תוכן שיווקי

כתבה זו נכתבה והופקה על ידי כותבי תוכן מקצועיים בשיתוף גורם מסחרי.

כתבות התוכן השיווקי בגלובס כוללות מידע ענייני בעל ערך מוסף לקורא, תוך שמירה על שקיפות מרבית כחלק מהקוד האתי של גלובס.

"תנאי השוק פתחו חלון לניצול הזדמנויות השקעה שלא ראינו כבר שנים ארוכות": מה מציע עולם ההשקעות המתקדמות למשקיעים?

התזה שתמהיל השקעות אופטימלי מורכב משילוב של מניות ואגרות חוב השתנתה בשנים האחרונות • במקביל, תנופה חסרת תקדים לתעשיית ההשקעות האלטרנטיביות עיצבה מחדש את המבנה הסטנדרטי של תיקי המוסדיים - וכעת היא מחלחלת גם לתמהיל הנכסים של משקיעים כשירים, כך אומר נועם ברכה, שותף-מנהל ב-Value השקעות מתקדמות • בראיון עימו הוא משרטט את המגמות והאסטרטגיות החדשות בשוק הלא-סחיר, מצביע על הסיבות שמובילות לזרם עוצמתי של השקעות, וגם מציין איזו הזדמנויות השקעה מזמנת התקופה?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכתבה בשיתוף Value השקעות מתקדמות

איך לנהוג עם תיק ההשקעות ובאיזה נכסים להשקיע היא שאלה שמתחבטים בה משקיעים מאז ומתמיד, אך זו התחדדה בשנים האחרונות ביתר שאת, מהטעמים המובנים. התלכדות אירועים כלכליים וגאופוליטיים הציפו אתגרים וסיכונים שהקשו על יכולתם של המשקיעים להעריך לאן הולכים מכאן, ואיך נכון לפעול. הסוגיה לא מעסיקה רק משקיעים מהשורה, אם כי גם משקיעים כשירים ומתוחכמים שמחפשים אפיקי השקעה ונכסים שמסוגלים להתמודד עם מצבי שוק משתנים ולהניב תשואה ראויה גם למול אתגרי התקופה.

"אנחנו כלואים בעולם של חוסר-ודאות, וזה ניכר בפרט בשוק בישראל שסובל מאוסף של אירועים ואיומים שמגיחים מכל כיוון. בהינתן התנאים וההבנה שאנחנו במהלכו של מחזור כלכלי חדש מזה שהכרנו בעשור וחצי האחרון, ישנה מגמה מתעצמת של משקיעים כשירים שמחפשים את נכסי ההשקעה שיהיו מסוגלים לספק מענה הוליסטי. כלומר: יציבות, גידור ופיזור לשווקים ואזורים משגשגים, גם כאלו שלא בהכרח נלקחו בחשבון בעשור של ריבית אפסית, וכעת מכירים בחשיבותם ותרומתם לאיזון ושיפור הביצועים בתיק ההשקעות. זה טריפל שניתן למצוא רק בתחומי השקעה אלטרנטיביים", מציין נועם ברכה, שותף-מנהל ב-Value השקעות מתקדמות.

הראיון עם ברכה מתקיים ימים בודדים לאחר חזרתו מכנס השקעות בינלאומי, במסגרתו התכנסו אלפי מנהלי השקעות מובילים מהעולם לדון באסטרטגיות, גישות ונכסי השקעה שצפויים ליהנות מתנופה. "נדיר לראות שמנהלי השקעות מפגינים תמימות דעים כמו זו שהתגבשה ביחס לאטרקטיביות תחומי השקעה אלטרנטיביים, בראשם קרנות Private Equity (PE), חוב, תשתיות ונדל"ן. יש קונצנזוס בהבנה של הכיוון אליו נע עולם ההשקעות המודרני, וזה משתקף היטב בפורטפוליו של הגופים הגדולים בעולם, וכעת גם בזה של משקיעים פרטיים אמידים. זו אבולוציה שהשוק עובר ומתרחב לקהלים חדשים, שכן אם בעבר היו אלו רק מוסדיים שהקצו חשיפה לתחום, היום זה ניכר, כאמור, גם בתיקי משקיעים כשירים פרטיים".

נועם ברכה, שותף-מנהל ב-Value השקעות מתקדמות / צילום: חן שריזיאן
 נועם ברכה, שותף-מנהל ב-Value השקעות מתקדמות / צילום: חן שריזיאן

דבריו של ברכה מתיישבים עם ניתוח שערך ה-CAIA (גוף מקצועי ששם לעצמו מטרה לקדם ברמה הגלובלית השקעות אלטרנטיביות) לפיו: אם לפני שני עשורים השקעות אלטרנטיביות היוו 4.8 טריליון דולר מכלל הנכסים המנוהלים בעולם (6% מהשוק), כיום, היקף ההשקעות בתחום הלא-סחיר ניתר ל-22 טריליון דולר (15% מהשוק) מסך הנכסים המנוהלים בעולם.

