*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות תמ"א 38
תוכניות של התחדשות עירונית בכלל, ותמ"א 38 בפרט, תלויות יותר מהכל ברצון ראשי הערים לקדם אותן. מבלי הסכמה ותמיכה של הרשות המקומית, אישור הדרג המקצועי ורוח גבית מראש העיר עצמו, קשה מאוד וכמעט בלתי אפשרי לקדם פרויקטים.
בתל אביב-יפו, העיר בה מחירי הדירות הגבוהים מאפשרים היתכנות כלכלית לפרויקטים של תמ"א 38 במידה הרבה ביותר, מתמודדים היזמים והקבלנים עם מצב בו העירייה והעומד בראשה אינם ששים לאשר פרויקטים. בכנס השנתי של ארגון מהנדסי הערים שנערך לאחרונה בעיר, הסביר ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי מדוע הוא מסתייג מאישור וקידום פרויקטים במסגרת תמ"א 38 בעיר, ולא בחל במילים קשות שגררו מאוחר יותר תגובות נגד מצד היזמים והקבלנים.
"את תמ"א 38 צריך לאייד, זו תוכנית שנולדה בחטא", אמר חולדאי בכנס, "היא לא נולדה כדי לבצע חיזוק מבנים, אלא כדי שהממשלה תוכל להגיד שיש לה פתרון לרעידות אדמה. הבעיה היא שדווקא איפה שיש סיכון לרעידת אדמה, לאורך השבר הסורי אפריקאי, אי אפשר לבצע, ואיפה שאפשר לבצע אין סיכון.
"התוכנית מהווה מתנה לעשירים על חשבון העניים. מי שיש לו דירה ב-2.5 מיליון שקל במרכז תל אביב, נותנים לו עוד חצי מיליון בדירה משופצת עם מעלית. ומי ישלם על זה? הזוג הצעיר חסר הדירה שמשלם יותר דמי שכירות. מי שמודאג מרעידות אדמה, שיחזק, אף אחד לא מונע ממנו. שימו לב מי בעד תמ"א 38? בעלי בתים, קבלנים, ופוליטיקאים בלי פתרונות לבעיית הדיור".
בעד פינוי-בינוי
חולדאי גם התייחס לסוגיית ההתחדשות העירונית ואמר שהוא תומך בה, אבל בהיקפים גדולים ובראייה תכנונית רחבה, בעוד תמ"א 38 מעניקה פתרון נקודתי וחלקי בלבד: "התחדשות עירונית נכונה היא לא ברמת הבניין הבודד, אלא על מספר בניינים באופן שגם מאפשר לדיירים לשפר את תנאי הדיור שלהם, גם מטפל במרחב הציבורי ובתשתיות וגם מספק מקומות חניה תת קרקעיים.
"אני מתכוון לפינוי בינוי שאנחנו כבר מבצעים בכל מיני שכונות בעיר", הבהיר חולדאי, "שם אפשר לייצר פי ארבע דירות ואף יותר גדולות. זה הפתרון. אנחנו מקדמים עכשיו גם יחד עם חברה עירונית, פתרונות של 'בינוי-פינוי-בינוי'. מאז שיש תמ"א 38 הפסיקו לשפץ בתים בתל אביב יפו. כולם אומרים בואו נחכה לתמ"א".
השלכות חריפות
דבריו של חולדאי, שנאמרו על ידו גם בהזדמנויות קודמות, ובאים לידי ביטוי היטב בשטח, זכו לתגובות קשות מצד הקבלנים. "מפליא שבעת מצוקת דיור, האיש שמנהל את המטרופולין הגדול במדינת ישראל יוצא נגד תוכנית תמ"א 38", כך אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל, בתגובה לדבריו של ראש עיריית תל אביב-יפו. "זה מטרופולין שבו מייצרים 2,000 יחידות דיור בשנה בלבד, בזמן שהביקוש לדירות עולה עשרות מונים על המספר הזה.
"העיר תל אביב הייתה צריכה להוביל את נושא תמ"א 38. לו הייתה מקדמת את התוכנית ניתן היה לייצר בה עשרות אלפי יחידות דיור שהיו ממתנות את עליית מחירי הדיור בכל הארץ" המשיך בובליל, "המדינה, הממשלה והשרים צריכים לטפל בהגדלת הצפיפות העירונית בתוכניות הקיימות ולשלול אפשרות של ועדות מקומיות, לסרב לקדם תוכניות התחדשות עירונית".
בובליל לא היה היחיד שהגיב לדברי חולדאי על תמ"א 38, גם אבנר לוי, יו"ר ארגון קבלני תל אביב-יפו-בת ים הביע את מחאתו לדברים. לוי שלח מכתב לראש עיריית תל אביב-יפו בו כתב בין השאר: "עירייה שלא מבינה את הצורך המהותי בתוכנית תמ"א 38, חייבת להבין כי האחריות הכבדה על אי-יישום התוכנית - מוטלת על כתפיה" המשיך לוי, "עירייה שלא מעודדת, ואף מונעת, יישום של תוכניות התחדשות עירונית - מובילה להשלכות חריפות, בהן התיישנות העיר, החרפת מצוקת הדיור, בריחת אוכלוסייה צעירה ודעיכה כלכלית וחברתית של העיר.
"תוכנית זו נועדה בראש ובראשונה לשפר את הבטיחות של בעלי הדירות הישנות שאינן ערוכות להתמודד עם רעידת אדמה או איום טילים שעלולים למוטט אותן, אך לא רק" הוסיף לוי, "התוכנית מאפשרת הזרמת "דם חדש" למרכזי הערים הוותיקות, כדוגמת תל אביב-יפו, ותגרום להוספת יחידות דיור חדשות לאזורים בהן אין בנייה חדשה. הדבר הכרחי במיוחד בעיר כמו תל אביב-יפו, אשר חרטה על דגלה את הרצון הגדול להביא ולשמר אוכלוסייה צעירה.
"אני סבור שממשלת ישראל שגתה קשות בכך שהותירה לרשות המקומית את ההחלטה אם לאשר פרויקט העומד בתנאי התמ"א או לא" המשיך לוי, "לראייה, תל אביב שמאשרת בנייה חדשה הפונה דווקא לאוכלוסיות מהמעמד הגבוה, ולא ממעמד הביניים. תוכנית תמ"א 38 מאפשרת לאוכלוסיות מגוונות, בהן זוגות צעירים, לרכוש דירה במחיר הוגן בלב המטרופולין המרכזי במדינת ישראל".