הכתבה בשיתוף ערוץ Mezzo
המחשבה על מוזיקה קלאסית אולי מעוררת תחושה של מכובדות עתיקת יומין אצל חלק מהאנשים, לכן אולי מפתיע לשמוע שבערוץ טלוויזיה שמוקדש לסוגה הזו מככבים גם היפ-הופ, מופעי מחול מודרני, סשנים של ג'אז, מוזיקת עולם אקספרימנטלית ועוד. ערוץ מצו (Mezzo) שהוקם לפני כ-25 שנים בצרפת, התבסס כשחקן מרכזי בעולמות המוזיקה הקלאסית, הג'אז והמחול; סגנונות שפעם היו שמורים לאולמות קונצרטים, ונהפכו עם מצו לדיירי קבע בכל סלון שחפץ בכך.
הערוץ, שהחל את דרכו כפלטפורמה בסיסית, התרחב משמעותית עם השקת Mezzo Live ב-2010, ערוץ שמוקדש להופעות חיות, והיום מגיע לקהל עצום של כ-80 מיליון בתי אב ב-75 מדינות ברחבי העולם. הצלחתו מבוססת על תפיסה ייחודית המשלבת בין שימור המסורת המוזיקלית לבין חדשנות ופתיחות לסגנונות עכשוויים. לאחרונה נוספו הערוצים של מצו גם לתפריט של לקוחות YES, לאחר שנים שבהן היו זמינים ללקוחות HOT.
"התוכן שלנו מתאפיין במגוון עשיר של פורמטים - מקונצרטים חיים ועד לסרטי תעודה מעמיקים", אומר בראיון מפריז מנכ"ל מצו, זיגפריד טסייר. "אנחנו מנהלים שיתופי פעולה הדוקים עם מוסדות מוזיקליים מהשורה הראשונה, ואנחנו מפיקים כ-40 אירועי שיא בשידור חי בשנה. התוכן שלנו מאורגן באופן שמאפשר לצופים לחקור ולגלות מוזיקה דרך מספר צירים: רפרטואריים, אמנים, כלי נגינה ספציפיים, אזורים גיאוגרפיים וכדומה. כך, מדי חודש ישנה תמה, שדרכה הצופים יכולים לגלות עולם חדש של מוזיקה מרגשת ומעניינת".
כך למשל, ינואר הקרוב מוקדש בערוץ מצו להולנד, ותכנים רבים ייגעו באמנים, במלחינים ובמופעים שיצאו מהמדינה. התוכנית המיוחדת כוללת קונצרטים מרשימים של התזמורת המלכותית 'הקונצרטחבאו', הופעות של הבלט והאופרה הלאומית ההולנדית, ומופעים של התזמורת הפילהרמונית של רוטרדם - בהובלת המנצח הישראלי להב שני וזמרת האופרה הישראלית חן רייס.
Avishai Cohen / צילום: Makoto Ebi
נוכחות ישראלית בלוח השידורים
לדברי טסייר, הנוכחות הישראלית בערוץ משמעותית ומגוונת. "בתחום המוזיקה הקלאסית, אנחנו מציגים סרטי תעודה על אמנים מובילים כמו נגן הכינור יצחק פרלמן, ומשתפים פעולה עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית", הוא מספר. "בזירת הג'אז, שני האמנים הישראלים הנושאים את השם אבישי כהן מייצגים את המצוינות הישראלית: הטרומבוניסט אבישי כהן, שזכה להכרה בינלאומית בזכות סגנונו החדשני והמקורי, ונגן הבס אבישי כהן, שהפך לאחד מעמודי התווך של הג'אז העכשווי. שיאו של שיתוף הפעולה עם הבסיסט אבישי כהן הגיע בקונצרט מיוחד שצולם בקיץ 2024, בו הופיע לצד המתופפת המבטיחה רוני כספי, שהייתה האמנית הראשית באירוע ה-25 שנה לערוץ. בתחום המחול, להקת בת שבע מייצגת את ישראל בכבוד על המסך".
לפרטים נוספים על תוכניות ערוצי Mezzo הקליקו כאן>>
בנוסף, התזמורת הפילהרמונית הישראלית תחת שרביטו של המנצח להב שני, משובצת אף היא בלוח השידורים. ב-1 בינואר 2025 ישודר קונצרט מיוחד שהוקלט באולם צ'רלס ברונפמן בהיכל התרבות בתל אביב, בו הכנר פנחס צוקרמן מבצע שתי יצירות מרגשות: הקונצ'רטו לכינור מס' 1 בסול מינור של מקס ברוך, ואת היצירה הישראלית "שיר ערש ספרדי" מאת פול בן-חיים. התוכנית מסתיימת בביצוע דרמטי של הסימפוניה הרביעית בפה מינור מאת צ'ייקובסקי.
