שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
שיתוף
צילום: מידד גורן

צילום: מידד גורן

ונספור ציפורים נודדות
בטיילת בן גוריון החדשה בשדה בוקר, מלבד תצפיות מרהיבות ויעלים מכל עבר גם מרכז צפרות, שמציע חוויית טבע ייחודית בלב הנגב

נגה משל

05.03.2025

יצאתי לצעדת בוקר על טיילת בן גוריון החדשה בשדה בוקר. זה לא היה בוקר רגיל. הוא הגיע אחרי שלושה ימי גשם לא אופייניים, שאומנם לא הביאו לשיטפונות אבל התפיחו את אדמת הלס המקומית ששכבה עבה שלה נדבקה לסוליות הנעליים שלי. שלוליות בלתי שגרתיות נקוו על כבישי המדרשה והטיילת, הספסלים היו רטובים ומבריקים והיה קר מאוד, אבל קור כן מאפיין את הר הנגב. נחמד ומוזר שאי אפשר לשוטט פה בלי לפגוש יעלים, חתולי הרחוב המקומיים שמשוטטים כאן לאורך הכבישים, על שפת המצוק, במבואת גן לאומי עין עבדת, בבית ספר שדה וממש לא מפחדים מבני אדם. זו בהחלט אטרקציה למי שלא מכיר או רגיל ושיעור מצוין בזואולוגיה (זה יעל? צבי? אייל? - יעל!). כשיצאתי מבית ספר שדה הם נשנשו משיחי האלוורה שבמדרכות ואחד מהם אפילו ליווה אותי כברת דרך כמו כלב נאמן, עד שהעדיף את המצוק התלול על הטיילת הסלולה והנגישה ונפרד ממני בדרכו לבקעת צין שלמטה. בכל זאת היעל הוא מלך הצוקים.

הטיילת שהוקמה בשנה-שנתיים האחרונות (מלחמה, מי סופר משהו מלבד ימי שבי?) נחנכה באופן רשמי בסוף דצמבר עם מרכז צפרות חדש שהושק במבואת מצוק הצינים (הכניסה לגן לאומי עין עבדת וכביש הסרפנטינות). הושקעו בה 24 וחצי מיליון שקל והיא נמתחת על פני שלושה וחצי קילומטרים, מרחבת קבר בן גוריון ועד הקיבוץ בואך צריף בן גוריון ומלון קדמא. נתיבה משחזר את צעידת הבוקר של דוד בן גוריון. קשה להפריז ביופיו של הנוף הדרמטי הנשקף ממנה: לבן, מפוסל, מתחתר ומתרומם. לאורכה מרפסות תצפית, חלקן מוצללות, וספסלים שונים כולל מושבי יחיד משמחים. גם אם אינכם מהמתבודדים - המדבר ובטח המקום הזה, הוא מקום שמעורר חשיבה פנימית והתכנסות שקטה, וספסלי היחיד (וגם הזוגיים) עונים על צורך ומספקים תנאים טובים לכך. לאט-לאט השמיים המעוננים נקרעו, הכחול חדר את העננים וככל שעלה היום גם כמה קרני שמש הסתננו. אור של שחר האיר את בתי המדרשה, את נחל צין וגם את קרן עקב, שמזדקרת היטב במרחב ומזכירה כמה קרוב הנה עין עקב, מעיין משוגע בלב מדבר שאפשר להגיע אליו בטיול רגלי או בארבע על ארבע. ככל שהתאחרה השעה התרבו האנשים על הטיילת: מקומיים בג'וגינג, רוכבי אופניים, משפחות וילדים שיצאו מהצימרים, בתי המלון וחדרי בית ספר שדה, ועדיין המרחבים נותרו כאילו רק בשבילי. ובשבילכם.

