד, אבל מומלץ בכל מקרה להיוועץ בבעל מקצוע שיעזור לכם בכל שלבי ההכנה. אם אתם מתכוונים לגדל את הירקות באדניות במרפסת או בגג, בחרו אדניות עמוקות ככל האפשר, ולא פחות מ-25 - 30 סנטימטרים. וככל שיהיו עמוקות יותר, כך הירקות יגדלו טוב יותר. באדניות רצוי בדרך כלל להניח ראשית טוף בתחתית, שיסייעו בניקוז עודפי המים (ועדיף שאבני הטוף יהיו גדולות כך שלא יישטפו דרך חורי הניקוז) ולאחר מכן ממלאים את האדניות בתערובת שתילה ייחודית לעציצים ולאדניות (ובכל מקרה לא באדמה רגילה מהרחוב או הגינה!) גם כאן מומלץ להתייעץ בבעלי מקצוע באשר לסוגיות ניקוז, השקיה וכיוצא באלה.

לא לצופף שורות!

מרווחי השתילה בין שתיל לשתיל חשובים מאוד להתפתחות של הצמח, ומרווחים נכונים יאפשרו לו להגיע לבשלות בלי מלחמות עם צמחים צמודים על אותם מקורות, כמו מים וחומרי דישון. ירקות עלים כמו ארוגולה, בצל ירוק, גרגר נחלים, שמיר וסלרי וירקות שורשים כמו גזר, צנון ושום זקוקים למרווחים של 20-10 סנטימטרים. לעומת זאת, אספרגוס וקייל צריכים מרווחים של 40-30 סנטימטרים וגם פירות חורף כמו ארטישוק, ברוקולי וכרוב ניצנים ופירות קיץ כמו מלפפון, סויה ופלפל חריף. אם תרצו לגדל קישואים, חמניות, חצילים, עגבניות ופלפל מתוק, שמרו על מרווחים של 40 עד 50 סנטימטרים ואילו לאבטיח, לדלורית, לדלעת ולמלון צריך יהיה להקפיד על מרווחים של 100 עד 200 סנטימטרים בין כל שתיל.

לדאוג למטפסים

אם אתם מתכננים לשתול גידולים מטפסים, כמו עגבניות, מלפפונים, שעועית ואפונה, תדרשו להתקין עבורם מתקן ל'הדליה' - מתקן עזר, שיכול להיות מקל במבוק ואפילו מקל מטאטא שתוקעים באדמה, ומקודקודו מורידים חוט עד לקרקע. בשבוע הראשון שבו הצמח הולך וגדל עוזרים לו לטפס דרך ליפוף מתמיד על גבי החוט, בהמשך הוא יעלה לכיוון הקודקוד לבדו. ישנן גם שיטות שונות למתקני הדליה וגם כאן מומלץ להיוועץ באיש מקצוע לשיטה הטובה ביותר עבור חלקת הירק שלכם. בכל מקרה לא חייבים להתקין את
העמודים מהיום הראשון ואפשר להמתין עד שהצמח יתפתח ויגדל לממדים שלא מאפשרים לו לעמוד בכוחות עצמו.

מתקן הדליה ביתי לגידול עגבניות / צילום: i-garden.co.il

מתקן הדליה ביתי לגידול עגבניות / צילום: i-garden.co.il

משק מים

צמחים (כמו בני אדם) אוהבים את השגרה, ולכן ההמלצה היא לתת השקיות קבועות בשעות קבועות שכוללות כמויות שוות. עדיף להשתמש במערכת השקיה אוטומטית או לפחות לפרוס טפטפות בשטח הגידול, כדי לאפשר לצמחים לגדול באופן רציף, באותם מקצבים ובאותה תדירות של השקיה. בשבוע-שבועיים הראשונים הקרקע צריכה להיות לחה, זה לא אומר שצריך להשקות כל יום אבל מומלץ לוודא שהיא אכן לחה. ואיך יודעים?
אצבע בתוך הקרקע תגיד לכם מה התשובה. במדד של בין 1 ל-10, רמת הלחות צריכה לעמוד בסביבות 4 או 5. אם היא מגיעה ל-2 או 3, זה הזמן להשקות. בשלב הראשון הצמח צריך להכות שורש. אם נדאג להשקות כמה פעמים ביום במנות קטנות, מערכת
השורשים תישאר למעלה. בהמשך נרווח את ההשקיה כדי לגרום לצמח להתחזק ולחפש מים בעומק האדמה. כשהשורשים מעמיקים הצמח מתחזק ויכול לעמוד מול כל צרה ומזיק בהמשך. כך למשל, כששתלתי בקיץ עגבניות ופלפלים בחלקת אדמה, בשבוע הראשון השקיתי אותם שלוש פעמים ביום למשך עשר דקות כל פעם. שבוע לאחר מכן השקיתי פעם או פעמיים ביום למשך עשר עד 15 דקות בכל השקיה. בשבוע השלישי השקיתי פעם ביום למשך 20 עד 30 דקות, וכן הלאה. עד מתי ממשיכים? זה בעיקר עניין של ניסוי וטעייה. זכרו שעודף מים לא בהכרח טוב, וגם אם הצמח נראה קמל, עצוב ויבש, יש לו מים בחתך התחתון. כשיגיע הערב תראו שהעלים חוזרים לעצמם. בגידול באדניות הנפח מוגבל בגלל התכולה ולשורשים אין דרך לחדור ולצאת החוצה. גם במקרה הזה מומלץ לרווח את ההשקיות אבל כאן צריך לקרוא את הצמח ולראות מה הכי נכון בשבילו, וסביר שגם הכמות של המים וגם תדירות ההשקיה בימים יהיו נמוכים יותר בהשוואה לאדמה.

