שיתוף
צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

הארמון שהפך למלון
במרכז ההיסטורי של רומא, במבנה בן מאות שנים, נפתח לאחרונה מלון ייחודי שעוצב על ידי משרד האדריכלות פורץ הדרך של זאהה חדיד. שילוב יוצא דופן של עבר, עתיד, יוקרה וקיימות

אודית לורן בלקין

05.03.2025

מה כבר יכול להשתבש כשאדריכלות, עיצוב, אומנות, טיפולי ספא וגסטרונומיה משובחים נפגשים יחד ליצירת חוויית אירוח חדשה, מרתקת ויוקרתית? כנראה שלא הרבה. כזה הוא מלון Romeo Roma, השני ברשת מלונות היוקרה Romeo, שפתח את שעריו בינואר השנה במרכז ההיסטורי של העיר רומא, במרחק צעדים ספורים מפיאצה דל פופולו הפופולרית.

לא בכל יום מקבל משרד אדריכלים, בעל מוניטין ומנוסה ככל שיהיה, להתערב במבנה אירופי קלאסי בן המאה ה-16. ואכן מלון הבוטיק המפתיע שוכן בארמון היסטורי עשיר שהליבה שלו בת יותר מ-400 שנה, ובו גם אלמנטים מקוריים, מבניים וקישוטיים שנשמרו מתקופות היסטוריות שונות. הארמון, שעבר שינוי משמעותי במהלך מאות השנים הללו, שימש ב-70 השנים האחרונות כבניין משרדים אזרחי ששמר, ככל שניתן היה, על צביונו המקורי.

אל תוך כל היופי הזה, וכדי להבטיח עיצוב מקורי ומיוחד, החליט מייסד הרשת, אלפרדו רומאו, לצקת דווקא את קווי התכנון החופשיים והנוזליים שמאפיינים את משרד זאהה חדיד. "בחרנו להתערב במבנה התקופתי דווקא עם העיצובים האוונגרדיים של זאהה חדיד ולייצר כך דיאלוג בין אדריכלות היסטורית ועכשווית. אל תוך התקרות המקומרות, האופייניות כל כך לתקופה הרומית, דרך הרנסנס ועד הברוק, הכנסנו פרשנות חדשה של קווים מעוגלים וקימורים, שמופיעים בתכנון באופן עצמאי אבל גם כשהם מצטלבים זה בזה ליצירת צורניות חד-פעמית ויוצאת דופן. וכך, בעוד שהחלק החיצוני מבליט את האסתטיקה של תחיית הרנסנס, קיבלו חללי הפנים ממד מרוכך מאוד ולא קוהרנטי", מסביר רומאו.

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

למעשה, פרויקט בית המלון ברומא הוא אחד מהאחרונים שבהם עסקה האדריכלית הבריטית האייקונית ממוצא עירקי זאהה חדיד, שנפטרה בפתאומיות ב-2016 ושמשרדה ממשיך להתנהל בראשות שותפה דאז, פטריק שומאכר. מתחילת העבודה על הפרויקט ועד השלמתו, המשרד, שידוע בפרויקטים שמתוכננים בסגנון האדריכלות הדיגיטלית הממוחשבת, השכיל לשלב את העושר היצירתי שלו במבנה הרומאי תוך שימור מלא הן של החזית שלו, הן של אלמנטים פנימיים והן של המשמעות ההיסטורית שלו. ההתמקדות המשמעותית בתכנון ועיצוב פנים המלון הביאה לתוצאה מרתקת של משחק גומלין מתמשך בין עבר והווה ובין כבוד לקלאסיקה היסטורית בת מאות שנים, להתערבות אוונגרדית שובבה עם נגיעה עתידנית.

  • צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

    צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

  • צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

    צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

  • צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

    צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

איכות וקיימות

באופן תכנון המלון, יצר משרד זאהה חדיד מהלך זורם, שמתחיל בכניסה למלון וממשיך לכיוונים איכות וקיימות באופן תכנון המלון, יצר משרד זאהה חדיד מהלך זורם, שמתחיל בכניסה למלון וממשיך לכיוונים שונים. הכניסה מתבצעת למעשה דרך מסדרון מקומר שהיה פעם חצר. כעת נוספה לו תקרה גבוהה שתחתיה אלמנט זכוכית מקומרת ותאורה המזכירה אור יום. המסדרון מהווה כמו הקדמה לשלל ההפתעות שמחכות מעבר לו ומשמש כמו שביל גישה אל אזור הקבלה, אל הלובי של המלון ואל החצר שמעבר לו. דרך המסדרון עוברים האורחים אל הלובי, שבו גרם מדרגות משוחזר ומפואר המוביל לאזורים שונים במלון; כאן ניתן להבחין בייחודיות השילוב שבין תקרת הפיתוחים וציורי הפרסקו העתיקים לבין ההתערבות המעניינת של משרד חדיד על קווי העיצוב המעוגלים ובחירת החומרים החדשניים שלו.

