האישה החזיקה ב־80% מהדירה, אך לא קיבלה זכות ראשונים לרכוש אותה

האם זכות הקדימה של בני זוג גוברת על החובה למקסם את התמורה במכירת הדירה? • בית המשפט נאלץ להכריע ביחסי הגומלין שבין שתי זכויות שנות שקובע חוק המקרקעין: הזכות לדרוש פירוק שיתוף אל מול זכות הקדימה לרכישת חלקו של בן הזוג בדירת מגורים

האישה החזיקה ברוב הדירה, אך לא קיבלה זכות ראשונים לרכוש אותה / אילוסטרציה: Shutterstock
האישה החזיקה ברוב הדירה, אך לא קיבלה זכות ראשונים לרכוש אותה / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותבים הם השותפים המייסדים במשרד עורכי הדין "הופמן & פרידנברג" המתמחה בענייני משפחה וירושה

דירת מגורים שרכשו בני זוג במימון עיקרי מצד האישה תוצע למכירה בהליך התמחרות פומבי - תוך שלאישה תישמר זכות קדימה לרכוש את חלקו של האיש בהתאם לסכום הגבוה ביותר שיוצע, ולא באמצעות כפיית המכר כפי שדרשה האישה - למרות התנהלותו של האיש אשר הכבידה מאוד על ההליך המשפטי. כך לפי פסק הדין העוסק ביחסי הגומלין שבין שתי זכויות שונות שקובע חוק המקרקעין: הזכות לדרוש את פירוק השיתוף אל מול זכות הקדימה לרכישת חלקו של בן הזוג בדירת מגורים. 

חלוקת דירה בגירושים: האם כספי התמורה יחולקו שווה בשווה גם אם חלקם הושגו רק על־ידי צד אחד?
הבעל קידם עסקת קומבינציה על קרקע של האישה ויקבל זכות בחמש דירות לאחר שהתגרשו

עובדות המקרה: בני זוג רכשו במשותף דירת מגורים, אך משום שהאישה מימנה את רוב הרכישה, הבעלות נרשמה ביחס של 80% לאישה ורק 20% לאיש. בשל טענות לאלימות מצד האיש, האישה והילדים עזבו את הדירה ועברו למקלט לנשים נפגעות אלימות.

בינתיים הגישה האישה תביעה בבית המשפט לענייני משפחה לקבל זכות ראשונים ביחס לרכישת חלקו של האיש, בלי שבית המשפט יורה על פירוק השיתוף ומכירת הדירה בהליך התמחרות. עתירתה של האישה התבססה על כך שהיא זו שמימנה את חלק הארי של רכישת הדירה וכעת נאלצת לגדל שני ילדים קטינים ושוהה במקלט, בזמן שהתנהלות האיש הכבידה מאוד על ניהול הליך משפטי תקין לכל אורכו.

החוק: חוק המקרקעין מעניק לשותף במקרקעין זכות בלעדית לדרוש את פירוק השיתוף, וקובע כי כאשר המקרקעין אינם ניתנים לחלוקה, הפירוק יהיה בדרך של מכירת המקרקעין וחלוקת הפדיון.

לצד זאת, סעיף 101 לחוק המקרקעין קובע הסדר ייחודי של זכות קדימה בין בני זוג, לפיו במקרקעין שהם בבעלות משותפת של בני זוג, שהם משק חקלאי או בית עסק שהם מנהלים במשותף, או דירה המשמשת למגוריהם, בן הזוג לא יהא זכאי להעביר את חלקו באותם מקרקעין לאחר, אלא אם הציע אותו תחילה לבן הזוג.

ההחלטה: בית המשפט דחה את בקשת האישה וקבע כי החוק אינו מאפשר לבן זוג לכפות על משנהו שלא למכור את הנכס בשוק החופשי. זכות הקדימה בין בני זוג עוסקת במקרה של מכר רצוני של שותף ונועדה למנוע כניסת אדם זר לחיק השותפים - להבדיל מהליך של פירוק שיתוף שהוא הליך של מכר כפוי, שבו הנכס כולו מוצע למכירה, והמכירה מחסלת את השותפות.

המשמעות: האיזון הראוי בין הזכות לדרוש את פירוק השיתוף ובין זכות הקדימה של בני זוג הוא בכך שהנכס יימכר למרבה במחיר, תוך הקביעה שלבן הזוג השותף בנכס תישמר זכות לרכוש את חלקו של בן זוגו בהתאם לסכום הגבוה ביותר שיוצע, וזאת לאחר שבן הזוג המעוניין לרכוש ייקח חלק בהליך ההתמחרות.

מכר של דירת מגורים של בני זוג, או כל נכס אחר שיש לגביו זכות קדימה על־פי החוק, יהא כפוף לכל הכללים הקבועים שנועדו להגדיל את התמורה, ומימושה של זכות הקדימה יהא כפוף לכך שהצד המעוניין ישתתף בהליך ההתמחרות כמו כל מציע חיצוני אחר.

תלה"מ (ב"ש) 42480-06-21