טיפוח, תשומת לב ואהבה

בגידול ירקות יש הרבה מאוד עבודה מאחורי הקלעים. ניכוש עשבים באופן שוטף, טיפול בענפים פגועים (אם צריך להוריד ענפים פגועים חשוב שהחיתוך יהיה כמה שיותר נקי וכמה שיותר קרוב לגזע או למפרק התחתון, כדי שה'פצע' יתאחה כראוי) וחשוב מאוד לא לשכוח דישון, כדי לתגבר את ההזנה של הצמחים. יש הרבה מאוד תכשירים בשוק, בחרו את אלו שנכונים לכם מבחינת עקרון הגידול (אורגני, טבעי או כימי) והיצמדו אליהם במהלך הגידול, בלעדיהם הצמח לא יתפתח כראוי. שימו לב גם למזיקים, רובם נמצאים בחום ולא בקור, אבל בישראל יש לנו תשעה חודשים של קיץ, ובו הכנימות ושאר מזיקים חוגגים. אני באופן אישי לא משתמש בחומרי ריסוס ומעדיף שיטות ביתיות כמו מים עם חומץ, פלפל חריף או סודה לשתייה, לפעמים זה עוזר ולפעמים לא. בחורף עיקר המאבק הוא בשבלולים, חלזונות וזחלים שונים. במקרה זה אפשר להניח ערימה גדולה בפינה רחוקה של שאריות הירקות מהמקרר, שיחגגו עליהם, ואפשר גם לעשות 'פשיטה' בגינה ולהוציא את המזיקים בשיטה ידנית (לרוב הם יסתתרו בחלקו האחורי של העלה) והכי נוח למצוא אותם בערב.

מתי אוכלים?

אם שתלתם ירקות עלים, תוך זמן מה מיום השתילה יצאו עלים חדשים וטובים למאכל. עם זאת כדאי לתת לצמח לגדול עוד קצת לפני, ובדרך כלל מומלץ להתחיל לקטוף תוך 14 עד 30 ימים מיום השתילה. הקטיף המומלץ הוא מהעלים הצדדיים, כי מאמצע הירק יוצאים לרוב עלים חדשים. לרוב, העלים יהיו טובים לשימוש עד לשלושה או ארבעה חודשים לאחר השתילה, ולכן אחרי חודש או חודשיים כדאי לשתול מחזור חדש. את ירקות השורש אוכלים כשלושה עד שישה חודשים אחרי השתילה, תלוי בסוג הירק. מומלץ לדגום ירק אחד כדי להעריך מה מצבם של חבריו. אגב, מלבד תפוחי אדמה ובטטות שמתרבות בדרך
קצת שונה בקרקע, מירק שורש אחד יוצא שורש אחד למאכל. ומה לגבי הפרי? תידרשו להמתין לכל הפחות שלושה עד ארבעה חודשים עד שהפירות יבשילו על הצמח, אבל אם עשיתם הכול נכון, ההמתנה תהיה שווה כל רגע וכל ביס.

*נמרוד עורף הוא מומחה לגינון אורבני. i-Garden

עוד כתבות

צילום: עמית גושר

מקודם

עיצוב חללי עבודה: הפרטים הקטנים חייבים להרכיב סיפור נכון
שני קדם
אייל גרין, מנכ''ל פארק עתידים תל אביב: ''שברנו את כל הקונספציות ממתחם ותיק לעיר קטנה שיש בה הכל בתוך העיר הגדולה בזכות גמישות ויצירתיות תכנונית'' / צילום: דפנה טל

מקודם

"גמישות תכנונית היא מפתח לשבירת קונספציות"
נוי צברי והמטפלת שלה / צילום: אלבום משפחתי
אני השקופה בכיסא גלגלים - ואת המדינה זה לא מעניין
נוי צברי
האחים רייט / צילום: John T. Daniels
המפץ הגדול של הקדמה הרפואית מתקרב: כמה הערות ותובנות לקראתו
יונתן שם-אור

© כל הזכויות שמורות לגלובס