שיתוף
צילום: נמרוד סונדרס

צילום: נמרוד סונדרס

הג׳וקרים של החג
אין פסח בלי מציות וקניידלך, וכשהם במיטבם - תזכו בכל המחמאות

אורלי פלאי ברונשטיין

21.04.2024

קניידלך

על שלושה דברים הקניידלך עומדים: קמח מצה, ביצים ושומן. בלעדיהם הקסם לא יעבוד: קמח מצה - מוצר שקונים והוא לא תמיד אחיד בעובי הטחינה, לכן גלו ערנות והתאימו את כמות הנוזלים הנדרשת; ביצים - יש כאלה שמפרידים ומקציפים את החלבונים ליצירת אווריריות. אני הפסקתי עם זה ; שומן - זה יכול להיות שמן או שומן אווז מומס. אבל לשומן יש תפקיד חשוב, אל תוותרו.

כמה טיפים חשובים

מנוחה - חייבים לתת לתערובת לשבת קצת, כדי שהחומרים יתגבשו והבלילה תסמיך. מרקם - נדמה לכם שהבלילה סמיכה? הוסיפו נוזלים, דלילה מדי? הוסיפו קמח מצה,
בקיצור, שפרו תוך כדי תנועה.
צורה - רוצים שהקניידלך יהיו עגולים ומושלמים? עובדים עם תערובת שקוררה היטב, מעצבים לכדורים, מקררים אותם שעה ורק אז מבשלים. אחרי הבישול מקפידים לקרר
בכלי גדול ושטוח.
בישול - במי מלח רותחים או במרק עצמו - שזה הכי טעים. אבל שימו לב, יש לזה מחיר:
המרק יאבד את הצלילות שלו ומה שיישאר ליום המוחרת, עלול להחמיץ את המרק.
תיבול - מלח ופלפל, כך במקור אבל אתם מוזמנים להוסיף לתערובת מחית של ירקות, תבלינים יבשים, בצל מגורר דק, שום כתוש ועשבי תיבול קצוצים.

חומרים ל-20 כדורים
2 ביצים (אם תרצו, מופרדות - חלבונים מוקצפים)
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
4 כפות שומן (אווז, עוף או שמן רגיל)
3/4 כוס מרק חם
1 כוס קמח מצה
קורט אבקת אפייה (לא חובה)

תוספות אפשריות
חופן עשבי תיבול קצוצים, דגש על שמיר, פפריקה, כמון וכורכום, גזר או חתיכה של דלעת מבושלים מהמרק, מעוכים או חופן עוף טחון

הכנה
1. מערבבים בקערה קמח מצה, מלח ופלפל (ועוד תבלינים אם רוצים). מוסיפים מרק חם ואת השומן ומערבבים יחד עד שהתערובת מתאחדת. מוסיפים ביצה אחת ומערבבים בכף עץ וכשהיא נבלעת מוסיפים גם את השנייה. אם אין ביצים משתמשים בעוף טחון.
2. מעבירים למקרר לשעה-שעתיים ואפשר יותר. זה חשוב!
3. משמנים את הידיים ויוצרים כדורי פינג-פונג קטנים ואחידים. אם חשוב לכם שיהיו עגולים ויפים, מניחים במגש ומעבירים למקרר למשך שעה.
4. מביאים לרתיחה סיר גדול עם מי מלח - כמו לבישול פסטה. ה'מהדרין' מבשלים במרק (קחו בחשבון שזה מעכיר אותו) או מוסיפים למי הבישול אבקת מרק עוף.
5. מבשלים את הקניידלך בשלושה סבבים, עשר עד 12 דקות באש בינונית-נמוכה, כדי שהבעבוע לא יפורר אותם, ומוציאים בכף מחוררת לכלי שטוח לצינון.
6. לפני ההגשה מחממים במרק שבו מגישים אותם.


צילום: נמרוד סונדרס

צילום: נמרוד סונדרס

בורמוליקוס

הכי פשוט והכי טעים. שימו לב, חשוב לתבל את התערובת במלח ופלפל גם אם אתם הולכים על גרסה מתוקה, אחרת הבורמוליקוס מתקבלים תפלים. מעט פלפל הוא שוס גם במתוק.

חומרים ל-8 מנות
8 מצות
5 ביצים
מלח ופלפל שחור טחון טרי
חמאה ו/או שמן לטיגון

לסירופ (לא חובה)
1 כוס סוכר
1 כוס מים
1 כפית מיץ לימון

הכנה
1. שוברים את המצות לתוך קערה, משרים במים עד שהן מתרככות, מסננים עודפי נוזלים וסוחטים.
2. מוסיפים ביצים, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מניחים לתערובת לעמוד עשר דקות.
3. מחממים מחבת טפלון עם שמן (או חמאה ושמן, במיוחד למתוקים) ומטגנים לביבות קטנות מהתערובת, שתי דקות מכל צד עד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.

לגרסה המלוחה:
מגישים עם גבינות, סלט טונה וירקות חתוכים.

לגרסה המתוקה א:
טובלים את הבורמוליקוס בסירופ, שמכינים על ידי בישול של כוס מים וכוס סוכר, חמש דקות או עד להסמכה. מוסיפים כמה טיפות של מיץ לימון סחוט טרי ומכבים את האש.

לגרסה המתוקה ב:
מגישים עם ריבה, סילאן, דבש, רוטב שוקולד או בציפוי של סוכר וקינמון.

לעוד מתכונים בקרו בבלוג סירפלא>>

*נמרוד סונדרס, צלם ומרצה לצילום.

עוד כתבות

צילום: דולפין וילג'
"להכניס את הים פנימה": ביקור בכפר הנופש החדש, "דולפין וילג'", בשבי ציון
אורלי גנוסר
פרופ' נידאל מוהנא / צילום: באדיבות מדיקה RMC

מקודם

"מוקד למצוינות רפואית": הפרופ' שמביא רפואה מתקדמת לפריפריה
דניאל איסלר
צילום: באדיבות ג'וינט

מקודם

"משבר דרמטי המחייב מענה מיידי" - זו העת לחזק את החוסן הנפשי של ישראל
THE NURSERY , המשתלה של Public Records , ברוקלין / צילום: אדריאנה גלביאנו
לרקוד עם עציצים: הבניין ההיסטורי בברוקלין שמציע מרחב אירוח ירוק
רות לוריא סגל

© כל הזכויות שמורות לגלובס