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

האיזון המרתק בין מסורת וחדשנות הוא לא רק ויזואלי וחווייתי, אלא בא לידי ביטוי בדגש על פילוסופיה של יוקרה מודעת שאימץ המלון - גישה ליוקרה שחורגת משפע ומאמצת במקביל מחויבת לקיימות, לאתיקה, לערכים ולאחריות סביבתית. כל החלטה עיצובית בסביבת המלון, אם אלו החומרים הטבעיים והידידותיים לסביבה שנבחרו או ניהול המשאבים, כמו בחירה במערכות חסכוניות באנרגיה ובמערכות להפחתת פסולת, נעשתה אומנם מבלי להתפשר על נוחות ואסתטיקה, אבל תוך התמקדות בקיימות ובמזעור ההשפעה על הסביבה. האיזון המרתק המגשר בין עבר היסטורי, הווה ועתיד, בא לידי ביטוי גם בהיות המלון מעין מוזיאון לאומנות חיה. ברחבי המלון ניצבים חפצים היסטוריים שנחשפו במהלך עבודות השיקום בשטח ובהם, למשל, ראש שיש של ליוויה דרוסילה, אשתו של הקיסר אוגוסטוס, ופרסקו עדינים שנשתמרו 400 שנה לאחר יצירתם. המסע התרבותי והחושי הזה מתגלה גם מתחת לבריכה בספא, שרצפתה השקופה חושפת חפירה ארכיאולוגית שנשתמרה מימים עברו. שילובם של פריטים ארכיאולוגיים, יצירות אומנות קדומות ויצירות עכשוויות, מהווה לא רק קישוט או רקע לעיצוב, אלא חושף סיפורים שסופרו במהלך מאות שנים ומייצרים יחד סיפור חדש.

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

כדי להדגיש את המלון כאתר נופש עירוני וכאי של שלווה בתוך ההמולה, שוכנת במרכזו חצר פנימית שתוכננה כמו כיכר אורבנית עכשווית. החצר מהווה את הליבה התוססת של המלון ומזמינה את האורחים להיפגש, לנוח ולהירגע; היא מוקפת בחזיתות ההיסטוריות של הארמון וכוללת בתוכה בר, מסעדה וספא, ובכך מקשרת בין אדריכלות, רווחה, שלומות וגסטרונומיה.

הספא, או כפי שהוא מכונה בפי מנהלי המלון 'נווה מדבר אורבני של שלומות, רווחה, שלווה והתחדשות בלב העיר', חתום על ידי המותג 'סיסלי פריז'. למעשה מדובר באזור מכוון בריאות בשטח 1,200 מטרים רבועים, שמציע חוויה הוליסטית רב־חושית, הכוללת טיפולים המבוססים על תמציות טבעיות ומיני טקסים עתיקים בחדרי טיפולים, ג'קוזי, סאונה פינית ואינפרא אדום, חמאם, בריכת מים קרים, הידרותרפיה, חדר מלח ומכון כושר.

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

עוד באזור 'חצר הארמון' מסעדה ראשונה ברומא של השף הנודע אלן דיקאס , שנחשב אייקון בין־לאומי של מטבח הגורמה. דיקאס מביא איתו למלון חזון קולינרי וגישה חדשנית לגסטרונומיה הרומית, תוך מיזוג טע־ מים מסורתיים עם טכניקות קולינריות חדשניות.

בין מסורת לווירטואוזיות

היוקרה המודעת בבית המלון באה לידי ביטוי באזורים הציבוריים והפרטיים כאחד. בכולם נעשה שימוש בחומרים משובחים, כמו ציפויים מוזהבים, סלעי בזלת, שיש נרו מרקינה ושיש קררה, עץ מאקאסאר כהה וזכוכית. עוד נעשה שימוש במשטחי קריון העשויים סגסוגת אלומיניום ושרף ומאפשרים יישומים קלים לעיצוב חופשי וללא חיבורים נראים לעין. החומרים הללו נבחרו לא רק בשל האסתטיקה היוק־ רתית המעודנת שלהם, אלא גם בשל תכונות חשובות כמו תרומה לאקוס־ טיקה טובה במרחב וויסות טבעי של הטמפרטורה בחלל.

בקומת האצילים של הארמון, המהווה מוקד טבעי למיקום חדרי האירוח היותר יוקרתיים, קיימים חדרים המעוטרים בציורי קיר היסטוריים מקוריים בני המאה ה-17 באחד החדרים, המשקיף אל ויה דה ריפטה שברובע העתיק של העיר, קיים אף פרסקו ייחודי ונדיר במיוחד.

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

צילום: Chris Dalton, Jacopo Spilimbergo

מעניין לראות איך כל אחד מחדרי המלון עוצב בנפרד, בדגש על היצמדות למסורת האומנותית של איטליה והווירטואוזיות של משרד חדיד, שהתאים את עצמו לגיאומטריה הלא סדירה של המבנה. כך נוצרו למעשה 74 חדרים במראה זורם ומפותל, כשכל אחד מהם, המתוכנן בנפרד בנדיבות יצירתית שופעת, הוא עולם בפני עצמו. המורכבות ההוליסטית הזו, שמתחילה מהרצפה, דרך הריהוט ומגיעה עד אחרון הפרטים בתקרה בכל אחד מחללי המלון, מייצרת סינרגיה בדמות חלל אחד עשיר, שופע ומלא עניין.

עוד כתבות

שירה וליאור סלפטר, מייסדים ובעלים שלמרכז הגמילה ''שבטיא'' / צילום: מרכז גמילה שבטיא

מקודם

למרוץ להצלחה יש מחיר - מרכז הגמילה שמטפל במכורים מסוג חדש
קורן דור
צילום: באדיבות אקסטל

מקודם

"אנחנו מיישמים את התפיסה הירוקה בכל שלבי הפעילות"
הדר אלמוג
אלמנט הפסים גם מחוץ לבית, מעניק מראה ייחודי / צילום: עודד סמדר
תלחין לי בית - כשדפי תווים הם אלמנט מרכזי בעיצוב ובתכנון החלל
יפעת ביטן
בית מלון קדם בטירת הכרמל , חברת שתית / הדמיה: באדיבות לברס טבעוני אדריכלים
בין בינה לבנייה: ה-AI הופך לחלק מהותי בזירת התכנון והאדריכלות
ד"ר אימן טבעוני

© כל הזכויות שמורות לגלובס