שיתוף
איור: Shutterstock

איור: Shutterstock

עם פרופ' בלה אונגר: על גלוטן

רות לוריא סגל

30.06.2024

אלפי שנים היא החזיקה את האנושות, אז מה קרה בתקופתנו שהחיטה, או ליתר דיוק אחד מהמרכיבים שבה - הגלוטן, הפך למוקצה? פרופ' בלה אונגר מהיחידה לגסטרו-אימונולוגיה בשיבא מסבירה כי הגלוטן בפני עצמו איננו בהכרח מזיק, אך אצל מעל אחוז מהאוכלוסייה הסובלת מצליאק, החשיפה לגלוטן גורמת למערכת החיסון להתחיל לתקוף. "את רוב המזונות שאנחנו אוכלים, מערכת החיסון שלנו מזהה כרכיב חיצוני, אך היא טולרנטית אליהם, היא לא תוקפת אותם ואנחנו מעכלים אותם. אלא שאצל אנשים עם צליאק (או רגישות לגלוטן), כשמערכת החיסון מזהה את הגלוטן, וליתר דיוק הגליאדין שמרכיב את הגלוטן, היא רואה בו גורם זר שיש להילחם בו ומייצרת נוגדנים ותאי T כדי לפרק אותו. בתוך ה'מלחמה' הזו נפגעת למעשה רירית המעי ונוצרת דלקת כרונית שעשויה להתבטא בכאבי בטן, בשלשולים, בתפיחות בטנית ובחוסרים תזונתיים כמו חסר ברזל, 12B וחומצה פולית. היום אנו יודעים שישנם גם נזקים עקיפים, כמו פגיעה בתפקודי הכבד, ירידה בצפיפות העצם עד אוסטאופורוזיס ואפילו פגיעה בפריון אצל נשים. לאורך זמן במקרי קיצון הדלקת הכרונית יכולה אף לגרום לממאירות מסוימת של המעי הדק". 

פרופ' בלה אונגר / צילום: אוסף פרטי

פרופ' בלה אונגר / צילום: אוסף פרטי

צליאק זה מצב הפיך?
"אחרי שש עד שמונה שבועות ללא חשיפה לגלוטן התגובה האימונית נרגעת, כך שבבדיקת דם לאיתור נוגדנים או בביופסיה שנלקחת בבדיקת גסטרוסקופיה, אצפה לראות שהכול תקין, כמו אדם שלא היה לו צליאק מעולם. עם זאת, מספיקה חשיפה קטנה מאוד לגלוטן כדי ליצור תגובה. למשל ייתכן שאדם נמנע מגלוטן אבל בכל בוקר אחרי שהוא מכין לילד פרוסת לחם עם קוטג', הוא משתמש באותה סכין כדי למרוח לעצמו קוטג' על פרוסת הלחם ללא גלוטן, ונחשף כך לגלוטן. ברוב המוחלט של המקרים מעקב של דיאטנית אחר התזונה היומית יכול לפתור את הבעיה. ישנם מקרים בודדים מאוד שבהם הצליאק עמיד ואז מדובר במחלה קשה יותר שעלולה להביא גם לממאירויות ודורשת טיפולים מדכאי חיסון נוספים, אך מדובר במקרה קיצון נדיר".

מה בין צליאק לאי־סבילות לגלוטן?
"ישנם אנשים שאין להם צליאק - כלומר רגישות לגלוטן היוצרת תגובה חיסונית, אך מדווחים על תסמינים דוגמת כאבי בטן ותפיחות בטנית לאחר אכילת גלוטן ועל הקלה עם ההימנעות ממנו. אנו מגדירים מצב זה כאי־סבילות לגלוטן. במקרים אלו אין צורך להימנע מגלוטן לחלוטין אך מוטב להפחית בו. הקושי באבחון הוא שכשאדם נמנע מגלוטן בגלל תסמינים כמו אלו, הבדיקות השונות לא יעלו דבר וכך לא נדע האם הוא צליאקי או שמדובר באי־סבילות. כיוון שבצליאק מספיקה חשיפה קטנה מאוד לגלוטן כדי לייצר תגובה, כדי לבדוק אם יש צליאק אני יכולה להציע במקרה של חשש לחזור במשך חודשיים לדיאטה הכוללת גלוטן במידה קטנה מאוד, אפילו חצי פרוסת לחם ביום, כדי שתיווצר תגובה אימונית שנוכל לאתר בבדיקות".

חוץ מהימנעות מגלוטן, איך אפשר לטפל בצליאק?
"יש היום הרבה מחקרים שמנסים לייצר תרופה שמונעת את התגובה הדלקתית בצליאק, למשל מחקרי פאזה שנייה שמתבצעים גם בבתי חולים בישראל, של תרופת מחקר הניתנת בווריד וכוללת מולקולה דמויית גלוטן במטרה לייצר נוגדנים, כך שכשהאדם ייחשף לגלוטן אמיתי, הגוף יהיה כבר טולרנטי אליו וימנע תגובה של מערכת החיסון. זו בשורה שאנחנו מקווים מאוד שתוכל לסייע לצליאקים להתמודד עם האתגר הלא פשוט. בשיבא נעשים גם מחקרים על דרכי אבחנה ומעקב פולשניים פחות שיקלו עוד על המתמודדים".

יש משמעות לדיאטות ללא גלוטן למי שאינו צליאקי ושאין לו אי־סבילות לגלוטן?
"הימנעות מגלוטן באופן מבודד אינה בהכרח דיאטה טובה מאוד להרזיה, הרבה אנשים שמאובחנים בצליאק דווקא עולים במשקל. לחם ללא גלוטן מבוסס לרוב על תירס ותפוחי אדמה, שהם עתירי קלוריות ולפעמים גם הרבה יותר קשים לעיכול. הגלוטן בפני עצמו לא מזיק, לעומת זאת אם אדם צליאקי יפסיק לגמרי לאכול לחם וכל היום יאכל ברוקולי ושעועית ירוקה, כנראה שהוא יסבול מגזים ותפיחות בטנית, כלומר בסוף זה עניין של אלטרנטיבות וצריך למצוא את האיזון הנכון".

*פרופ' בלה אונגר היא רופאה בכירה ביחידה לגסטרו-אימונולוגיה, במרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

עוד כתבות

כלב הים הרובוטי פרו / צילום: האתר הרשמי ,Paro
בינה מלאכותית וננו רובוטים: איך תראה הרפואה ב-2035
רון קסלר
צילום: רפי בביאן
שָׂם פַּעֲמוֹנָיו: הקב"ט מהעוטף שמייצר פעמוני רוח משברי מרגמות
רות לוריא סגל
"איך נגיע לצפון בשבת": לחיות בישראל בלי מכונית
עמית סלונים
יוצרת: אלינור סאם / צילום: מוזיאון ישראל, זוהר שמש
חדשות העיצוב: תערוכות, פתיחות, אדריכלות, שימור ועוד
נגה משל

© כל הזכויות שמורות לגלובס