צילום: ערן דורון

צילום: ערן דורון

את הצפר מידד גורן פגשתי לפני כ-13 שנה, כשהדריך אותי בסיור צפרות באזור ניצנה. נדמה לי שראינו ודיברנו אז הרבה על ָקטֹות (אחת מציפורי המדבר) וגורן סיפר שבדיוק חזר מחו"ל כדי להקים מרכז צפרות בשדה בוקר. אומנם המקום הפיזי נחנך רק עכשיו אבל מרכז הצפרות כגוף מחקר והדרכה פעיל כבר 14 שנה, ועכשיו פשוט הגיע הרגע החגיגי שבו הוא קיבל גם מקום משלו לקידום חינוך, למידה, הכשרה ומחקר. ליתר דיוק, המקום הוא חלל תצוגה והתכנסות שהוא שער לציפורי המדבר, לשמירת טבע, לערכים ולפיתוח מושכל של הנגב. "המבנה הוא בית ובסיס למה שעשינו עד עכשיו והוא חלל רב־תכליתי שאפשר לעשות בו כל מיני דברים", אומר גורן ומוסיף שבמרכז לא באים ללמוד על ציפורים אלא לקבל עוד שכבה לביקור באזור. "כ-200 אלף איש בשנה מגיעים לעין עבדת ורובם מגיעים ללא הדרכה חוץ מהברושור שהם לוקחים כאן [עין עבדת הוא גן לאומי. נ"מ]. המחשבה הייתה להעצים את חוויית הביקור כדי שיחזרו הביתה עם הבנה שיש כאן הרבה נושאים ששווה להכיר", אומר גורן ומחדד: "מה שמעניין אותי זה שמי שיבוא לבקר יחזור עם מטען ערכי של שמירת טבע ודו-קיום".

צילום: מידד גורן, נגה משל

צילום: מידד גורן, נגה משל

לפני שאתם נכנסים לאוטו בואו נערוך תיאום ציפיות: אין כאן פארק צפרות, אגם מלאכותי או בריכות והמרכז אינו מוזיאון. מדובר בחדר תצוגה אינטראקטיבי במבואת מצוק הצינים, המאפשר פעילויות שונות וכרגע פתוח לקבוצות בלבד בתיאום מראש. בימים אלה מתגבש המוצר הסופי למשפחות ובעתיד הקרוב אפשר יהיה לשלב ביקור ופעילות במקום כחלק מהכניסה לעין עבדת. על כל פנים החלל הוא דוגמה טובה איך אפשר להוציא את המרב מארבעה קירות, בלי להעמיס מידע רב מדי שמאבד מנגישותו ובלי להדביק את המבקר רק למסכים. קיר אחד הוא קיר פעיל עם חלונות הצצה ומידע על בעלי חיים וצמחי המדבר, בדגש על ציפורים. קיר שני עוסק בציפורי המדבר ובאיומים עליהן - ובעזרת מסך צריך לנחש מה האיומים המרכזיים ועל הדרך מגלים עד כמה מצויה הציפור בסכנת הכחדה וגם מקבלים טיפים איך לצמצם את האיום. בקיר נוסף מפה עם מגנטים של בעלי חיים מהאזור והוא יכול לשמש כמשחק או ככלי לעזר למדריכים, ויש גם מידע בדגש על ציפורים נודדות. בקיר המרכזי מוקרן סרט נפלא על ציפורי המדבר, שסוקר את הנושא דרך עונות השנה ודרך צילומים יפהפיים ומעביר היטב את המסר שהמדבר אינו שקט, ריק, יבש או אין-סופי. בסרט מתוודעים למחזות שקשה יותר לראות בטיול רגיל, כמו ריקוד החיזור של החּוָּבָרה, הטיפול הזוגי שמעניקים העיטים הזהובים לצאצאיהם ולאופן המקורי בו קטת המדבר משקה את גוזליה - היא פשוט מטבילה ומספיגה את כנפיה במים ואז חוזרת לקן להשקות את הצאצאים. שימו לב גם לחלונות התצוגה החדשים בחוץ בכניסה למרכז, שמחברים בין הסביבה לציפורים. "המבנה עצמו הוא תוצר עבודה של 14 שנה והוא כלי להעברת מסרים וכל הדברים שאנחנו רוצים לדבר עליהם כשאנחנו מדברים על ציפורים", מסכם גורן.