הבחירה של מצו להציג אמנים ישראלים בכל תחומי פעילותה - קלאסי, ג'אז ומחול - משקפת את מעמדה של ישראל כמובילת תרבות עולמית, ואת המחויבות של הערוץ לחשוף כישרונות ייחודיים בפני קהל בינלאומי, במיוחד בימים לא פשוטים עבור היצירה הישראלית בעולם. שילוב זה של אמנים ותיקים ומבטיחים מדגים את העומק והמגוון של היצירה האמנותית הישראלית העכשווית.
צילום: Diane Deschenaux
לגרום לקהל להתאהב
ואחרי כל זה, נשאלת השאלה: מהו מקומו של ערוץ שמשדר בעיקר תכנים של מוזיקה קלאסית, בעידן האינטרנט שבו כל תוכן נגיש לכל אחד בכל עת? "אני צרפתי, אז אתן דוגמה מעולם היין", צוחק טסייר ומשיב: "אדם שלא מבין בכלל ביין, מקבל כוס של יין אדום מעולה. הוא רוצה לטעום עוד מאותו הסוג, ולגלות עוד טעמים של יינות ברמה גבוהה. כעת, אם הוא ייכנס למחסן יינות עצום, הוא לא ידע מהיכן להתחיל. יכול להיות שהבקבוק הראשון שיבחר יהיה של יין זול ולא טעים, ויתכן שהחוויה הזאת תגרום לו לא לרצות לשתות יין יותר.
"אנחנו, מנגד, רוצים להיות חנות יין קטנה ומקצועית. זו שבאים אליה כדי לקבל יחס אישי, המלצות מקצועיות מהצוות, התאמה של היין לארוחה; החנות שבה מגלים טעמים חדשים, ומפתחים אהבה לתחום. מוזיקה קלאסית קיימת בשביל לרגש, ומצו פועל בשירות המטרה הזאת. אנחנו שמחים להיות מעין 'סומלייה' מוזיקלי, שמעניק לצופים הוותיקים את החומרים האיכותיים ביותר, ומדריך את הצופים החדשים בנבכי העולם העשיר של המוזיקה הקלאסית, הג'אז והמחול".
דרך נוספת שבה מצו שומר על מעמד של מוביל דעה מוזיקלי, היא "שבירת הקירות", כפי שמגדיר זאת טסייר, בין ז'אנרים וסגנונות. "מצו לא נגמר רק בקלאסית וג'אז", הוא אומר. "יש לנו מנעד רחב - ממוזיקת עולם, מוזיקת ימי ביניים מסורתית, מוזיקת ג'אז ניסיונית ועוד. רצועת השידור של ימי שישי, 'New Frontier' (חזית חדשה; ד"א) מספקת הצצה לעולמות שלמים של מוזיקה שאינם מקבלים חשיפה במקומות אחרים. אפשר להדליק את הערוץ ולהיתקל במופע מחול קלאסי, מלווה במוזיקת היפ-הופ ותזמורת כלי מיתר. אין מקום אחר שמשדר דברים כאלה".
"מחויבות בלתי מתפשרת לאיכות"
השילוב בין ז'אנרים, תקופות ואמנים שונים, יחד עם מיקוד באוצרות וניטור של תכנים איכותיים ואמנים צעירים מבטיחים, יצרו תמהיל שמיצב את מצו כספינת הדגל של שידורי המוזיקה הקלאסית בעולם. "אנחנו מנסים ככל הניתן לשלב הצגת אמני מופת מהעבר, עם כוכבי ההווה, וגילוי כישרונות העתיד, תוך שמירה על סטנדרטים גבוהים של איכות אמנותית", מסביר טסייר את הנוסחה. "הפילוסופיה שלנו מושתתת על מחויבות בלתי מתפשרת לאיכות, תוך שאיפה מתמדת להרחיב את קהל הצופים", הוא מוסיף.
כשנשאל על עתיד המוזיקה הקלאסית בכלל וערוץ מצו בפרט, הוא ממשיך להקרין מקצועיות: "דרכי צריכת המוזיקה הקלאסית משתנות ללא הרף, בדיוק כפי שהשתנו לאורך כל ההיסטוריה", הוא אומר. "השינויים יימשכו, אבל המשימה שלנו נשארת זהה - לרגש ולעניין את הקהל עם החומרים האיכותיים ביותר, מכל העולם. יצירה של באך שריגשה מאזינים לפני 300 שנה - אין סיבה לכך שלא תרגש ותעורר אנשים גם כיום. לכן, תפקידנו כמתווכים בין היוצרים לקהל יישאר משמעותי גם בעתיד. התחייבנו בערוץ להמשיך ולהסתגל לשינויים טכנולוגיים ותרבותיים, תוך שמירה על תפקידו החיוני כאוצר תוכן ועורך מקצועי בעולם המוזיקה והמחול".
לפרטים נוספים על תוכניות ערוצי Mezzo הקליקו כאן>>