שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
שיתוף
צילום: נמרוד סונדרס

צילום: נמרוד סונדרס

דג מרוקאי וקוסקוס לשבת
שילוב מושלם בין סיר עמוס רוטב לתוספת שיודעת ליהנות מכל טיפה שלו

אורלי פלאי ברונשטיין

24.03.2025

למתכון הבא תוכלו לבחור בכל סוג של דג, מנסיכת הנילוס שנמכר קפוא ודורש השריה בלימון ומלח ועד ללוקוס היוקרתי. והנה עוד כמה דגשים לפני שמתחילים: שמן - הבסיס לרוטב ואי אפשר להקל בו ראש או לקמץ. לטעם אותנטי של סבתות הוסיפו שמן רגיל, אבל אנחנו רגילים לשמן זית.

תבלינים - רק טריים! לא כאלה שיושבים חודשים בארון. בשלניות מרוקאיות בדרך כלל מערבבות אותם בשמן, אני אוהבת לבשל אותם בשמן כדי לפתוח אותם בחום ורק
אז להוסיף מים.

עשבי תיבול - פטרוזיליה וכוסברה חובה! הן מבשמות את הסיר כולו.

ירקות ארומטיים - הרבה הרבה שום, פלפל חריף, גמבות ועגבניות. אנחנו אוהבים להוסיף גם פיסות של שומר, אבל לא חובה.

מלח - חשוב מאוד להדגשת יתר הטעמים. יש כאלה שמוסיפים אבקת מרק במקום.

סוכר - יש נטייה לאזן את החמיצות ואת החריפות עם סוכר. זה לא חובה, אבל תטעמו
ותחליטו.

דג מרוקאי

כשמדברים על סיר פלא מדברים על מאכל כמו דג מרוקאי, כי הרוטב, שהוא תבשיל של ירקות שמש, הוא הלב של המנה. הוא חייב להיות טעים בטירוף עוד לפני שמוסיפים את הדג, כזה שבא לכם לטרוף עם חלה או עם כל דבר אחר שתוסיפו לו: נתחי עוף, בקר, כבש או דג.

חומרים ל-4 מנות
1 קילוגרם דג טרי (בורי, מוסר, נסיכה או לוקוס) נקי ופרוס
מיץ וקליפה מגוררת מחצי לימון
מלח ופלפל שחור
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור כוסברה

לרוטב
4 כפות שמן זית
7 שיני שום (לפחות, אפשר יותר)
2 פלפלים (אדום וצהוב) פרוסים
1 פלפל ירוק חריף, פרוס
3 עגבניות קלופות חתוכות
1 שומר פרוס (לא חובה, אבל מוסיף)
1 כף פפריקה מרוקאית בשמן
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית כמון (לא חובה)
קורט קימל (לא חובה)
מלח ופלפל שחור
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים (לא חובה)

הכנה
1. מתבלים את פרוסות הדג במיץ וקליפת לימון, מלח ופלפל.
2. מכינים את הרוטב: מחממים סוטאז' (סיר רחב ונמוך) עם שמן זית ושיני שום. כשעולה ריח מוסיפים תבלינים. מערבבים בכף עץ ונותנים להם להיפתח בשמן דקה או שתיים. מוסיפים פלפלים משני הסוגים, שומר ועגבניות ומטגנים יחד כשתיים עד שלוש דקות, תוך כדי ערבוב בכף עץ למניעת חריכה. מוסיפים כוס מים רותחים ואם רוצים גם גרגרי חומוס מבושלים, מכסים ומבשלים על להבה בינונית־נמוכה כעשר דקות או יותר, עד לקבלת רוטב. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
3. עד כאן אפשר להכין מראש ולבשל את הדג ברוטב ממש לפני ההגשה, אבל אז לא כדאי להניח את הדג בלימון ליותר מחצי שעה.
4. בסמוך להגשה מוסיפים את פרוסות הדג לרוטב ומניחים מעליהן את הפטרוזיליה והכוסברה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על אש קטנה 12 דקות.

צילום: נמרוד סונדרס

צילום: נמרוד סונדרס


קוסקוס אליפות

מתכון שמרוקאיות לא יאהבו, וגם חברות המזון שמוכרות קוסקוס אינסטנט - לא ירצו שתכירו. זה כל כך פשוט וקל, ויוצא מושלם. הסולת היא הבסיס לקוסקוס, והכי טוב להשתמש באריזה החומה, כי סולת תוצרת חוץ לפעמים דקה מדי בעובי הטחינה שלה
והנוזלים נטמעים בצורה אחרת, לפעמים יידרש עוד זמן אידוי במיקרו. שימו לב גם להקפיד על כמות המים המדויקת, כך שהיא תיטמע בגרגרי הסולת ותתפיח אותם לדרגת ענן (ואל תיבהלו אם בהתחלה העסק נראה נוזלי מדי).

חומרים ל-8 מנות
2 כוסות סולת
2 כפיות מלח
2 כוסות מים רותחים
1/4 כוס שמן
*אם אין לכם בעיה עם שמן, שימו חצי כוס. ממש כמו באורז, השמן מחניף לקוסקוס, לשיקולכם!

הכנה
1. מערבבים סולת ומלח בקערה. יוצקים מים רותחים ושמן ומערבבים במזלג (כדאי לבדוק שהנוזל מלוח מספיק, כי קשה לתבל את הגרגרים אחרי ההכנה). מכסים.
2. מעבירים למיקרוגל לארבע דקות. מסירים מכסה ומערבבים.
3. מחזירים למיקרוגל ומאדים עוד שלוש וחצי דקות.
4. מוציאים, מסירים מכסה, מערבבים במזלג ומצננים מעט.
5. מעבירים למעבד מזון (עדיף בשני מחזורים) לאוורור קצר, חצי דקה עד דקה לקבלת גרגרי זהב מושלמים.

לעוד מתכונים בקרו בבלוג סירפלא>>

*נמרוד סונדרס, צלם ומרצה לצילום.

עוד כתבות

יערה רבינוביץ, מתוך תערוכת 'מערום' / צילום: יערה רבינוביץ
צלחת שמשנה ייעוד, שאריות שהפכו לאמנות - תערוכות חדשות במרכז לקרמיקה עכשווית
נגה משל
צילום: דולפין וילג'
"להכניס את הים פנימה": ביקור בכפר הנופש החדש, "דולפין וילג'", בשבי ציון
אורלי גנוסר
”אבא, תקנה לי“. רות וונדי סלונים ליד מדף הממתקים / צילום: אלבום משפחתי
איך מלמדים ילדה בת שש לחסוך?
עמית סלונים

מקודם

"באמצעות הכרטיס הגאה יש מעבר ממועדון צרכנות לשייכות לקהילה"

© כל הזכויות שמורות לגלובס