סוללים את הדרך עד למנהלים המובילים בעולם

קרנות השקעה פרטיות הרחיבו לאורך השנים את מנעד אפשרויות ההשקעה עבור משקיעים פרטיים לתחומים, כיוונים ועולמות שהיו הרחק מהישג ידם. אותן קרנות מציעות ספקטרום רחב של אסטרטגיות, שווקים, נכסים ומודלים עסקיים, שמאפשרים לנצל בחוכמה מגמות דומיננטיות כלל-עולמיות - וכאן המומחיות והקשרים של Value באים לידי ביטוי, מציין ברכה.

Value השקעות מתקדמות הוקמה לפני כעשור תחת קורת גג וכחלק מהפעילות של גוף מוסדי (הלמן אלדובי) אשר נוסד לפני למעלה מ-30 שנה ובנה את המוניטין, והקשרים העסקיים לאורך שנים. במהלך הדרך השכילה החברה לייצר מערכות יחסים הדוקות עם מנהלים מובילים בתחומם, "לייבא" ולייצג קרנות מהשורה הראשונה בעולם - ובתוך כך לפלס את הדרך גם למשקיעים כשירים בישראל עד להשקעה באותן קרנות בינלאומיות מובילות. לשם כך, מסבירים בחברה, Value הקדישה משאבים עצומים והציבה סטנדרטים מחמירים בכל הנוגע למדיניות פעילותה. זאת על-מנת לייצר חיבורים נכונים עם גופי הענק בעלי מוניטין, טרק רקורד וביצועים מוכחים, שהושגו לאורך שנים ארוכות תוך התמודדות עם מחזורים כלכליים שונים, גאות לצד שפל.

לפרטים נוספים על Value השקעות מתקדמות הקליקו כאן>>

עוד מציינים שם כי באמצעות ליווי אסטרטגי וייצוג קרנות גלובליות, Value מעניקה למשקיעים גישה להזדמנויות השקעה פרטיות שאינן תלויות בשוק המקומי, זאת תוך התאמת הקרן ואופי ההשקעה לפונקציית המטרה של כל משקיע. "אנחנו מצוידים בארגז כלים גדול במיוחד, בין אם מחלקת אנליזה מקצועית מאוד, קשרים עסקיים הדוקים, טבעת גורמים מקצועיים מלווה ומערכות יחסים ארוכות שנים עם הקרנות הגדולות בעולם - דרך כך אנחנו פותחים שער להשקעות לצד המנהלים בחוד החנית של העולם האלטרנטיבי", אומר ברכה.

ברכה מסביר עוד כי לטובת הנגשת השקעות אלה למשקיע שאינו מוסדי, ב-Value עובדים מאחורי הקלעים במשך שנים ליצירת קשרים, עורכים ניתוח ומיפוי על-פי וביחס לשורה של קריטריונים הכוללים בחינת הטרק-רקורד של המנהלים תוך דגש על עקביות בביצועים, מומחיותם באסטרטגיה ספציפית, ניהול מערך סיכונים אפקטיבי ועד לרזולוציות של חשבונאות ומיסוי.

"זה תהליך ארוך, מסובך וכזה שדורש הקצאת משאבים עצומה - אבל מייצר ערך מוסף שאין לאף גורם אחר. אנו בוחנים רמות סיכון-סיכוי מסוימות, פיזור רחב של נכסי בסיס, מנהלים שונים, פיזור גיאוגרפי, שנות בציר (השנה בה מתחילה הקרן לבצע השקעות בפועל) שונות, מגזרים שונים. למשקיע הפרטי אין את הכלים, היכולות, הקשרים והידע לעשות זאת בכוחות עצמו, מה גם שבאותן השקעות לא-סחירות ישנם חסמי כניסה גבוהים ונוקשים במיוחד. לכן צריך להנגיש את רף ההשקעה למשקיעים לצד הבטחה לפיזור אפקטיבי שיהיה מגולם בתוך הקרן עצמה", מדגיש ברכה.