צילום: מידד גורן, נגה משל

צילום: מידד גורן, נגה משל

מה עוד עושים כאן?

אם הגעתם ואינכם מכירים את האזור או לא הייתם כאן מזמן - הטיולים המשפחתיים המתבקשים הם עין עבדת ונחל חווארים. כל זה בלי לוותר על סיבוב חובה בקבר בן גוריון, שממוקם באחת מתצפיות המדבר היפות ביותר שיש ומתחבר עכשיו לטיילת החדשה.

למעוניינים לגוון במסלול קצר אחר ולפגוש פחות מטיילים - הירידה לנחל קרקש (ממש בכניסה לכביש הגישה למדרשת שדה בוקר) היא אפשרות מצוינת של טיול מעגלי עם נוף מגוון. מדובר בכשני קילומטרים של נחל שמתחיל באבני גיר לבנות, עובר לאבני צור שחורות וקניון צר ואז נפתח שוב ומתחבר לנחל חווארים. היה כל כך יפה ובהיר אחרי הגשם שהחלטנו להאריך קצת את הסיבוב והמשכנו בשביל הכחול ימינה (ולא שמאלה לחניון הסרפנטינות) ומצאנו את עצמנו בקניון חוואר עם קירות פריכים: מקטע צר, נהדר ולבן עם כניסות מסתוריות וסדקי מעבר בתוך קירות החוואר שאפשר לסקור. את המסלול ניתן להאריך ואז להתחבר לנחל חווארים הקלאסי אבל אז תצטרכו הקפצת רכבים.

בשדה בוקר יש מגוון אפשרויות לינה: צימרים, מלון וחדרי בית ספר שדה שעברו שיפוץ וחלקם נכנסים לשיפוץ עכשיו. בנוסף לחדרי אכסנייה סטנדרטיים, במבנה שרמנ'ס של בית ספר שדה, ממש על שפת המצוק, 14 חדרי בוטיק ויש גם תוכנית להקמה של חאן שיספק מתחם ללינת שטח באוהלים. אם נקלעתם הנה ביום שישי בערב ואינכם רוצים להדרים למצפה רמון או לאכול סלט או כריך בבר מלון קדמא - 'מקום לשבט' הוא פתרון לארוחה: פאב מקומי שהוא המבורגריה משפחתית עם כל התוספות שצריך. החורף ותחילת האביב הן העונות הכי טובות לטייל כאן, רק אל תשכחו: שדה בוקר היא ברמת נגב והמשמעות היא שבמהלך היום מזג האוויר אידיאלי ובערב ומוקדם בבוקר קר. תתלבשו טוב, אל תחכו לקיץ, שבו מורכב יותר לטייל בשעות היום, ואולי גם לכם יהיה מזל וירד גשם ואולי אפילו תצליחו לראות שיטפון. חלום רטוב בהחלט.

עוד כתבות

צילום: באדיבות מקורות

מקודם

מים חכמים: כשהמדבר והמחסור במים פוגשים סטארטאפ ניישן
צילום: Shutterstock
בכדורגל הישראלי לוקחים אחריות, אבל אין אשמים
אילן קפרוב
צילום: דרור פרקר
הכי קרוב לטבע: כל מה שרציתם לדעת על גינון אקולוגי
אורלי גנוסר
בית המשפט העליון, אדריכלים עדה כרמי־מלמד ורם כרמי / צילום: Richard Bryant
חדשות העיצוב: תערוכות, פתיחות, אדריכלות, שימור ועוד
נגה משל

© כל הזכויות שמורות לגלובס