קרנות פידר - דרך להסיט כספים אל מעבר לים

Value מוכרת כחלוצה בכל הנוגע למהלכים ולחידושים שהביאה לשוק המקומי, בין היתר השקעה בקרנות סקונדרי, קרנות אלטרנטיביות ציבוריות, והקמת קרן ה-Feeder הראשונה שחוללה, לדברי אנשי בית ההשקעות, שינוי חסר תקדים בתנאים הנוקשים והסכומים הגבוהים (כ-10 מיליון דולר, וצפונה) שמאפיינים כל השקעה באחת מהקרנות הגדולות בעולם.

"ברוב קרנות הפרייבט קפיטל הרף המינימלי של כניסה להשקעה עומד לרוב על 10 מיליון דולר ומעלה. הרעיון בקרן פידר הוא למעשה ליצור שותפות תחת 'מטריה אחת' שמרכזת כמות גדולה של משקיעים כשירים שיחדיו הופכים למשקיע גדול במיוחד עם כוח מיקוח של מאות מיליוני דולרים". כך, לפי ברכה, ניתנת האפשרות לכל משקיע פרטי להשקיע בקרן הפידר החל מ-250 אלף דולר בלבד ועדיין ליהנות מכל היתרונות שיש לקרן בינלאומית מובילה להציע, שעד כה היתה למעשה נגישה רק לשוק המוסדי.

ברכה מדגיש עוד כי "אנחנו משיגים למשקיעים שלנו תנאים מצוינים בכל הנוגע לעלויות, דמי ניהול וכדומה, לעיתים אף שווים לעלויות שנגבות מגופים מוסדיים המשקיעים בקרן עשרות מיליוני דולרים. זו מיומנות שרכשנו לאחר שהפידר הראשון שהקמנו לקרן גלובלית גדולה גויס ב-2019; נכון לעכשיו יש לנו מספר דו-ספרתי של פידרים שונים על קרנות בינלאומיות גדולות שונות, כשבפעילות זו לבדה מנוהלים למעלה מ-4 מיליארד שקל בנכסים".

מודלים גמישים מותאמים למטרת הלקוח

אחד החסמים המרכזיים להשקעה בנכסים אלטרנטיביים נעוץ בהעדר הידע, הכלים והיכולת של אותם משקיעים פרטיים, מנוסים ככל שיהיו, להבין לעומק את כל רבדי השוק ונכס הבסיס הספציפי. בעניין זה מציג ברכה את ארבע הרגליים העיקריות של עולם הפרייבט קפיטל (PC): הון פרטי (פרייבט אקוויטי); חוב פרטי (Private Debt); תשתיות; ונדל"ן, שכל אחת היא בעלת מאפיינים ייחודיים שצריך להכיר ברמה אינטימית.

באשר לפרייבט אקוויטי, מצביע ברכה על אסטרטגיית Secondary. השקעה זו מתבססת על השוק השניוני במסגרתו הקרנות רוכשות נתחים מקרנות קיימות או מחברות מוחזקות. כחלק מכך, קרנות ה-Secondary המובילות מנצלות את תנאי השוק ומצוקת הנזילות במטרה לרכוש נתחים מבעלי עניין ונכסים שמכורח המציאות נאלצים למכור את חלקם, מה שמתורגם בחלק מהפעמים לדיסקאונט עמוק ביחס לשווי ההוגן, שמשתקף לבסוף בשורה התחתונה עם מימוש.

באשר לתחום התשתיות, אומר ברכה, כי מדובר בענף ש"מציע השקעה בנכסים מבוססים בסיכון נמוך, כמו שדות תעופה, כבישים, תחבורה, תשתיות דיגיטליות, תשתיות לאנרגיה חלופית, פרויקטים לאומיים בגיבוי ממשלתי ועוד, כלומר סוג נכסים שקשה להיחשף אליהם בצורה יעילה דרך שוק ההון הסחיר. המוסדיים כמובן מאוד אוהבים את התחום כי הוא מבוסס על נכס יציב לטווח ארוך, עם תשואה פוטנציאלית יציבה.

ביחס לשוק הנדל"ן הוא מסביר כי בסביבה של ריבית גבוהה, הדרך להשקיע כיום היא בעיקר באמצעות חוב בכיר לנדל"ן: "נכסי חוב שנמצאים ברמת שיעבוד בדרגה ראשונה, נכסים למגורים בלבד ולטווח קצר, וכן חוב באופן כללי הם נישה מצוינת להשקעה בסביבה של ריבית גבוהה. אין שום הצדקה לקחת סיכונים נוספים בהשקעות אקוויטי בנדל"ן בזמן שהצורך בחוב בתחום זה מהותי ומייצר השקעה עם פרופיל סיכון-סיכוי איכותי".

בעניין זה וביחס לחוב הפרטי, מוסיף ברכה כי כיום ניתן להשקיע במה שהוא מכנה "חוב משעמם" - כלומר, השקעות בטוחות יחסית עם סיכון מדוד. "אין צורך להסתכן עם חוב נחות ('מזנין' וכו'). בעת הזו אנחנו מחפשים להשקיע ב'דיירקט לנדינג' (Direct Landing), בהלוואות ישירות לחברות פרטיות: אשראי לעסקים בעיקר בארה"ב בריבית משתנה. אפשר לראות בענף תשואות דו-ספרתיות יפות, שפוטנציאלית יכולות להגיע ל-10%-15% נטו בשנה".

לשמור על סט היתרונות של הפרייבט אקוויטי

קרנות הפרייבט אקוויטי (Private Equity) בדרך-כלל הן קרנות סגורות, משמע נעולות לתקופה ארוכה, לרוב כעשר שנים, כאשר חמש מתוכן מוקדשות להשקעה וחמש שנים למימוש נכסי הפורטפוליו. לצד זאת, על רקע ביקוש גובר לגמישות ולנזילות, צמחו קרנות פרייבט אקוויטי פתוחות - קרנות "אוורגרין". קרנות אלה מקבלות השקעות אחת לכמה זמן ומאפשרות אופציה למשיכה בתקופה קצרה יחסית - דרך כך הן פותחות חלון למשקיעים חדשים מדי פרק זמן ומאפשרות למשקיעים קיימים לפדות את כספם לאחר תקופת השקעה מינימלית לרוב של שנה-שנתיים. מודל זה מספק גמישות תוך אפשרות לנזילות תקופתית, למשל מדי רבעון, ושמירה על סט היתרונות של השקעות פרייבט אקוויטי.

כפי שמציין ברכה, Value מציעה בכל עת כמה קרנות שאליהן ניתן להצטרף להשקעה. "בימים אלה אפשר להצטרף דרכנו לקרן החוב הפרטי הפתוחה CDLF של Carlyle, חברה ציבורית הנסחרת בבורסה האמריקאית והינה אחד מהגופים המובילים בעולם, שמנהלת מעל 400 מיליארד דולר בהשקעות אלטרנטיביות ברמה גלובלית", הוא אומר. "Carlyle היא השחקנית הגדולה ביותר בעולם ההלוואות הישירות לחברות ולהשקעה הזו ניתן להצטרף מדי רבעון, ולפדות, בהתאם לתנאים, כעבור שנתיים. לצד קרן החוב של קרלייל מנגישה Value אפשרות השקעה נוספת בתחום החוב באמצעות קרן החוב ALF3 של ויולה קרדיט - ויולה שהינה אחת מקרנות ההשקעה הגדולות והמובילות בישראל בתחום האלטרנטיבי, הזוכה לאמון רב מצד השוק המוסדי בישראל, פועלת ומשקיעה בחוב מגובה נכסים מלאים לעסקים בתחומי טכנולוגיות תשלומים ופינטק, מציינים בחברה.

"אנחנו מציעים גם הצטרפות לקרן הפרייבט אקוויטי הפתוחה SPRIM של STEPSTONE, שמייעצת לגופים מוסדיים מובילים ברחבי העולם, ומנהלת נכסים עם למעלה מ-700 מיליארד דולר. גם היא בדומה לCarlyle חברה ציבורית הנסחרת בבורסה האמריקאית. הקרן פועלת ב-4 אסטרטגיות השקעה במכשיר אחד: סקונדרי של פרייבט אקוויטי; נכסים ריאליים - נדל"ן ותשתיות; חוב פרטי; וקו-אינווסט (מודל שבו משקיעים מקבלים הזדמנות להשקיע באופן ישיר בחברה או נכס ספציפי לצד קרן ההשקעות מחוץ למבנה הקרן הרגיל).

לצד אלה, Value פועלת גם בשיתוף פעולה עם ענקית ההשקעות הבינלאומית Coller, ומאפשרת למשקיעים כשירים פרטיים להשקיע בקרן קולר קפיטל 9, תחת ג'רמי קולר מנהל הסקנדרי הוותיק ביותר בעולם ואבי תורת הסקנדרי.

"יש מגוון רחב של קרנות, מודלים ואסטרטגיות. המומחיות שלנו, מלבד ייצוג אותן קרנות, היא גם היכולת לפרוט את הצרכים והדרישות של כל משקיע ולהתאים את סוג הקרן לאותו פרופיל ספציפי. כך שההשקעה תענה על מלוא הדרישות, בראשן כמובן יצירת נכס עם פוטנציאל להשאת תשואת אלפא", מסכם ברכה.

לפרטים נוספים על Value השקעות מתקדמות הקליקו כאן>>

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

צרו איתנו קשר *5988